Akár te is termesztheted a szubszaharai régió új szuperétel jelöltjét, a kiwanot

A kiwano gyümölcs leginkább a Star Track egyik űrbéli csodájára emlékezetet, pedig Afrika szülötte, népszerű, egészséges gyümölcs. Ismerd meg, termeszd te is!

A nemzetközi nevén kiwano vagy magyarul szarvasdinnye (Cucumis metuliferus) egynyári, egylaki kúszónövény, a tök és az uborka rokona, akár 3 méterre is megnőhet. A vegetatív zöld hajtásait szőrzet borítja, a levelek 3-5 karéjúak. A sárga szirmú porzós és termős virágok jól megkülönböztethetők, a termős virágok 2 cm hosszú magházát zöld, húsos tüskék fedik, ebből fejlődnek a különleges, fogyasztható termések, amelyek érett, 10–15 cm hosszú tökre hasonlítanak, héjából 1-2 cm hosszú, húsos tüskék merednek ki. Míg az éretlen termés zöld, az érett termés sárga vagy narancssárga, héja hosszirányban mintázott, zöld, zöldes-sárga húsa éretten puha, leveses. Magvait zselés gyümölcshús veszi körül.

kiwano termős virága

Fotó: János Mány – Own work, Public Domain, Link

Itt él a kiwano

A kiwano Afrikában, a trópusi régiókban honos. Ha megismered termőhelyét, könnyen teremthetsz számára megfelelő körülményeket itthon is. Eredeti élőhelyén, jellemzően öntéstalajokon, folyópartokon, elárasztott síkságokon él, de rábukkantak kötött talajon, és sziklás lejtőkön is. Kacsokkal kapaszkodva felfut az erdőszéli fákra, vagy a földön heverve kúszik a szavannákon. Ahol ez a növény megtalálható, kiürített terméshéjak jelzik, hogy a rágcsálók, majmok, kistestű antilopok örömmel majszolják, és a madarak is csipegetik. Miután magas a víztartalma, az emberek és állatok remek vízforrása. Jól megél bolygatott területeken is.

Kiwano környezeti igénye, gondozása

Most, hogy megismerted élőhelyét, már ki is találhatod, hogy meleg, és napfény igényes, inkább a laza talajt kedveli, vízigényes, támasztékra van szüksége. Nagyjából úgy termeszthető, mint az uborka. Sokan rácsra futtatják, mások komposztban nevelik. Tapasztalatok alapján kevesebb a kártevője, mint az uborkának, ugyanakkor a kabakosokra jellemző lisztharmat, és üvegházi molytetű megtámadja, míg gyökérgubacs fonálfégeknek, és egyes mozaikvírusoknak ellenáll. Szúróssága miatt, lehetőleg kesztyűben, elővigyázatosan kell szüretelni. Cikk ajánlat: Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 1.Néhány tipp a házikerti uborkatermesztéshez 2.

kiwano termesztés

Fotó: Frank Vincentz [GFDL or CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

A kiwano gyümölcse

Ahogy már szó volt róla, termését fogyasztják. Ismertek keserű és nem keserű változatok, a keserű változatok triterpéneket tartalmaznak.

A nem keserű gyümölcsök vagy ízetlenek, illetve uborka ízűek, vagy kissé ananászra, banánra emlékeztető ízűek, ettől függően vagy uborkaként, vagy gyümölcsként fogyaszthatók. Az uborka ízűeket savanyítani is szokták. Maggal együtt fogyasztják. Manapság sokfelé termesztik Ausztráliában, Új Zélandon, Chilében, Kaliforniában.

A dél-afrikai khoik sütés után kikaparják a húsát, leveleit megpárolják. Az Afrika délnyugati részén található Okavango folyó mentén élő sonák (zimbabwei és dél-mozambiki népcsoportok) szaponin tartalmú gyökerének főzetét szülés utáni fájdalomcsillapításra használják. Azt tartják, hogy ha gyökereit összetörik és zsírral keverve magukra kenik, elkerülik őket az ártó szellemek.

A gyümölcsnek hosszú a polcélete, illetve jól tárolható. Remek A-vitamin-, β-karotin, C-vitamin-, E-vitamin-, kálium- és vas forrás. Cink tartalma pozitív hatással van a spermatermelődésre. A rendszeres gyümölcsfogyasztás javítja a vérképet, kimutatták antibakteriális hatását, gyomor- vagy nyombélfekély esetén jótékony védőréteget képez az emésztőrendszerben, cukorbetegség ellen is hatékony, enyhíti az egysejtű élősködők okozta tüneteket. A magvakban található linolénsav védő hatású a szív és érrendszeri betegségek elleni, míg oleinsav tartalma vérnyomáscsökkentő.

kiwano termés

A kiwano utóérő, kb. két hét alatt beérik szobahőmérsékleten tárolva. A teljesen érett kiwano 4-5 napig tárolható szobahőmérsékleten. Elfogyasztásához vágd ketté hosszában, és villával kapard ki a belsejét, a maradék gyümölcshúst kanállal is kikaparhatod. Vagy egyszerűen kanalazd ki a kettévágott héjból. A magvak is ehetők. Nyári melegben remek szomjoltó. A gyümölcshúhoz adhatsz mézet, citromot, tálalhatod úgy, hogy az egészet visszakanalazod a héjába. A gyümölcs belsejét hozzáadhatod gyümölcssalátához. Készíthetsz belőle turmixot is, zsírszegény joghurttal, összeturmuxolás után szűrd le olyan lyukú szűrőn, amin nem mennek át a magok, majd adj hozzá ízlés szerint citromlét, mézet, turmixold össze újra. Vanília fagyit is adhatsz hozzá.

A WHO reményét fejezte ki, hogy a kiwano fontos élelmiszer növénye lesz a szubszaharai régiónak. Te is megtermesztheted a kertedben!

Forrás: Mienkie Welman írása, National Herbarium, Pretoria, August 2009; Usman J.G et al, Uses of Cucumis metuliferus: A Review, Cancer Biology 2015;5(1)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa