A paprikapalánta nevelésének fortélyai

Ne siesd el a magvetést! Ha szabadfölben nevelnél paprikát, még fogd vissza magad, hiszen a palánta kiültetéssel is várnod kell a fagyos szentek utáni időkig. A magvetés idejének megállapításához pedig a kiültetés tervezett napjához képest számolj vissza 50-60 napot! Vagyis az április 1-én vetett palánták május 15-én kerülhetnek a szabadba. Ha korán vetsz, az elöregedett palánták sokkal nehezebben indulnak fejlődésnek!

Heirloom paprika és paradicsom magok a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

pimiento bicolor vetőmag

Pimiento Bicolor chili vetőmag.

A paprika csírázásához 30-32 °C –os hőmérséklet, víz és oxigén szükséges. Segítheted a kelést a magvak egy napos beáztatásával. Használj az áztatáshoz kamilla teát, ami nem csak a nem csak a gyomornak jó, hanem enyhe fertőtlenítő hatása a leendő magoncokat is védi.

A csírázáshoz tőzeges palántaföldet, esetleg tiszta tőzeget használhatsz, mert ezek biztosítják a csírázáshoz megfelelő talajszerkezetet (A tápanyag tartalom ilyenkor még nem kerül előtérbe, mert a csíranövény a sziklevelekből táplálkozik.). A magvak elvetése  előtt legyen kellőképpen nedved az ültetőközeg. Elég épphogy takarni a magvakat. Az ültetőközeg pH értéke 6-7 közé essen.

A relatíve magas hőmérséklet csak a csírázás megindulásáig szükséges, ezt követően már megfelel a nappali 20-22 illetve az éjszakai 18 °C. A gyökeret, a növények “talpát” tartsd kicsit melegebben, a növény „fejét” tartsd hűvösebben. Ezzel is visszafogod a szár megnyúlását, mert ekkor a csíranövény inkább  a gyökereit fejleszti először.

Cascasbella chili csíranövény

LED lámpával világított Cascasbella chili csíranövény perlittel dúsított papírfalú tőzeghengerben.

A palánták a fényszegény körülmények miatt megvilágítást igényelnek. Ajánljuk profi LED-es növénynevelő lámpáinkat, amelyeket a kertlap Kertészeti Webáruházból vehetsz meg.

Két- legkésőbb négy lombleveles állapotban hagyd meg a legéletképesebb palántákat, a többit húzd ki, ha tőzeghengerben neveltél, illetve a közösen nevelt edényből a legéletképesebbnek tűnő palántákat húzd ki, és cserepezd be. A palánta már tűzdeléskor kiöregedhet, ha nem időben kerül nagyobb edénybe, ha túl nagy gyökeret fejlesztett szűk helyéhez viszonyítva. Sejtes tálcában 5-7 hetes koránál tovább ne maradjon  a palánta. Cikk ajánlat: A palánta tűzdelve az igazi!

40 sejtes vetőtálca szívatótálcával, 40 db. papírfalú tőzeghengerrel a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Az átültetés mindig gyökérsérüléssel jár, ezért ajánlott a tőzeghenger (vagy tőzegcserép) használata. Ebből ugyanis nem kell kiemelni a palántát, a hengerrel együtt történhet az átültetés. A palántamaradék egy részét megtarthatod pótlásnak, illetve, ha talajával együtt kidobod, gazdagíthatod velük a komposztot.

paprika palánták

Az átültetett, pikírozott palánta csak jó minőségű, rostos, morzsás szerkezetű talajba kerüljön (pH 5-7). A palántanevelés ezen időszakában ugyanis már megindul a termésdifferenciálódás. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a majdani terméskötődés milyenségét erőteljesen befolyásolja a palántanevelő közeg minősége. Vigyázat! Az ellenőrizetlen ültető közeg gyakran súlyos fertőzésforrás.

Nagyon fontos a talaj optimális tápanyag tartalma. A szakirodalom 300-500 g/ m3 nitrogént javasol. Ezért tűzdeléshez köbméterenként 1,75 kg PG mixet ajánlott bekeverni 1 m3 talajba. Ebből a kisebb arányok kiszámolhatók. Buviplant használat esetén ez az érték kb. 2 kg/m3, míg Osmocote Startot használva ez az érték 1,5 kg. (lásd. Agrárágazat 2002. február 70-72. oldal).

jól fejlett paprikapalánták

Az öntözést próbáld lágy vízzel megoldani. Ne tartsd a palántákat az optimálisnál hűvösebb helyen. A száraz körülmények között, hűvösben tartott palánták hajlamosan lesznek kiültetés után azonnal virágozni. Ha ilyen történik, az első néhány virágot el kell távolítani, mert ez gyengíti a növényeket.

A palántanevelés során se feledkezz meg az eszközök fertőtlenítéséről. Az újra használt edényeket alaposan mosd ki bő, forró vízzel!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*