Miért sárgul a ciklámen levele?

A ciklámen mutatós virágai miatt kedvelt virágos szobanövény, amely télen hozza legszebb formáját. Sajnos sokszor előfordul, hogy a levelek sárgulnak. Ez természetes jelenség. A levelek hervadását azonban a nem megfelelő körülmények, kártevők és betegségek is okozhatják.

Megfelelő körülmények között virágzása ősz végétől kora tavaszig tart. De nemcsak virágaival díszít, hanem tarka, sokszor fodros szélű, márványozott leveleivel is.

Tartásának legfőbb követelményei: a napfényes, de 16 foknál nem melegebb helyiséget szereti. Túlöntözni nem szabad, mert gumója kirothad.

A levélsárgulás gyakori oka a környezeti hatásokban rejlik: száraz levegő, magas hőmérséklet, közvetlen napfény, vízhiány. Belsőleg a levelek sárgulása tavasszal a virágzás utáni pihenőidő megkezdődéséhez köthető.

sárguló ciklámen

20 fok körüli hőmérséklet fölött ugyanis a levelek kifakulnak, a növekedés lelassul, a virágzás leáll. Nyár közeledtével ez természetes jelenség, ugyanis számára eljött a nyári pihenés ideje. Az öntözését ilyenkor fogd vissza. Végül, amikor már minden levelét eldobta, csak a gumót kell pihentetni a cserépben. Szeptemberben, az elhalt gyökerektől megfosztott gumót ültesd át úgy, hogy a gumó felső harmada kiáll a földből, és vidd a cserepet világos, de hűvös helyre.

Télen úgy védekezhetsz a magas hőmérséklet ellene, hogy nem helyezed fűtőtest közelében, mert a meleg, száraz levegőre levélsárgulással reagál. Legjobb hely számára fűtetlen veranda.

A ciklámen szereti a világos helyet, de nem szereti a közvetlen napfényt. Ha ablakba is kerül, figyelj, hogy csak rövid ideig kapjon napot, kerüld a déli fekvésű ablakot, különben megperzselődnek a levelei.

A gumó éledezésének kezdetén kevesebb vizet igényel, később fokozatosan többet. Tíznaponta tápoldatozd.

Ha a levélsárgulás virághervadással párosul, és az egész növény nem kelt egészséges benyomást, az éppen a túlöntözés jele is lehet. Jobb, ha két öntözés között a talaja kiszárad, ami kb. heti egyszeri öntözést jelent. Különben a levelek elfonnyadnak, végső soron a gumó is elrothadhat.

Más a helyzet, ha levelek már pöndörödnek is. ilyenkor atkákra, levéltetvekre lehet gyanakodni. Gyakori, hogy a növényt megtámadja a szürkepenész. A nemesített ciklámenek gyakori betegsége a fuzáriumos hervadás is. A fertőzés esélye csökkenthető, ha a gumókat jól kimosott cserépbe, minőségi virágföldbe ülteted, öntözéskor kerülöd, hogy a leveleket és a gumót víz érje, az alulról öntözés ajánlott, az elhervadt leveleket azonnal eltávolítod.

cserepes ciklámenek

Kutatók megállapították, hogy a talaj mikorrhiza gombával történő oltása növeli a ciklámen gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét  és stressztűrő képességét is (Elmer W.H., Daughtrey M.L. (2016) Diseases of Cyclamen. In: McGovern R., Elmer W. (eds) Handbook of Florists’ Crops Diseases. Handbook of Plant Disease Management. Springer, Cham)! Ha egészséges ciklámre vágysz, használd mikorrhiza gombákat tartalmazó Symbivit készítményünket, amelyet fás és lágyszárú évelőkhöz és szobanövényekhez is használhatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil