Egzotikus gyümölcsök kipróbálásra

Európában, az Egyesült Államokban egyre divatosabbak a mediterrán, szubtrópusi gyümölcsfák, amelyek dísznövényként is méltán közkedveltek. Azokról a lassan fejlődő, gyakran bokorként is nevelhető növényekről van szó, amelyek enyhébb klímán akár szabadban is nevelhető, illetve dézsás növényként átteleltethető. Az itt bemutatott növények már nálunk is kaphatók.

Amatungula, Natálszilva, Krisztustövis

A Dél-Afrikában őshonos örökzöld, tüskés, húsos levelű bokor, az Amatungula, Natálszilva, Krisztustövis (Carissa grandiflora) szobanövénynek is igen mutatós. Hófehér, jázminillatú, csillagszerű virágai tavasztól őszig nagy tömegben nyílnak. Édes, szilvanagyságú, csipkebogyószerű piros termése vörös húsával és apró, kerek magvaival igen ízletes. Nevelhető fának, vagy nyírott bokornak. Sövénynek kiváló. Majdnem mindenütt megterem, ahol jól levegőzött a talaj és elég sok a fény. Kevés a kártevője, és a betegségeknek is ellenáll. Magról és hajtásról szaporítható.

Ausztrál cseresznye

A bokorszerű Ausztrál cseresznye (Eugenia myrtifolia, Syzygium paniculatum) Kelet-Ausztráliából származik. Az Eugéniák a mirtusz-félékhez tartozó szép formájú, fényes, viaszos levelű örökzöld fácskák. Igen dekoratív, mutatós növények, illatos mirtusz virágokkal. Fiatal hajtásaik, leveleik vörösbarnák, melyek később megzöldülnek. Amellett, hogy pompás dísznövény, kellemes aromájú gyümölcsöt terem. A gyümölcsök 3-4-5-ös csokrokban fejlődnek. Termeszthető (szélfogó) sövénynek metszve, vagy faként kertben, dézsában. Aránylag lassan nő, így lakásunk mutatós örökzöldje is lehet. Nem igényes, 1-2°C-on áttelel. Szárazságban rendszeres öntözést igényel. Komposzttal dúsított talajban fejlődik a legjobban.

Syzygium paniculatum

Syzygium paniculatum

Földicseresznye

A földicseresznye (Physalis peruviana) Peruban, Csillében őshonos. Könnyen nevelhető évelő gyümölcs. Egynyáriként a szabadba is ki lehet ültetni. Lampionszerű burokban megbúvó, sárga, cseresznyeméretű és alakú gyümölcse igen aromás, kellemes ízű. 10°C-on teleltetve egész télen át folyamatosan érleli a gyümölcseit. Fejlődésének első periódusában vízigényes, gyümölcsérlelés idején azonban kevés vizet kíván. Homokos talajban fejlődik a legjobban. Magról vagy dugványról szaporítható.

Physalis peruviana

Physalis peruviana

Mirtuszgyümölcs, szamócafa

A Mirtuszgyümölcs, szamócafa () hazája Dél-Amerika. Pompás örökzöld, lassú növekedésű fácska. Ovális, ezüstös bőrszerű levelekkel, piros, ecsetszerű, ehető virágokkal, tojásnyi hamvaszöld termésekkel, amelyek érett állapotban vörösesek. Gyümölcsének zamata vetekszik a legfinomabb trópusi gyümölcsökével. Virágai rózsaszínűek, a porzószálak vörösek. Virágszirmát, mely kellemes aromájú, édes, nyersen fogyasztják, vagy koktélokat ízesítenek vele. Bokorrá nyírható. Teljes napon, félárnyékban nevelhető. Meszes talajon klorotikussá válhat. Nem kényes, könnyen nevelhető, 1-2°C-on áttelelő növény. A fagyokat jól bírja.

Feijoa sellowiana

Feijoa sellowiana

Woombye

Finom gyümölcsű, dekoratív megjelenésű az Ausztráliában őshonos Woombye (Syzygium luehmannii). Bokorrá vagy 6 méterre megnövő fává nevelhető. Hasonlít az Ausztrál cseresznyéhez, de levelei hosszabbak, és hegyesebbek annál. Fiatal hajtásai, mint minden Eugeniának vörösbarnák, amelyek később megzöldülnek. Fehér virágait hatalmas fürtökben hozza. Lilás piros, cseresznyeszerű gyümölcsei csokrokban jelennek meg, mirtusz aromájúak, ropogós húsúak. A termést a madarak is kedvelik. Vízigénye csekély. Teljes napfényen, félárnyékban fejlődik. A hosszú, kemény fagyokra érzékeny. Hajtásai könnyen gyökereznek. Magról is szaporítható. Védet kertekben, dézsában tartható.

Woombye

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!