Biokertet is gyógyít az Aloe vera

A csodálatos Aloe vera doktor nem csak embereket, hanem növényeket is gyógyít! Rengeteg enzimet, szénhidrátot, vitamint tartalmaz, ami fokozza növényeid életerejét. Márpedig az ellenálló növény jól tűri az időjárási szélsőségeket, a betegségeknek ellenáll, és hamar kiheveri a kártevők által okozott sérüléseket.

Még mielőtt elolvasnád, hogyan használható az aloé jótékony hatása a növénytermesztésben, alábbi cikkeinket ajánljuk figyelmedbe: AloékAloé doktor

aloé gél

Aloé gél

Talán mondani sem kell, hogy akár a humán alkalmazásban, itt is a hatóanyagokban gazdag aloé gélt használják. Egy 2006-os európai szabadalom szerint bebizonyosodott, hogy az orvosi aloé (Aloe vera vagy Aloe barbadensis) gél biológiailag lebomló, nem toxikus növénykondicionáló. Kísérletekkel bizonyították, hogy az aloé gél növényre juttatva növeli a zöld tömeget vagyis a növények nagy zöld felületet fejlesztenek. Kíséreltekben megállapították, hogy a növények zöldtömege akár 100%-kal is növekedett, de hasonlóan nőtt a gyümölcsméret és a gyümölcsmennyiség is. A közelmúltban született tudományos cikkek is alátámasztáj az Alé jótékony hatását. Például a paradicsom xantomonászos betegségével szembeni rezisztencia kialakulásáról számolt be egy tudományos cikk (Journal of Plant Pathology (2012), 94 (2), 387-393). Ebben a kísérletben lombra permetezték a kezelt, szárított majd feloldott Aloé gélt.

A kutatók kísérleti alanyai között zöldségek, gyümölcsök egyaránt megtalálhatók. Feltehetően a gél aloin tartalmának köszönhető az Aloé növényeket bevonó, védő hatása.  Azóta is több tudományos cikk született a tárgykörben. A zselatinos állagú gél bevonja a növényt, termést így védve azt a kártevők és kórokozók támadásától. Egyre nagyobb figyelemmel fordulnak a tárolhatóság vizsgálata felé. Tudományos publikációk igazolják, hogy a termések polcéletet növeli az Aloé gél bevonat. Nem csak a levélre permetezve, hanem a hígítatlanul a talajba juttatva is kifejti jótékony hatását.

Mit tud az Aloé?

  • Segíti a csírázást
  • Növeli a baktérium, gomba  és vírus rzisztenciát.
  • Stimulálja növények növekedését, fejlődését, gyorsítja a sejtosztódást.
  • Segíti a gyökere víz és tápanyag felvételét
  • Segíti a stresszállapot megszűnését
  • Ellenállóvá tesz gomba, bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben.
  • Javítja termésminőséget.
  • Ehető védőréteget képez a termésre permetezve, és növeli az eltarthatóságot!
aloé sarjak cserépben

Aloe vera sarjak cserépben

Próbáld ki te is az Aloe verát!

Az Aloe vera gélt a frissen szedett, levelek elturmixolásával lehet kinyerni. A mezei biokertész a folyadék fázist leönti, összegyűjti, míg a levélmaradványokat eldobja. Az így nyert folyadékot azonnal fel kell használni!

Alkalmazhatod lombtrágyának, ahogy Chris Cloud biokertész ajánlja: keverj össze 2 teáskanál aloé gélt 3,5 liter vízzel, és a levágást követő 15 percen belül permetezd a növényeidre. A műveleted végezd el hetente háromszor, illetve csapadékos idő után. Az Aloe verát termeszd meg. Ha jól érzi magát a növény, gyökérsarjakról igencsak elszaporodik! Ha Aloe vera porhoz jutnál, 340 gramm szárított Aloé gélt oldj fel 3,8 liter vízben oldd fel. Ne feledd, a jó biokertész a hígításhoz esővizet használ!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák