Bazsalikomszüret okosan

Hogyan szüreteljünk bazsalikomot úgy, hogy egyre több legyen belőle? Nem lehetetlen, csupán technika kérdése!

Minél többet szedünk le a bazsalikomról, annál jobban bokrosodik. Ha a leveleket nem egyesével szedjük, hanem teljes leveles hajtásokat csípünk le, akkor folyamatosan el leszünk látva ezzel a királyi fűszernövénnyel.

Mint a legtöbb növényre, a bazsalikomra is ösztönzőleg hat a metszés. Elősegíti a növekedést, egészségesebb, kompaktabb növény fejlődik. Főleg, ha szakértelemmel végezzük el a műveletet.

Mitől bokrosodik a bazsalikom?

Biológus szemmel nézve a szárcsomóknál lévő szövetekből hajtás differenciálódik, vagyis innen alakulnak ki az új hajtások. Ezeket a szöveteket hívjuk merisztémának, ők a felelősek az új hajtásokért. Innen erednek az új levelek, szárak, virágok. Ezért a hajtást mindig a szárcsomók fölött, illetve az elágazódásoknál csípjük le. Ha csak találomra, a csomók között törjük le a begyűjtendő hajtásokat, a fejlődés leáll, hiszen az itt található szövetek, sejtek, csak önmagukat tudják reprodukálni.

Tehát, ha helyesen metszünk, dinamikusan növekvő, jól bokrosodó növényhez jutunk, amelyen sok új levél fejlődik.

Ha viszont nem nyúlunk a növényhez, akkor, mint bizonyára sokan tapasztalták, a növény felnyurgul, és idővel virágozni kezd. Ha azonban a már leírt módon járunk el, a növényt levélhozó állapotban tartjuk, és elkerüljük a virágzást.

Cikk ajánlat: Bazsalikom

bazsalikomszüret

A bazsalikomszüret technikája

Ha csak néhány levélre van szükségünk, válasszunk idősebb leveleket, és ott csípjük le őket, ahol a szárhoz kapcsolódnak, tehát a leveleket a levélnyéllel együtt szedjük le.

Ha pestot akarunk készíteni, többre van szükségünk. Ilyen a növények mintegy egyharmadát leszedhetjük úgy, hogy 2-3 szárcsomónyit lecsípünk egy-egy hajtásról. Megfigyelhetjük, hogy kis idő elteltével a bazsalikom már újra szedhető méreteket ölt.

A szüretelés még sikeresebb, ha előzőleg jól megöntöztük a növényt, mert ilyenkor jól hidratált, életerős, ropogós levelekhez jutunk.

Ha azt látjuk, hogy a bazsalikomunkon megjelentek a virágrügyek, egyszerűen csípjük le őket. Ezzel kis időre visszafogjuk a virágzását, és segítjük a bokrosodást.

Az első fagyok beállta előtt a teljes növényt takarítsuk be!

Pesto házilag

Hozzávalók:

  • Fél gerezd fokhagyma
  • Tengeri só
  • Frissen őrölt bors
  • 3 marék frissen szedett bazsalikomlevél összevágva
  • Egy marék enyhén pirított fenyőmag
  • Egy nagy marék frissen reszelt parmezán
  • Extraszűz oliva olaj
  • Frissen facsart citromlé (opcionális)

A pestokészítéshez használhatunk aprítógépet, ami nagyon hasznos találmány, és rendkívül megkönnyíti a feldolgozás. Kis mennyiségek esetén azonban a mozsár is megteszi. Az elmaradhatatlan fenyőmagot, az olaszok és Jamie szerint is, csak kissé pirítsuk meg, így lesz igazán krémes a pesto. A klasszikus pesto zöld bazsalikommal készül, de a lila pesto is remekül fest. Nem árt, ha tudjuk, hogy az amerikaiak gyakran használnak bazsalikom helyett rukkolát. Cikk ajánlat: Rukkola már a balkonon is

Így készül a hagyományos Jamie-olasz pesto: A fokhagymát, a bazsalikomlevelet egy csipet sóval törjük össze mozsárban. (Vagy aprítógéppel felaprítjuk.) Majd tegyük bele az enyhén pirított fenyőmagot és törjük tovább. Öntsük tálba, adjuk hozzá a parmezán sajt felét. Keverjük bele az oliva olajat, majd a maradék sajtot. Megint egy kis olaj, majd kóstoljuk meg. Adjuk hozzá a borsot. Ha kívánjuk, még bolondíthatjuk egy kis sajttal. Ha kedvünk van facsarhatunk belel pár csepp citromlét a savanykás íz kedvéért.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa