Cserepes ajándékok kezelése

Az ajándékba kapott cserepes növények között sok olyan van, amelyik cserépben, dézsában, kertben évekig élhet. De ha nem ismered a növény szükségleteit, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem sokkal éli túl a vágott virágokat.

cserepes ajándékok

Az ajándékozó figyeljen arra, hogy lehetőleg ne érzékeny, speciális igényű növényt vegyen – hacsak a megajándékozott nem szeret kifejezetten ilyenekkel bíbelődni. Próbálja meg a növény nevét is prezentálni az ajándék mellé. Ami nem is olyan egyszerű feladat, mivel a legismertebb kertészeti árudákban is előfordul, hogy a nevet nemes egyszerűséggel olyan felirat helyettesíti, mint pl. “balkonnövény”, vagy “pozsgások”. Ilyenkor ne restellje megkeresni az eladót és tőle érdeklődni. Ez általában célravezető megoldás. Az áruházak fel is hívják a figyelmet arra, hogy a szakembereik készséggel állnak a vásárlók rendelkezésére.

Az ajándékozott reménykedjen, hogy a cserépbe szúrt cédulát böngészve sikerül megtudnia a növény nevét. Esetleg a csomagolásban megtalálhatja a növény igényeit, néha egyszerű, remélhetőleg közérthető piktogramok, kis szimbolikus jelentésű képecskék is utalnak a teendőkre.  Név és gondozási tanács híján, ha a növény nevet kép alapján, esetleg más módon utánaérdeklődve beazonosította, az interneten, megbízható forrásra lelve, sok hasznos információt találhat a szóban forgó növényről. A bulvár jellegű oldalakat mellőzze, lehetőleg egyetemi oldalon vagy ismert kertészet, lehetőleg nem is egy, hanem több kertészet honlapján nézzen utána az információknak.

Álljon itt néhány általánosan érvényes jó tanács.

Öntözési tippek

A virágokat legtöbbször jó nedvességmegtartó közegben, többnyire tőzegben nevelik. Bár manapság egyéb pl. kókuszrostos közegeket is használnak. Az ára azonban kevésbé engedi meg, hogy nagy mennyiségű áru kerüljön bele. Az esetleg víztartalmát vesztett virágföld  lassan, és bőséges öntözéssel nyirkosítható. Kivéve, ha már annyira kiszáradt, hogy a tőzeg nem képes többé vízfelvételre, mert a víz átfolyik rajta. Feltételezzük, hogy ez nem fordulhat elő, hiszen sem az ajándékozó, sem az ajándékozott nem olyan figyelmetlen,  hogy ilyesmi megtörténjen. Az áruda pedig végképp nem engedhet meg magának ilyen gondatlanságot.

kövirózsa és varjúháj dekoráció

Mint megajándékozott, legyen szó egyszerű cserepes növényről, vagy bármilyen tartóedényben lévő növényóriásokról, közös tartóedényben, tálban, kosárban egybeültetett növénykompozíciókról, első dolgunk legyen megnézni, mennyire nedves a virágföld, és szükség esetén azonnal bőségesen öntözzük be. Ha a talaj száraz, legmegfelelőbb, ha nem is felülről öntözünk, hanem vízbe merítjük, majd, miután a talaj jól megszívta magát, lecsepegés után helyére visszük a növényt. Egyszerűbb, ha vízzel telt alátétbe helyezzük az alul vízelvezető nyílással rendelkező tartóedényt.  Vigyázzunk! A pozsgásokat például könnyen túlöntözhetjük! Először mindig tájékozódjunk a növény igényeiről!

Tápanyagellátás

Ha az ültető közeg tápanyagtartalma kimerült, a növények táplálására is szükség lehet, akár folyamatos tápoldatozás, akár lombtrágyázás, esetleg mindkettő formájában. Ne feledjük, hogy nevelésük alatt már rendszeres tápanyagellátáshoz szoktak. A növények tápanyagigénye különböző. Vásárláskor érdeklődjünk! Ha tudjuk a növény nevét, legjobb, ha a tudományos nevét is ismerjük, ennek alapján magunk is utánanézhetünk környezeti- és tápanyagigényeinek!

Fertőzések elkerülése

Ha felmerül a gyanú, hogy a növény esetleg beteg, ne helyezzük az egészséges növények közé, csak, ha meggyőződtünk róla, hogy egészséges, vagy a fertőzést sikerült orvosolni.

calathea

Hűvös, pára- és vízigényes a Calathea (kehelyvirág).

A páraigényes szobanövény

Sok trópusi, magas hegyvidéki eredetű szobanövény páraigényes. Őket új helyükön áttetsző, vékony, felül nyitott fólia-köpenyben tartsuk, a lankadást megelőzendő vagy ennek orvoslása céljából. A leveleket pedig akár naponta permetezzük langyos vízzel. Olyan finoman permetezzünk, hogy vízcseppek ne maradjanak a levélfelületen. Különösen a hasogatott, vékony levelű vagy molyhos, illetve szőrözött levelek érzékenyek, és a vízcseppek főleg éjszakára lehűlő helyen csúnya foltosodást idézhetnek elő.

becsukódó mimóza

A trópusi származású mimóza meleg-, víz- és páraigényes.

Összeültetések

Legyünk óvatosak az ilyen ajándék megvásárlásával! Sokszor, amikor a növények már nem mutatósak, bizony a kukában végzik, mert gazdájuknak nincs ideje, kedve tovább pepecselni velük.

Az ismert kertészeti árudákból származó összeültetett növénykompozíciókról feltételezzük, hogy azonos vagy hasonló környezeti- és tápanyagigényű növényekből állnak. Ez ugyanis az összeültetések egy alapszabálya. A növények helyigényét is figyelembe szokták venni a készítők. Tehát jó okunk van feltételezni, hogy ilyen szempontból a növényekkel minden rendben van. Fontos, hogy az ajándékozó és az ajándékozott is tisztába legyen vele, milyen növények is találhatók az edényben. Vásárlás előtt feltétlenül konzultálni kell a rendelkezésre álló szakemberrel. Ezek az összeállítások ritkán tartalmazzák az összes beültetett növény nevét, illetve gondozási tanácsok leírását, leginkább azért, mert a feliratok elhelyezésére nincs hely, és esetleg az összképet is rontaná. Az edényes összeültetések alkalmi jellegűek. Fel kell készülni, hogy a növényeket előbb-utóbb át kell ültetni, akár külön cserépbe, akár ismét összeültetve, de már nagyobb edényben, akár úgy, hogy házilag állítunk elő újabb növénykompozíciót, szem előtt tartva az imént említetteket.

összeültetés

Veszélyes szobanövények

Sok szobanövény bizonyos szempontból veszélyes lehet. Ennek is jó, ha utána nézünk. Egyesek bőrizgató anyagokat tartalmaznak, más növények különböző szervei a mérgezőek. Részletek itt olvashat: Veszélyes szobanövények

Többre vagy kíváncsi?

Olvasd el a Szobanövények gondozása című cikkünket.

Kíváncsi vagy a kaktuszok és pozsgások életmódjára? Itt olvashatod három részes cikkünket: Kaktuszok és pozsgások életmódja I.; Kaktuszok és pozsgások életmódja II.; Kaktuszok és pozsgások életmódja III.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil