Díszkertek 2015.

tollborzfű sédkenderrel a háttérben
A világ egyik ismert angol kerttervezője Andrew Fisher Tomlin az alábbi trendeket jósolja a 2015. évre.

Kedvelt növények

Manapság egyre divatosabbak a díszfüvek. A tömeges ültetés mellett előtérbe kerül a szoliterek díszfüvek közé ültetése. Így például a kerttervezők gyakran alkalmazzák a különleges struktúrájú jukka szalmasárga színű díszfüvek pl. tollborzfű (Pennisetum sp.) közé ültetését. A fotón a struktúrák kontrasztjaként néhány tő tollborzfű mögé ültetett sédkendert (Eupatorium cannabinum) láthatunk.

Díszfű ajánlat

Továbbra is kedveltek a rózsák, amelyek virágszínében az erős színek dominálnak, például az arany, a mélyvörös.

Márk Gergely rózsakertje
szamócafa terméseKedveltek a különleges örökzöldek, például Földközi tenger medencéjében honos Nyugati szamócafa (Arbutus unedo), amelyet elsősorban szép, örökzöld levelei, valamint krém fehér vagy rózsaszínű virágai miatt kedvelnek. Virágai egész télen szépen díszlenek. A nyári hónapokban nagy cserépben vagy dézsában, a szabadban, télen pedig a télikertben tarthatjuk. Ehető termései íztelenek.

Az évelők végtelen mezeit felváltja az önfenntartó, hosszan megmaradó lomhullató cserjék, fák, fenyőfélék és lágyszárú évelők kombinációja. A különlegességek mellett hódítanak a helyi fajok, az eltérő éghajlatú, és egyéb környezeti adottságú régiók növényeinek importjával szemben.
pawpaw marsala színű virága

2015 színe a marsala, vöröses-barnás árnyalat, erőteljes, de eleganciát sugárzó szín. A fotón a pawpaw (Asmania triloba) marsala színű virága látható. Magyarországon eddig  ismeretlen gyümölcstermő fa, mely Észak-Amerika mérsékelt égövi területein honos. Koronája keskeny kúp alakú, 3,5-6 m magasra nő. Március- május hónapokban virágzik. A virágban több magház található, ezért egy virágból több összenőtt gyümölcs is fejlődhet. A A különleges megjelenésű gyümölcs súlya 140-450 g. Az érett gyümölcs húsa sárga, krémes, kellemes ízű és illatú, tápláló. Hazánkban sikerrel lenne termeszthető, kitűnően bírja az itthoni téli időjárást. A pawpawról itt olvashat!

kertberendezés

régi kávéfőző mini konténerA meleg, száraz nyarakba egyre gyakrabban hűsölünk a kültéri zuhany alatt. Egyre több helyen létesítenek kültéri medencét, kerti tavat, csobogókat, kerti vízeséseket.

kerti szoba
Miután a nyarak egyre szárazabbak, a mediterrán régiókból hozzánk is átterjedtek a kültéri szobák, és megjelentek a hobbit ház utánzatok.

A kertek díszítésére újrahasznosított háztartási eszközök, és más lomokból kimentett holmik szolgálnak alapul. Kültéri használatra kedvelt az accoya fa, amely jól munkálható, hajlékony puhafa, Új-Zélandról származó ültetvényes radiátafenyő (Pinus radiata). A radiáta fenyő rendkívül gyorsan növő faj. A fák 20-25 éves korukban vágásérettek. Az accoyafa könnyen megmunkálható, a jól ragasztható és felületkezelhetősége, mérettartósság kiváló.A faanyagvédőszerrel telített radiátafenyőből remek kerti bútorok is ablakkeretek készíthetők.

Dívik a macskakövek divatja, amelyek akár akácból is készülhetnek, térburkolatok, kocsibejárók számára. A burkolatok beton aljzatra vagy közvetlen a földre is lerakhatók. A akáckockák szegélynek is tökéletesek. Természetesen “igazi” kövekből készülhet a kerti út.

macskaköves kerti út

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra