Kajszibarack vírusfertőzései

Dr. Némethy Zsuzsanna, a kiskert tanfolyamok egyik szakembere

A lédús barackok között a héjon világos rajzolatú, a húsában is elváltozást mutató barackok gyakoriak. Ezek a kajszihimlő betegségének jellegzetes tünetei.

barna elszíneződés a gyümölcshéjon

Barna elszíneződés (elhalás) a gyümölcshéjon.

A csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi- és őszibarack, szilva, mandula, stb.) között hazánkban is gyakori a szilvahimlő vírus (plum pox virus) fertőzése. Bár a kórokozó neve csak a szilva gazdanövényre utal, a kajszibarack és őszibarack fákat is fertőzi, és a felsorolt gyümölcsfajok gyümölcsein tipikus elváltozásokat idéz elő. A vírus szinte minden ültetvényben elterjedt, a házikertekben is általános. A vírusbetegségek súlyosságát az adja, hogy a már megfertőződött fák életük végéig fertőzöttek, betegek maradnak, kigyógyításuk nem lehetséges. A vírusok elleni védekezés alapja ezért a megelőzés.

A héjon látható rajzolatok a gyümölcs húsában folytatódnak

A héjon látható rajzolatok a gyümölcs húsában folytatódnak.

Hogyan terjednek a vírusok, hogyan kerülnek a fákba?

Terjedésüknek leggyakoribb módja a fertőzött oltvány ültetése. A fertőzött magokból nőtt alanyok oltás után hordozzák a vírust, a házilag előállított oltványok szinte mindegyike fertőzött lesz. A faiskolai forgalomból származó, és a növényegészségügyi bizonyítvánnyal (certifikációval) ellátott oltványok telepítésével a betegség elkerülhető. Sajnos a csonthéjas gyümölcsfák kiültetés után is fertőződhetnek a szilvahimlő vírusával, a levéltetvek is terjesztik, valamint a vírussal fertőzött és a beporzást ellátó virágpor is terjeszti.

A vírusfertőzött kajszimagvakra a gyűrűsfoltosság jellemző

A vírusfertőzött kajszimagvakra a gyűrűsfoltosság jellemző.

Milyen tünetekről lehet felismerni a betegséget?

A kajszifák levelein tavasszal majd augusztus végétől klorotikus érmenti rajzolatok fejlődnek.

A sárguló kajszibarack gyümölcsön fehéres vagy halványsárga főleg köríves, gyűrűs rajzolatok figyelhetők meg, ezek gyakran a gyümölcs húsába kissé bemélyednek. Az érés végső szakaszában, amikor a gyümölcs húsa már puhul és lédússá válik, ezek a gyűrűs rajzolatok megbarnulnak, nekrotizálódnak. A héjon észlelt gyűrűs rajzolatok a gyümölcs húsában is elkülönülnek, jól észlelhetők.

A fertőzött gyümölcsök létartalma alacsony, szinte “szálkás”, a rostok különállóak, a gyümölcs teljes érettségében is kemény marad. Íze nem emlékeztet az aromás kajszibarackéra, cukortartalma alacsony, szinte nem is érzékelhető, a savtartalma kifejezetten magas, azaz savanyú. Mivel ezek a barackok létartalmuk nagy részét elveszítették, fajsúlyuk az egészséges gyümölcshöz képest alacsony, a befőzést megelőző áztató mosás során a víz tetején úsznak. Ezen tulajdonságuk alapján elkülöníthetőek, kiválogathatók. A fenti tüneteket mutató gyümölcsök magjai is sajátságosak: világosabb színű foltok, gyűrűk teszik tarkává.

A kajszibarack levelén klorotikus foltok jelzik a vírusfertőzöttséget.

A kajszibarack levelén klorotikus foltok jelzik a vírusfertőzöttséget.

A kajszihimlővel fertőzött gyümölcsök ugyan sárgabarack kinézetűek, de beltartalmi tulajdonságuk megváltozása miatt értéktelenek, és nem nyerhetők belőle kiváló minőségű dzsemek vagy lekvárok. Emberi fogyasztásra nem veszélyesek, de értéktelenek, nem ajánlott felhasználásuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák