Yuzu a kínai japáncitrom

Télvíz idején kevés a gyümölcs, ezért számítanak különlegességnek a citrusok, főlek, ha saját termést tudsz szüretelni. Sok növénybarát kísérletezik például a dézsás calamondinnal, ha azonban valami újdonságra vágysz, próbáld ki a komplex ízélményt nyújtó yuzut.

yuzu termése

A yuzu, más néven japán citrom sokak szerint természetes hibrid (Citrus ichangensis x Citrus reticulata var. austera), Kína magasan fekvő hegyoldalaiból, a Jangce felső folyásának területeiről származik. Gyümölcséért termesztik. Különösen nagy népszerűségnek örvend Koreában és Japánban, ahol kérgének őrleményével halételeket, zöldségeket és főtt tésztát, míg a gyümölcs héjával és levével mártásokat, szószokat, ecetet, halat, salátát ízesítenek, levét édes tortakrémekbe is belefacsarják. Figyelem! Japán-citrom névvel illetjük a  szintén hibrid calamondint ( × Citrofortunella microcarpa) és a -250C-ig télálló vadcitromot (Poncirus trifoliata) is.

Ismerkedj meg a Yuzuval

A kis termetű (2 m) fácska tövises. Fényes, bőrnemű levelei lándzsásak, fehér virágai illatosak. Egyes kertészeti változatok virágaikért termesztett dísznövények. Novembertől januárig terem. Termései karácsony táján, már sárga karácsonyi gömbökként díszítik a fát. Enyhén barázdált, éretlenül zöld, éretten sárga-narancssárga héjú gyümölcse gömbölyű, enyhén lapított, rücskös, könnyen hámozható. Íze a grapefruit és a citrom keveréke, pikánsan savanykás ízű. Az élelmezési szakemberek nem győzik dicsérni különleges ízét, és egészségre gyakorolt pozitív hatásait. C-vitamin tartalma a citroménak háromszorosa. Az ínyencek kedvence. Valójában csak a héját és levét fogyasztják, a gyümölcshús kevés, rostos. Legegyszerűbben a termést citrom helyett használhatod. Héját kandírozhatod, mint a narancsét és reszelve úgy használhatod fel, mint a reszelt citrom héjat.

yuzu virága

Japánbak a téli napforduló idején a fürdővízbe teszik. Ez a hagyomány a 18. századig nyúlik vissza. Az egész gyümölcsöt dobják be a forró vízbe. Máskor félbe vágják. Ezt a fürdőt yuzuyu-nak hívják, és úgy tartják, nagyon jó meghűlés ellen, pihenteti az elmét.

Yuzu dézsában

A yuzu lassú növekedésű. Nem szereti a nedvességet, ellenben fényigényes.

-10 0C fagytűrő. Enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talajba való. Európa nyugati felén ki is ültetik, nálunk azonban inkább dézsás növényként tartható, amit teleltetni kell világos, hűvös helyen, minimális öntözés mellett. Ha télen 15 0C-nál magasabb hőmérsékletű helység áll csak rendelkezésre, rendszeres öntözést és pótmegvilágítást igényel. Teleltetéskor gyakran elhullajtja a leveleit, azonban következő tavasszal újból kihajt.

yuzu dézsában

Yuzu-alma alkoholos ital

– Yuzu 500g
– Alma 500g
– Cukor 500g
– vodka, gin (  35%-magasabb alkholtartalmú ital) 1000ml
– 5 db. szegfűszeg (opcionális)

Mosd meg, negyedeld fel a gyümölcsöket. Rétegezd cukorral befőttesüvegbe, végül öntsd rá az alkoholt. Zárt le jól, és hagyd érni kb. 1 hónapig. Forró vízzel hideg időben kitűnő, de fogyaszthatod szódával is.

yuzu-ital

Készül a yuzu-ital. Fotó: theoceanbetween.us

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa