Kaktuszok és pozsgások életmódja II.

Bakonyi József

A kaktuszok amerikai elterjedési területe igen nagy: az USA Nevada és Utah államától egészen a kontinens déli részéig, a Tűzföldig megtalálhatók. Az élőhelyek a tengerparttól a magas hegységekig igen változatosak. Egyes vidékeken nagy egyedszámban élnek, az elágazó növésűek áthatolhatatlan kaktuszbozótot alkotnak. A legtöbb kaktusz a Mexikói-fennsíkon él.

Kaktuszok és pozsgások életmódja I.; Kaktuszok és pozsgások életmódja III.

A fennsíkot a Nyugati-és a Keleti-Sierra Madre 3500-4000 méter magas hegyvonulatai fogják közre. Jellegzetes mexikói kaktuszok a gyapjaskaktusz (Ariocarpus), csillagkaktusz (Astrophytum), szemlölcskaktusz (Mammillaria) és a Turbinicarpus nemzetségek.

Oszlopos óriás kaktuszok

Nagyon jó kaktuszos vidék a Kaliforniai-öböl környéke, ahol 5-6 méter magasságot meghaladó orgonakaktuszokat (Pachycereusokat) láthat, akinek épp arra van dolga.

Nem a orgonakaktuszok a legnagyobb oszlopkaktuszok, hanem az USA Arizona és Kalifornia államaiban és Mexikóban élő kandeláberkaktusz (Carnegiea gigantea, a képen). Ez az óriáskaktusz eléri a 15 méteres magasságot, törzse elágazik és mint egy óriás gyertyatartó rendkívüli látványt nyújt. Élőhelyükön a csapadék éves mennyisége 300 mm, annak ellenére, hogy viszonylag közel a Csendes óceán. Ennek oka, hogy a nyugati oldalon ott a Sierra Nevada 4000 méter magas hegyvonulata, amely a csapadék nagy részét felfogja. Keletről a Sziklás-hegység határolja a vidéket. Gyakran hónapokig nem esik az eső. A csapadék leginkább hirtelen lezúduló záporok formájában érkezik.

Carnegiea gigantea

Carnegiea gigantea

A kaktuszok gyökérzete nagy mennyiségű víz gyors felvételére ‘szakosodott’. A kandeláberkaktusz testében több tonnányi vizet képes tárolni. Terméséből lekvár készülhet, a földre hulló gyümölcsöket vadon élő állatok fogyasztják el, oszlopszerű törzsébe madarak vájnakfészkelő helyet. Ez a kaktusz igazán bírja a gyűrődést.

Óriás gömbkaktuszok

Némely gömbkaktusz is elérhet tiszteletet parancsoló méretet. Ilyenek az USA déli részén és Mexikóban élő sünkaktuszok (Echinocactusok) és hordókaktuszok (Ferocactusok). Hazájukban is hordókaktusz (barrel cactus) néven ismertek, ebből némileg következtethetünk méreteikre. Átmérőjük meghaladja az egy métert, súlyuk a több száz kilogrammot. Idős korukra egyesek kissé oszlopos alakot vesznek fel. Kiállítások és botanikus kertek megcsodált példányai az ilyen óriások. Hazánkban egy futball labda nagyságú növény ára 100.000 forintnál is több. Fényigényes, lassú növekedésű kaktuszok, hazai kertészetekben csak több évtizedes példányai virágoznak.

Ferocactus emoryi

Ferocactus emoryi

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil