Csináld magad raklap

A kertben nem csak dolgozunk, hanem sokszor ott töltjük a szabadidőnket, pihengetünk a padon, vagy éppen étkezünk. A raklapok olcsón, egy kis kézügyesség segítségével átalakíthatók kiülővé, asztallá, cipőtartóvá.

Miért használj raklapbútort?

A természetbe nem illő műanyag bútor helyett válaszd a raklapbútort. A raklap használata természetes hatásánál fogva jól illeszkedik a kertbe, jól megy a kerti tóhoz, a virágokhoz. A saját készítésű raklap bútor árfekvése sem utolsó szempont, hiszen olcsóbban jutunk hozzá, mint a kész kerti bútorhoz..

A Tullni Kertek egyik 2017-ben létrehozott bemutató kertje a ‘Városi Kert”. Fő célja a kis területek ízléses és praktikus kihasználása. A szakemberek itt is kiemelt szerepet szántak a raklapoknak.

raklap bútor

Raklap bútor a Tullni Kertek egyik mintakertjében. Aktuális kertlátogatásunkról a Programok menüben tájékozódhatsz.

Milyen raklapot használj?

A raklap választás alapkövetelménye a jó állapot. A raklapok anyaga a leggyakrabban fenyő vagy nyárfa. Lehet préselt is. Tüzépnél, kereskedőktől olcsón beszerezhető. Ülőgarnitúrához a régen egyszer használatosnak tekintett úgynevezett egy utas (nem szabványos, ezért jóval olcsóbb) 5 és 7, vagy több deszkával fedett raklapok ajánlottak. Méretük leggyakrabban 80×120 cm. Természetesen szabványos EUR raklapot is használhatsz bútoraid elkészítéséhez. Talán mondani sem kell, hogy a raklapot igény szerint apríthatod, illesztheted egymáshoz. Tömör raklapból készülnek a legprofibb alkotások. Ha eldöntötted, hogy mit készítesz, jöhetnek az előkészítő munkálatok. A szálkás, egyenetlen felület simává alakítása céljából a felszínt géppel, drótkefével vagy dörzspapírral csiszolni kell. A fát le kell kezelni favédő szerrel, amely az időjárásnak ellenállóvá teszi a fát, és megvédi az állati kártevők rongálásától vagy a gombák támadásától is. A csiszolt felületre jöhet a lakkréteg. Akinek kedve van, színesre is festheti például zománcfestékkel. A festést nem árt évente felújítani.

raklap pad

Raklap pad. Fotó: Karnai Árpád

Készíts asztalt és hozzá illő padot!

A megszáradt raklapokból a kerti bútorok összeszögelhetők. Egy tömör raklapból készült asztal esetében például tégy egymásra kettőt-hármat. Az alsóból a kereszt deszkákat fűrészeld ki, hogy megkapd az asztal lábait. A lábakra akár görgő is erősíthető. Erősítsd hozzá csavarokkal a második raklapot. Az így kapott dohányzóasztal emeletei rakodóterek is egyben.

raklap asztal és pad

Raklap asztal és pad. Fotó: Karnai Árpád

Az ülőalkalmatosságot magassága kb. 30 és 55 cm legyen. A háttámlának használt raklapról a lábak feszítővassal eltávolíthatók. A kiálló szögeket kalapáccsal kell lehajtani.  Az ülőrész tartó lábak közötti deszkáit itt is ki kell fűrészelni. A harmadik raklap az ülőfelület, ehhez nem kell hozzányúlni, csak össze kell csavarozni a lábakkal. Az így kapot ülőrészt a háttámlához kell csavarozni. Az ülőfelültre helyezett párna nem csak kényelmessé teszi az üldögélést, hanem mutatós is. Ne feledd, hogy a párna magasságához is kalkuláld a szék, pad  ülő részének méretét!

raklap pad ülőpárnával

Raklap pad ülőpárnával. Fotó: Karnai Árpád

Inspirálódj Karnai Árpád királyhelmeci hobbikertész bútoraival! Árpi imádja a kertjét, igazi ezermester. A kertjében tud igazán feltöltődni. „Mindenkit buzdítok, ha csak egy módja van raklaphoz jutnia, ne tétovázzon, kis odafigyeléssel, kis munkával nagyon szép és ötletes dolgokat lehet készíteni.”

Cikk ajánlat: Kerti szoba

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa