Egy kis szeder, egy kis málna, készen van a szedermálna!

A házikertbe való szedermálna remekül sikerült keresztezése a málnának és a szedernek. Kúp alakú, hosszúkás termései sötét bordóak, lédúsak, savanykás édesek. Remekül fagyasztható, finom erdei jellegű dzsem főzhető belőle. Támrendszert és kötözést igényel.

szedermálna gyümölcse

Ismerd meg a szedermálnát!

A szedermálna (Rubus fruticosus x ideaus) gyümölcstermő, tüskés félcserje. 1979-ben szabadalmaztatták. A skót kertészeti Kutató Intézetben állították elő, egy oktoploid feketeszeder (Aurora) és egy tetraploid málnafajta hibridjeként.

Átlagos magassága kifejlett állapotában elérheti a két métert. Fiatal korában felálló hajtásrendszerű, később kissé bókolóvá válik. A fiatal levelek vörösesek, később inkább zöld, az erek mentén vöröses. Gyökerei gyökérsarjakat képeznek. Termővesszőinek felső kétharmadában találhatók a vegyesrügyek, amelyekből a virágok és a termés képződik. Érési ideje június végétől július végéig tart a málnaérési szezonnal egy időben. Gyümölcse nagy, kúp alakú. Valódi csonthéjas résztermésekből álló terméscsoport, amelyet szedertermésnek, vagy a málnatermésnek hívunk. Színe  vörös, bordós-vörös, amely sötét bordóvá érik, kissé fényes, lédús, savanykás édes. Remekül fagyasztható, erdei jellegű dzsem főzhető belőle. Húsa kemény. A gyümölcs súlya kb. 7-11 gramm, attól függően, hogy szárazabb vagy nedves körülmények között fejlődött. Egy növény átlagosan 3-3,5 kg gyümölcsöt terem. A terméshozó sarjak a terméshozás évében elszáradnak. Az új sarjak a fagyokig növekednek.

terméses szedermálna

Szedermálna gondozása

Jó vízgazdálkodású talajba, napos helyre ültesd márciusban vagy novemberben. Ha konténeres növényt vásárolsz, a mély ültető gödör aljára, a gyökérzóna alá kerülhet érett istállótrágya. Ugyanolyan mélységbe ültesd, mint a konténerben volt. A gödröt alaposan öntözd be, takard föld és komposzt keverékével, amit nyomkodj le, hogy légtasakok ne maradjanak a gyökérzónánál, és stabilan üljön a növény a talajban. Egymástól mintegy egy méter távolságba kerüljenek a tövek.

Talaját borítsd kb. 7 cm vastagon komposztált fenyőtűvel. Ezzel véded a talajt a gyomosodástól, őrzöd a talajnedvességet és kissé savanyúbbá teszed talajt. Miután a magyar talajok zömének pH értéke magasabb, mint amilyen a szedermálna igényel (6-7 pH). A jó minőségű lombkomposzt is megfelelő. Miután vízigényes, öntözni kell. A legsikeresebben csöpögtető öntözéssel tarthatod nedvesen a talaját. Erre a legmegfelelőbbek a reggeli órák. A földre leérő ágak képesek legyökerezni, így szaporíthatod is.

Ha szedermánlát választasz, tudnod kell, hogy  támrendszert és kötözést igényel.  Az első évben nem igényel metszést, elég, ha a száraz vagy beteg ágakat eltávolítod. Tavasszal hagyd meg az 5-6 legerősebb új vesszőt, amit vágj vissza 70 cm-re. A többit tőből el kell távolítani. Az egyéves vesszőket meg kell hagyni, ezek fognak nyáron teremni. Azonban a másodrendű oldalhajtásokat vissza kell vágni 10 cm-re. A második éves vesszőket a mikor letermettek, szintén tőből el kell távolítani. A vesszőket úgy kell vezetni a huzalokon, hogy a termőhajtások kifejlődését ne zavarja.

A növény a betegségekkel szemben ellenálló. Gyökérgolyva megjelenhet nála. Fagyra érzékeny, télen takarni kell.

Forrás: Tayberry US PP4424 P szabadalom; Sipos Béla Zoltán: gyümölcsmetszési alapismeretek.

szedermálna támrendszeren Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa