Mit tud az erdei ciklámen?

Az erdei ciklámen az egyetlen haza ciklámen faj, dekoratív, illatos virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Mégsem bátorítunk arra, hogy begyűjtsd magadnak, mert egyrészt nem alkalmazkodna az otthoni körülményekhez, másrészt védett növény.

erdei ciklámen

Védett ciklámenek

1973-as Washingtoni Egyezményhez vagy más néven CITES-hez (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) Magyarország 1985-ben csatlakozott.  Valamennyi ciklámen (Cyclamen sp.) szerepel az Egyezmény II. függelékében. Óriási elterjedési területtel rendelkező növénycsoportról van szó, Európától Nyugat-Ázsián át Észak-Afrikáig megtalálható. Törökország csak 1996-ban csatlakozott az Egyezményhez, sokáig az egyik legjelentősebb központja volt a hagymás, gumós növényekkel folytatott kereskedelemnek. Évente több millió hagymát és gumót ástak ki természetes élőhelyükről, és exportálták – leginkább Hollandiába. A Cyclamen mirable nevű nagyon ritka, veszélyeztetett növényt úgy csempészték, hogy más, sokkal gyakoribb ciklámen fajok gumói közé rejtették – a turpisság csak a növények kivirágzása után derült ki.

A ciklámenek egy faja, a növénykereskedésekben gyakran kapható Cyclamen persicum termesztése viszont olyan nagymértékű, hogy mesterségesen szaporított egyedei kivételt képeznek az Egyezmény hatálya alól.

Vigyázat, a Magyarországon őshonos erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) hazánkban is védett, így gyűjtése is tilos!  A kitelelő levelű erdei ciklámen rendkívül illatos virágaival késő nyáron, kora ősszel találkozhatsz a Dunántúlon üde bükkösökben, tölgyesekben, fenyvesekben. Első pusztítói a vaddisznók voltak, mert kitúrták, de később az emberek is kiásták, jórészt díszítési céllal kertekbe vitték.

Kertészetekben hozzájuthatsz az erdei ciklámen gumójához, de csak akkor tartsd, ha megfelelő körülményeket teremtesz számára. Az árnyékos helyeket, a mészmentes erdei talajt kedveli. Vízigénye közepes. Sem a száraz, sem a túlöntözött talajt nem kedveli. Kertbe ültetés helyett inkább ajánljuk a dézsában, cserépbe nevelését. Ekkor a talaj és az elhelyezés a te választásod. Télen visszahúzódik, de tavasszal újra kihajt.

Lássuk miért is olyan fontos a ciklámen?

Nem csak díszértéke, hanem gyöktörzsének gyógyhatásai miatt is gyűjtik, gyűjtötték.  A Landerer nyomda által kiadott “Új füves és virágos magyar kert, mellyben mindenik fűnek es virágnak neve … értelmesen megjegyeztetnek” című könyv (1775) szerint: “Veszedelmes ez gyökérrel élni, mert a beleket összeszaggatja”. Külsőleg azonban “Kemény gukákat eloszlatja (golyva, daganat) a megreszelt gyökér, ki reá rakja, hasrekedést megindít azon módon a hasra köttetvén. Gilisztákat is ily formán megöl és kihajt. Minden esetre Magyarország mérges növényei között tartották számon, megemlítve, hogy a sertés, amelynek nem árt, nagy étvággyal eszi meg (Kubinyi Ágoston: Magyarországi mérges növények, 1842). Ezért makkoltatott házi disznókkal etették. Ezt tükrözik népi elnevezései: disznórépa, disznó kenyér, földi kenyér.

ciklámen gyöktörzs

Az erdei ciklámen gyöktörzsének szaponinjai

A ciklámen gyöktörzsében található triterpén szaponinok (szaponin-glikozid) felületaktív anyagok. A bőrrel érintkezve irritációt okozhatnak. Elfogyasztva gyomor-, bélgyulladást idézhetnek elő, hányás, hányinger, hasmenés, valamint gyomor- és bélgörcsök kíséretében.

A szaponinok a orr nyálkahártya sejtjeinek felületi feszültségét csökkentve stimulálják az orrban található idegreceptorokat, amelynek eredménye a nyálkatermelés, azaz orrfolyás. Ezt a hatást aknázza ki az az orrba spriccelhető gyógyhatású készítmény, amelyet akut arc- és orrmelléküreg gyulladásban szenvedő betegek használhatnak sikerrel. A betegek tünetei, arc- illetve fejfájása csökken, ha liofilizált gyökérkivonatot tartalmazó készítményt használnak. Egyúttal elkerülhetik az antibiotikumok és a szteroidok használatát.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa