Citrusszüret otthon

A tavasz a citrusvásárlás időszaka. A citrusok ilyenkor jelennek meg a kertészeti árudákban. Dézsás növényként nemcsak mutatós fácskává cseperednek, hanem virágaikkal, sőt, sikeres tartás esetén ehető termésükkel is díszítenek. Azonban a tartásuk nem is olyan egyszerű. Citrust csak akkor vásárolj, ha oda tudsz rá figyelni, és biztosítani tudod számára a megfelelő körülményeket.

Lima rossa

Lima rossa (Citrus aurantifolia) – keserű narancs

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó citrusok a legfontosabb déligyümölcsök közé tartoznak. Örökzöld fák és cserjék. Bőrnemű leveleiknek, mutatós fehér virágaiknak köszönhetően a dísznövények között is helyük van. Több faj levelein ágtövisek fejlődnek. Ki gondolná, hogy a lédús, húsos rész, amit megeszünk, valójában a belső húsos termésfal, pontosabban a belőle kifejlődő húsos tömlők, amelyeket belső válaszfal vesz körül. Ezért tudjuk gerezdekre szétszedni. Kívül található az illóolajjáratokat is tartalmazó héj, amely alatt húsos, szivacsos burok található. De a levelek is tartalmaznak illóolaj járatokat, amelyek sokszor jól láthatók, ha a leveleket fény felé fordítjuk, megláthatjuk apró lyukacsok képében.

Például a pomelo vagy pummelo (Citrus grandis) a rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs. Legismertebb hibridje a grépfrút, amelyet a naranccsal keresztezve hoztak létre.

Citrus grandi

Citrus grandi

Citrusok metszése

Metszés szükséges ahhoz, hogy fácskává vagy kompakt cserjévé nevelhessük őket. A téli lomhullás, felkopaszodás után valóságos megújulás számukra, ha megmetsszük őket. A rendszeres 4 szemre történő visszavágás újabb és újabb elágazódások képzésre ösztönzi a növényt, így hozható létre a dús korona. Azonban gondolni kell arra, hogy napfény, levegő is érje a korona belső részét, ezért a nyitott, szellős koronaforma biztosítására kell törekedni. A vékony, felnyurgult ágakat is folyamatosan el kell távolítani. Míg a kerti gyümölcsfáink fás metszésének ideje február, a különc citrusok számára legmegfelelőbb időpont az április. A metszés után azonban gyümölcsfáinkhoz hasonlóan szükségük van a rezes lemosó permetezésre. A szezon folyamán előtörő vízhajtásokat is hasonló módon vágd vissza, a fácska vagy cserje alak megőrzése érdekében.

Metszőollót ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Chinotto

Chinotto (Citrus myrtifolia)

Citrusok átültetése

Citrusok különcök abban is, hogy átültetési idejük éppen a vegetációs időszakban aktuális, nálunk ez az időszak június és szeptember közé esik. A fiatalabb növények átültetésére 2-3 évente, az idősebbekére 4-5 évente kerüljön sor. Legmegfelelőbb számukra a terrakotta edény. Ha a növény elérte végleges méretét, elég, ha csak a talaját újítjuk meg. A földlabdástól kiemelt növény gyökereiről a talajt ütögesd le, majd az elöregedett gyökérrészeket éles késsel távolítsd el. Jó vízvezetésű, gyengén savanyú talajra van szükségük.

Citrusok környezeti igénye

A citrusok fényigényesek. Ezért a fagyok elmúltával a citrusok kiköltöztethetők szélvédett, napos helyre. De csak óvatos szoktatással, edzéssel. Akárcsak a palántákat, őket is szoktatni kell a kinti időjáráshoz.

citrom

citrom (Citrus limonum)

Két öntözés között hagyd a talaj felső szintjét kiszáradni. Ha lehet, öntözd állott esővízzel. Ha csak csapvíz áll rendelkezésedre, hagyj egy adagnyi öntözővizet állni egy napig, azalatt a klór eltávozik belőle, és a hőmérséklete is megfelelő lesz. Sokan az alulról történő öntözést javasolják. Ilyenkor az edényt háromnegyed részéig vízbe kell állítani, és így kell a vizet felszívatni. Azonban ha hosszan vízben áll, a gyökerek megfulladhatnak, ezért, mihelyt a talaja átnedvesedett a növényt ki kell emelni a fürdőből. Nagy, nehezen mozgatható edények esetében legmegfelelőbb a csepegtető öntözés. A felesleges víz elvezetését mindig biztosítani kell. A kertben tartott citrus edényét két téglára állíthatod, így a felesleges öntözővíz azonnal el tud távozni a talajából.

Ha nem akarsz vegyszeres tápoldatozást alkalmazni, szórhatsz a citrus talajára csontlisztet, szarulisztet. A kártevől, kórokozók ellen hasonló módon védekezhetsz, mint a vegyszermentes konyhakert esetében. Cikk ajánlat: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

tarka mandarin

tarka mandarin (Citrus mitis variegato)

Citrusok teleltetése

Miután a citrusok kinti, örökzöld, mediterrán növények, amikor a hőmérő higanyszála 10 fok alá száll, a citrusokat zárt, fagymentes helyre kell vinni.

A visszaszoktatás is fokozatos legyen, akárcsak a nyaraltatás elkezdése. A teleltetés előtt, ha szükséges metszeni kell, rovarölővel kezelni.

Ha nem állrendelkezésedre hidegház, fűtetlen veranda, világos lépcsőház, kénytelen leszel a szobában teleltetni. Párás meleg helyen nem árt gombaölővel kezelni. Ha a szobában a szobában száraz a levegő, magas a hőmérséklet, és kevés a fény, nagy valószínűséggel a citrusod le fogja hullajtani a leveleit. De remélhetőleg tavasszal újra hajt majd. Fűtött szobában gyakoribb öntözést kíván.

Cikk ajánlat: Kumkvat, a törpemandarinCitromfa

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil