Datolyapálma

Bizonyára sokan még emlékeznek arra, amikor a télapó zsákjából előkerült az alma, a dió, jobb esetben a narancs, az aszalt füge és az aszalt datolya. Később a választék csokoládéval is bővült. Mára a télapó zsákjából már mobiltelefon és ki tudja, mi minden kerül elő, legalábbis a tehetősebbeknél. Már egész évben fogyasztjuk a déli gyümölcsöket, de érdekes módon az aszalt füge és az aszalt datolya most is megmaradt téli csemegének.

datolyapálma

Datolyapálma bemutatása

Ahogy a tunéziaiak mondják: ez az a pálma, amelynek a lába a vízbe lóg, feje a tűzbe ér. A sivatagi oázisok növényzete nem túl gazdag fajokban, ezért ami mégis megtalálható ott, mint például a datolyapálma, annak az ott élők szinte minden részét felhasználják.

A datolyapálma nemzetség tudományos neve (Phoenix sp). A datolyapálma nemzetségbe szárnyalt levelű pálmák tartoznak. 17 faja közül a közönséges datolyapálma (P. dactylifera), a kanári datolyapálma (P. canariensis) és a törpe datolyapálma (P. roebelenii) nálunk a legnépszerűbb, és legelterjedtebb szobanövény. Közülük is a törpe datolyapálma a legalkalmazkodóbb. Relatíve lassan fejlődik, tehát nem növi ki gyorsan a helyét. Egyetlen hátránya szúróssága. Melegebb vidékeken kültérre ültetik a szenegál datolyapálmát ( P. reclinata), amely akár a 20 méter magasságot is elérheti. Sok fényt, páradús környezetet és tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kíván.

A Phoenix dactylifera kettős név első tagja, azaz a nemzetség név arra utal, hogy a föníciaiak terjesztették el. A dactylos a datolyát jelenti a fera pedig a vinni szót takarja, azaz föníciaiak datolyahordozója az eredeti fordítás. A datolyapálma akár 30 méterre is megnövő, levélüstököt viselő pálma. Törzse jellegzetes pálmatörzs, oszlopszerű, ág nélküli szár. A törzsön levélmaradványok találhatók. 4-5 méteres, de akár 20 méterre is megnő. A pálmalevelek sűrű, végálló rozettában helyezkednek el. A levélcsúcs hegyes, szúrós. Kétlaki. A virágfürtök a növény tetején fejlődnek.

A pálmákról itt olvashatsz.

A közönséges datolyapálma őshazája Elő-Ázsia és Irak területe, de mára az összes oázisban megtalálható. Már időszámításunk előtt hatezerben termesztették Arábia keleti területein, négyezerben Mezopotámiában, Babilonban és Egyiptomban. Leveléből kosarat fontak, törzsét építkezéseknél használták, gyümölcsét fogyasztották. Gyümölcsének levéből készült az alkoholos erjesztéssel előállított “Élet vize”. Először Észak-Indiában, Észak-Afrikában és Dél-Spanyolországban terjedt el. Nagy Sándor seregei indiai hadjáratukon már találkoztak datolyaültetvényekkel. A 8. századra az arab országokban már mindenütt termesztették.

A pálma már négy éves korára termőre fordul, de bőven csak kb. nyolc éves korától  terem. A húsz méteres kifejlett példányok akár a 200 éves kort is megélhetik. Törzsét, leveleit építkezésben használják, leveléből kötelet készítenek, tetőfedelet,  kosarat, bútort fonnak.A gyümölcskocsányt és a levélalapot tüzelésre használják. A zsenge rügyekből saláta készül.

aszalt datolya

Datolya pálma termése

Egy termésfüzéren ezer datolya is terem. Egy fa pedig 5-10 termésfürtöt is beérlel. Ezt az energiadús eledelt a sivatag kenyerének nevezik. Gyümölcsének cukortartalma jelentős,  A legjobb minőségű gyümölcsök cukortartalma akár 60% is lehet. Ásványi anyagokban, A és B vitaminokban gazdag. Ismertek olyan arab törzsek, amelyek vándorlásuk során csupán datolyát és a mára szuperétellé avanzsált tevetejet fogyasztanak. Aszalványát az egész világra exportálják.

