Ha már eluntad a fügelekvárt…

Ha már unod a fügelekvárt, készítsd el a fügét másként! Néhány tippel szolgálunk.

Egy turista imigyen méltatta a horvátországi fügével kapcsolatos kulináris élményeit: Fügebor: isteniiii, finom, édes, nyammm; fügepálinka: közepes; natúr füge: nyammm, sokkal jobb,mint amit itthon lehet kapni a boltokban. 

piros húsú füge

És valóban! Hát nem csodásak a bársonyos héjú, leveses húsú fügék? A zöld-, fekete héjú, zöld- és vörös húsú fügék? Az egész mediterrán régióban felleled őket, de mostanában nálunk is terem, méghozzá egyre korábban, ahogy csúszunk bele a klímaváltozásba. Az érett füge megnyomva szottyós, kívülről azonban jól tartja magát, nem ráncos, nem aszott. Cikk ajánlat:Fügét mutatunk

A füge nem utóérő, ezért érthetetlen, hogy a régi Gellért hegyi fügebokrokról miért szedik minden évben zsákszámra az éretlen fügét. Gondolom a versenyfutás a fügéért a meghatározó, kevésbé a minőség. Kérdéses, ha netán piacra kerül, hogy tudják eladni az éretlen rémséget.

Az érett füge pár napig eláll a hűtőben, egyébként jobb azonnal felhasználni vagy megenni. Ha már unod a fügelekvárt, készítsd el a fügét másként! A füge fogyasztható grillezve, sütve is. Jól passzol hozzá a dió, a méz, a puha kéksajt, a fokhagyma, a borsfű és kakukkfű. Ehető naranccsal, mascarponeval. Az úgynevezett meleg fűszerek illenek hozzá, úgymint a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, és a szerecsendió.

füge kék sajttal, dióval és borsfűvel

Lássunk két receptet, amit neked is ki kell próbálnod!

 Grillezett gorgonzola füge mézes balzsam dresszinggel

A füge természetes édessége jól társítható a gorgonzolával. A gorgonzola sajtgolyókat előzőleg hempergesd apróra vagdal dióba, töltsd meg vele a fügét, majd öntsd le a mézes balzsammártással. Elegáns, ízletes, könnyen elkészíthető.

grillezett gorgonzola fügeHozzávalók: 3 fügéhez 5 dkg gorgonzola, egy bögre apróra vagdalt dió, 2 evőkanál oliva olaj. A dresszinghez két evőkanál gesztenyeméz, fél deci oliva olaj, három evőkanál balzsamecet. A tálaláshoz néhány salátazöld. Ez lehet például friss, ropogós rukkola.

Elkészítése: Vágd le a füge gyümölcskocsányát, a gyümölcsöt a tetejénél vágd be x alakban a háromnegyedéig. Alul maradjon egyben! Gyúrj kb. 1- 1,5 cm-es sajtgolyókat, a füge méretétől függően, hempergesd meg őket a vagdalt dióban. Majd ültesd a fügéket sütőlemezre, töltsd meg a fügéket egy-egy sajtgolyóval. Ezután kend meg a fügét oliva olajjal. Told a sütőbe a tepsit, és addig pörköld a fügéket, amíg a sajt olvadni nem kezd. Amíg a füge grilleződik, készítsd el az öntetet úgy, hogy összekavarod a hozzá valókat egy habverővel. Minden tányérba tegyél néhány levélzöldet, erre helyezd a fügét, és öntsd nyakon egy kanál mártással. Azonnal tálald.

Omlós, ízletes banános fügekenyér

A banán-füge remek párosítás. Ez a gyümölcskenyér, könnyen elkészíthető, és mindig sikert arathatsz vele.

fügekenyérHozzávalók: fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg barna nádcukor, négy nagy tojás, 5-6 banánból készített püré, 1 dl síma joghurt, egy csomag sütőpor, fél teáskanál só, másfél teáskanál őrölt fahéj, 1 bögre durvára vágott dió, 4-5 db. friss, felaprított füge, 2 karikára vágott füge a kenyér tetejére.

Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy porcelántálban a vajat keverd habosra a cukorral, majd dolgozd össze a tojással. Keverd hozzá a banánpürét és a joghurtot. Egy másik tálba, ez lehet műanyag is, keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Fokozatosan adagold a száraz összetevőket a porcelán tálba, állandó keveréssel. Végül keverd bele a diót és a fügét. Majd töltsd jól kizsírozott, kilisztezett gyümölcskenyér sütőformába, fektesd a tetejére a fügeszeleteket, és süsd 45 percig. Amikor kivetted, ne borítsd ki rögtön a formából, előbb pihentesd 10 percig.

Jó étvágyat!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*