A király liliom népszerűbb a fehér liliomnál

Ez a termetes liliom az 1900-as évek lején került Európába. Hamar kapós lett, miután rendkívül mutatós, és nem igényel különösebb gondozást. Manapság sok helyen népszerűségben megelőzi a fehér liliomokat. Bár sokféle hibrid szülője, az alapfaj még mindig igen kedvelt.

király liliom

Ismerd meg a király liliomot!

A király liliomot Ernest Henry Wilson írta le először, aki 1903-ban hozta Angliába. A kínai Szecsuán tartomány sziklás hegyoldalain, folyópartjain honos, 800-2500 méter magasságig. Wilson oly sok virágot fedezett fel, és hozott Európába Kínából, hogy a kínai Wilson nevet kapta.

A királyliliom (Lilium regale) akár fél-egy méter magasra is megnő. Júliusban virágzik. Egy tövön több illatos, lepkecsalogató virágot hoz. A trombita alakú virágok fehérek, a virágtorok sárga. A szirmok külső része bíborral futtatott.A trombita liliom hibridek szülője, de az alapfajt is rendkívül népszerű. Sok helyen szívesebben ültetik, mint a fehér liliomot.

kiraly liliom szegély

Fotó: GardensOnline

Így tartsd a király liliomot!

A király liliom környezeti igénye

Napra vagy félárnyékba, jó vízgazdálkodású talajba való. A többi liliomhoz viszonyítva a leg szárazságtűrőbb. A túlmelegedést azonban nem kedveli, ezért talajtakaró növények közé ültethetők, vagy mulcsozást kell alkalmazni.

A királyliliom gondozása

A hagymákat kora tavasszal ajánlott kiültetni. Legmutatósabb akkor lesz, ha egymástól kb fél méterre ülteted a hagymákat kb. 20 cm mélyre, de egy helyre akár három hagymát is ültethetsz.Sokszor támasztékot igényel. Az elnyílt virágokat távolítsd el. Elvirágzás után, amikor a növény már sárgulni kezd, a talajszintig kell visszavágni. 3-4 évente tőosztással szaporíthatod. Ősszel lehet fiatalítani. A hagymák felszedése után a fiókhagyma azonnal kerüljön vissza földbe, az új helyére. A leválasztott erősebb hagymák azonnal állandó helyükre ültethetők, a gyengébbek pedig edényben előnevelhetők. Magról is szaporodik.

A király liliom kórokozói és kártevői

Kevés kártevője van. A rügyeket a tetvek megtámadhatják. A levéltetvek mozaikvírus fertőzést okozhatnak. Ilyenkor a zöld levelek csíkosak lesznek a rügyek, virágok torzulnak. Meleg, de párás környezetben gombafertőzés is felléphet. Vágott virágként is mutatós. A virágok levágásakor hagyd meg a szár harmadát, hogy a növényhagyma regenerálódni tudjon a következő évre.

kiraly liliom háztetőn

Kiraly liliom háztetőn.Fotó: fluwel.com

Hová való a király liliom?

Szülőföldjén sokszor a háztetőre ültetik, mondván, hogy szerencsét és bőséget hoz a ház népére. Neked Te azonban inkább évelőágyásokba ültesd szegélyeként, kerti utak mentén, hogy az illatát élvezni lehessen. Együtt ültetheted más ázsiai fajtákkal. Ültess köréjük évelőket, amelyek a liliomok visszahúzódása után kitöltik a megüresedett helyet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!