A datolya ültetvényeken évente legalább háromszor másszák meg a 20 méteres magasságot is elérő pálmákat, melyeknek a levélripacsait úgy vágják le, hogy a megmaradó részek később egyfajta létraként funkcionáljanak. Az évi három mászásnak fontos szerepe van. Először virágzáskor mennek föl a pálma tetejére, a biztosabb termés érdekében leszedik a hímvirágokat, és a nőivarú virágok mellé kötik azokat. Amikor elkezd érni a termés, akkor ismét megmásszák a fákat, és hálót kötnek a fürtökre, hogy azok ne váljanak a cukorra éhes rovarok áldozatává. A harmadik mászás már a betakarítás, amikor levágják a fürtöket.

Datolya csíráztatása és nevelése

Bár teremni nem fog, datolya csíráztatással magunk is próbálkozhatunk. erre legjobb időszak a tél, amikor úgy is sokfelé kapható a gyümölcs, hiszen ilyenkor van a divatja. Ha a magot, miután alaposan megmostuk,  néhány napig szoba hőmérsékletű vízben áztatjuk, a mag megduzzad, és virágföldbe dugva néhány hét alatt kicsírázik. Erre rásegíthetünk, ha cserepét  meleg helyre állítjuk, mondjuk radiátor közelébe, és párásságot biztosítunk számára például úgy, hogy átlátszó műanyag zacskót húzunk mintegy sapkaként a cserép tetejére. Ezt követően néhány hét, esetleg hónap várakozás után előbújik a hajtás, ekkor a sapkájától megfosztott cserepet állítsuk napos, világos helyre.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható, teleltetéshez alkalmas LED lámpáinkat!

Nyáron nagyobb edénybe, pálmaföldbe ültethetjük, és fokozatosan szoktatva kiköltöztethetjük a szabadba, félárnyékos helyre. Rendszeresen öntözzük, és nem árt időnként párásítani sem. Nyár végére szép szál növénnyé cseperedik. Télen, miután a körülmények nem kedvezők annyira számára, próbáljuk meg pihentetni őket a leanderekkel egyetemben.

házilag csíráztatott datolya

Datolyás receptek a Herbáció Magazinból

Datolyagolyó

Hozzávalók: 20 dkg datolya, 10 dkg mogyoró, 5 dkg csokoládé, 5 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, só.

A kimagozott datolyát vágjuk nagyon apróra, a mogyorót daráljuk meg, a csokoládét pedig reszeljük le. Ezután a fehérjéből verjünk habot. A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd nedves kézzel formázzunk belőle kis golyókat. Tálalás előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.

Datolyakenyér

Hozzávalók: 20 dkg kimagozott datolya, 1 kávéskanál szóda, 1 csésze forró víz, 3 dkg margarin, 18 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg kockára vágott birssajt, kandírozott dinnyehéj vagy mazsola, 10 dkg darabolt dióbél.

Kockára vágjuk a datolyát, megszórjuk szódával és forró vízzel leöntve. lefedve hagyjuk hűlni. Kizsírozott zsírpapírral kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Habosra keverjük a margarint és a cukrot, majd a tojásokat, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és ezzel is simára verve tesszük hozzá a datolyát, végül a diót és a gyümölcsöt. A formába töltve lassú tűzön sütjük, míg rugalmas, és a tűpróba mutatja, hogy átsült. Kiborítva lehúzzuk róla a papírt, és rácson kihűtve leöntjük egy tojásfehérjéből, 15-20 dkg porckorral egy citrom levéből folyósra vert mázzal tálaljuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa