Zöldség, fűszer, gyógynövény és dísznövény is a kínai bazsalikom

A fekete csalán vagy kínai bazsalikom illóolajban gazdag egynyári dísznövény és sokoldalúan felhasználható gyógy- és fűszernövény. Európában egyre divatosabb. Nálunk is könnyen termeszthető.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

perilla emelt ágyásban

Perilla emelt ágyásban. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk.

Az ajakosok családjába tartozó (Labiatae) kínai bazsalikom vagy fekete csalán (Perilla frutescens)  Dél- és Közép-japán hegyein, Kína napos, termékeny tájain terem. Korea, Kína, Japán, India, Nepál, és Thaiföld termeszti gyógy- és fűszernövényként. Koreában kedvelt sushi- és salátaízesítő.

Gyorsan fejlődik, hamar eléri a rá jellemző akár 150 cm magasságot is. Ahogy neve is mutatja, kinézetében leginkább a díszcsalánra és a bazsalikomra emlékeztet. Átellenes levelei szögletes száron fejlődnek. Késő nyáron, kora ősszel virágzik. Ajakos, füzérben álló virágai fehérek, rózsaszínek, vagy levendula színűek. Egy növényen 1500 mag is terem. Az életképes magvak évekig megtartják csírázóképességüket. A magvakat az emberi tevékenység, a víz, a madarak terjesztik. Kivadulásra hajlamos. A perilla tipikusan az a növény, amelyet leveleinek szépségért termesztesz, de a végén, illetve már közben is, megeszed salátának, fogyasztod teáját. Díszértékét azonban nem virágai, hanem levelei jelentik. Tipikus sokhasznú növény, ami megérdemli, hogy termesszék a házikertben.

perilla virágzat

A kínai bazsalikom gyógyhatásai dióhéjban

Gyógyászati felhasználása rendkívül széles körű, és egészen a történelmi időkig nyúlik vissza. A szakirodalom a legkülönfélébb alkalmazásairól számol be: használják depresszió, gyulladás, fertőzések, ételmérgezések, emésztőrendszeri panaszok, tumorok ellen. Tudományos kutatások megállapították antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, baktériumölő, köhögéscsillapító, lázcsökkentő hatását. Illóolajának fő komponensei a perilla keton (terpenoid), miriszticin, kariofillén (szeszkviterpén), elemicin (fenilpropén), limonén (terpén). (https://doi.org/10.1016/j.apjtm.2017.07.004)

A tradicionális kínai gyógyításban a shiso teát ((Zisuye Cha) rendszeresen fogyasztják kezdődő meghűlés, köhögés esetén. Kúraszerű használata diabétesz ellen is hatékony, feltehetően a vércukor szint csökkentésén keresztül. 1 g szárított levelet 1 dl vízzel forráz le. Öt percig áztasd, majd szűrd le, és langyosan fogyaszd. /Biosci. Biotechnol. Biochem., 74 (12), 2490–2493, 2010/. Teáját gyakran gyömbérrel együtt készítik el.

A kínai bazsalikom konyhai felhasználása

Fiatal leveleit és a csíranövényeket étkezési céllal fogyasztják. A csíranövényeket salátákhoz adják, a fiatal leveleket ízesítőként használják. Különleges íze leginkább a fahéj, koriander vagy citrusok ízére emlékeztet, fajtától függően. Próbáld ki te is!

Csíráztató tálcát vásárolhatsz a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

A leveleket a japán bundázott húsokhoz vagy tofu mellé adják körítésnek. A levelek sózzák, vagy szárítják, és úgy teszik el. A bimbós virágfüzérekkel ételeket díszítenek, levesre szórják. A kinyílt, szárított virágfűzéreket is fogyasztják. Sóval tartósított magvaikkal savanyúságokat ízesítenek, panírhoz keverik, misohoz (fermentált szójabab paszta) adják. A kínai hétfűszer egyik alkotórésze. A bordó levelű fajták főtt magvait is fogyasztják. Illóolajával cukorkát és szószokat ízesítenek. A magból sajtolással nyert olajával főznek. /Perilla Mint (Perilla frutescens) 

Díszítsd a konyhakerted, díszkerted kínai bazsalikommal!

perilla

A kínai bazsalikom levelével díszít.

A viktoriánus Angliában begóniák és árvácskák közé ültették. Minden nyurga egynyárit (Kleopátra tűje, pillangóvirág) megszépít a közé ültetett perilla. Áprilisban sekélyen helyre vethető. Vetés előtt áztasd be a magvakat 24 órára. Csírázásához, akárcsak a bazsalikomnak, fény kell. Ezért inkább csak hintsd meg nagyon óvatosan talajjal, a felszínre szórt magvakat. Ne takard! A márciusban cserépbe vetett magvakból május kiültethető palánta fejlődik. Tűző napra való, ha azt akarjuk, hogy a bordó levélszín minél kifejezettebb legyen. Vízigénye közepes. A jó minőségű, jó vízelvezető talajt meghálálja, egyébként nem igényel különösebb gondozást. Ha bokros példányokra vágysz, csípd ki hajtások tetejét, ezzel elágazódásra készteted. Ha salátaként használnád a virágkezdeményeket is ajánlott kicsípni. Önvető, kivadulhat. Ültesd

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa