Aloék

Bakonyi József –

Érdekelnek a napimádó aloék? Ismered őket? A gyógyítót? A fásodót? A szálkásat? A szúrósat? Hát a tarkát?

A pozsgások e népes és igen mutatós nemzetségének élőhelye Afrika meleg, száraz éghajlatú vidékei, a Földközi-tengertől Dél-Afrikáig.

Gyakran összetévesztik az agávéval, pedig sok közöttük az eltérés. Az egyik az, hogy az aloék évente virágoznak és azt követően nem pusztulnak el, mint az agávé. Mintegy 300 fajt sorolnak az aloék nemzetségébe. Egy részük idős korára fatermetű, elágazó törzsű növénnyé fejlődik, de vannak törzs nélküli, alacsony növésű, levélrózsás aloék is.

Tövisek mindenhol

A levelek színe zöld, szürkés- vagy kékeszöld, néha foltok vagy csíkok teszik díszessé. A levélszél gyakran hullámos vagy fogazott, tövises, sőt a levelek felszínén is lehet tövis. Élőhelyén és megfelelő tartás mellett az aloé rendszeresen virágzik. A hazánkban nevelt növények egy része télen virágzik és vannak tavaszi- nyári virágzásúak is. A virágszár a levelek hónaljából tör elő. A virágok fürtvirágzatban nyílnak, színük sárga vagy piros.

Napimádó aloék

Az aloék meleg és napfényigényes növények. Lakásban napos, déli fekvésű ablak közelében tartsuk, de legjobb helyük a szabadban van. Tenyészidőben rendszeresen öntözzük, de túlöntözését kerüljük. Földjük legyen humuszos és jó vízáteresztő. Télen 10°C körüli hőmérsékletet és világos helyet biztosítsunk számukra, mérsékelt öntözés mellett. A megfelelő téli körülmények azért is fontosak, mert jó néhány faj virágzása a téli időszakra esik. A legtöbb aloé sarjakat nevel, szaporíthatjuk ezekről és magvetéssel is. Április-május a legjobb szaporítási időszak.

Gyógyító aloé

Ismert, hogy a levelek nedve értékes kozmetikai és gyógyászati alapanyag. Régen alkalmazása egyszerű volt: a levél ragacsos nedvével kenték be a sebeket, égési sérüléseket, hogy meggyorsítsák a gyógyulást. Ma már “tudományosan” használják fel, mivel kiderítették, hogy az Aloe vera gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Sokfelé termesztik ültetvényeken, alapanyag nyerése céljából. A kozmetikai ipar előszeretettel alkalmazza krémek, samponok, szappanok előállításakor.

Cikk ajánlat: Aloé doktorBiokertet is gyógyít az Aloe vera

Aloe vera növény

Aloe vera növény

Aloé fajok

Aloe arborescens – fásodó aloé.

Dél-Afrikában honos faj és amint neve mutatja fatermetűvé, kb. 3 méter magasra nő. Nagy helyet igényel, emiatt teleltetése gondot okozhat. Szürkészöld levelei meghaladják a 30 cm hosszúságot, csúcsuk felé keskenyednek, ívesen meghajolnak. A levélcsúcs tövises, a levelek széle fogazott. Nyáron tartsuk szabadban, napos helyen és rendszeresen öntözzük. Mivel nagy termetű növény és sok sarjat is nevel, gondoskodjunk tápanyagellátásáról. 3 hetenként adjunk neki kaktusz tápoldatot. Legegyszerűbben a bőségesen növekvő sarjakkal szaporítható. Hűvös, világos helyen

teleltessük. Hazánkban télen virágzik, a virágok színe vörös.

Aloe aristata – szálkás aloé.

Alacsony termetű, tőrózsás faj, hazája Dél-Afrika. Sűrűn álló levelei vastagok, húsosak, szélük fogazott, színük sötétzöld. A levelek felületén sok apró, tövises fehér folt látható. A levelek csúcsán a vékony tövisek tényleg olyanok, mint a szálkák. A levélrózsa átmérője kb. 15 cm, tehát kis helyigényű növény. Mérete miatt alkalmas szobai tartásra. Narancsvörös virágai májusban-júniusban nyílnak. Ha sarjait meghagyjuk, dúsan benövi a rendelkezésre álló teret.

Aloe ferox – szúrós aloé.

Dél-Afrikában több méter magas, fa termetű növénnyé fejlődik. Nagy helyigénye és igencsak veszélyes levelei miatt annak ajánlható tartása, aki megfelelően el tudja helyezni. Szürkészöld levelei elérik az 1 méter hosszúságot. A levelek szélei, de még a színe és fonák oldala is tövises. Virágai pirosak. Szaporítása magvetéssel vagy sarjakkal történik.

Aloe variegata – tarka aloé vagy tigris aloé.

Sokak szerint az egyik legszebb aloé. A levelek színe fényes-sötétzöld, keresztben fehér sávok díszítik. Kis termetű növény, magassága 25-30 centiméter, átmérője kb. 20 cm. Virágainak színe világos piros vagy rózsaszínű. Napfény és melegigényes, tarthatjuk lakásban, ablak közelében, vagy a kertben. Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Világos, hűvös helyen teleltessük, ez a feltétele a tavaszi virágzásnak. Sarjakról és magokról is szaporíthatjuk, a fiatal magoncok levele is csíkos.

aloe virágzat

Aloe x delaetii (Füvészkert)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil