A szilvahimlővírus a csonthéjas gyümölcsök egyik legpusztítóbb betegsége a világon

A csonthéjas gyümölcsfák (kajszi, szilva, őszibarack) kiültetés után is fertőződhetnek a szilvahimlő vírusával, oltványok, levéltetvek, valamint a vírussal fertőzött és a beporzásban részt vevő virágpor is terjeszti. Mit tudsz tenni?

A csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi- és őszibarack, szilva, mandula, stb.) között hazánkban is gyakori a szilvahimlő vírus  (plum pox virus PPV) fertőzése. Bár a kórokozó neve csak a szilva gazdanövényre utal, a kajszibarack és őszibarack fákat is fertőzi, és a felsorolt gyümölcsfajok gyümölcsein tipikus elváltozásokat idéz elő. A vírus szinte minden ültetvényben elterjedt, a házikertekben is általános. A vírusbetegségek súlyosságát az adja, hogy a már megfertőződött fák életük végéig fertőzöttek, betegek maradnak, kigyógyításuk nem lehetséges. A vírusok elleni védekezés alapja ezért a megelőzés.

szilvahimlő szilvalevélen

Forrás: Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft , Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft, Bugwood.org

A beszterceit előszeretettel támadó szilvahimlő könnyen felismerhető a levélerek környékén kialakuló sárga rajzolat, és a gyümölcsön mutatkozó leopárd mintázat alapján. A gyümölcsön bemélyedések képződnek, a gyümölcs héj alatt a gyümölcshús is kemény lesz, barna lesz. A gyümölcs érés előtt hullik. A fertőzött gyümölcs élvezhetetlen, lé- és cukortartalma csökken.

Érdemes megjegyezni, hogy a ringló típusú szilvafajták termésén a kártétel kisebb mértékű, a gyümölcs héján csak felszínes, elszíneződő foltok képződnek, a fák ki tudják nevelni a termést.

A fertőzés oltvánnyal, virágporral, maggal, levéltetvekkel terjed.

A szilvahimlő megfertőzheti a meggyet, a cseresznyét, a mandulát is, sőt megfertőzi a vadon élő egyéb Prunus fajokat, például a kökényt is. Igy gazdanövények a dísznövényként ismert Prunus fajok is.

szilvahimlő szilván

Forrás: Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft , Biologische Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft, Bugwood.org

Egyetlen védekezés ellene a megelőzés, amelyre az alábbi lehetőségek adottak

Telepítésre válassz toleráns fajtákat. A rezisztens fajták olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kevésbé érzékenyek a betegségre. Például a besztercei szilva kimondottan érzékeny a szilvahimlőre. Toleráns fajták pl a csacsaki fajták, a Csacsanská lepotica, Csacsanská najbolaja, vagy az amerikai nemesítésű Stanley fajta.

Vásárolj minősített vírusmentes oltványokat. Vásárlásakor győződj meg arról, hogy egy neves faiskola vagy szállító igazolta a fertőzésmentességet. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy fertőzött növények kerüljenek a kertbe.Sajnos a házilag készített oltványok zöme fertőzött, olyan nagyfokú az átfertőzöttség.

Védekezz a levéltetvek ellen. A szilvahimlővírust elsősorban a levéltetvek terjesztik, bár meg kell jegyezni, hogy a vírus csak bizonyos ideig marad bennük életképes. Ha levéltetveket találsz, azonnal kezd el a védekezést, például alkalmazz káliszappanos permetezést vagy természetes ragadozókat.

Távolítsd el és semmisítsd meg a fertőzött növényeket. Ha a szilvahimlővírus-fertőzés bármely jelét észleli, például eltorzult leveleket, gyűrű alakú foltokat a gyümölcsökön vagy visszamaradt termésfejlődést, sajnos a fát ki kell vágni, csak ez segít megakadályozni a vírus terjedését.

Tartsd be a higiéniai szabályokat, minden használat között fertőtlenítsd a kerti szerszámokat, például a zöldmetszésnél használt metszőollót. A fertőzött növényekkel végzett munka után is alaposan moss kezet.

szilva

Tehát a megelőzés kulcsfontosságú, ha meg akarod védeni a kerted a szilvahimlő vírustól. A fenti tanácsok betartásával minimalizálhatod a fertőzés kockázatát és megőrizheted növényeid egészségét.

Cikk ajánlat: Házikerti szilvatermesztésKajszibarack vírusfertőzései

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa