Yamadori

yamadori jelöltA természetben begyűjtött bonsai alany a yamadori (jap.). Ez az ősi módja a bonsai gyűjtemény kialakításának. Ezek a növények már olyan formájúak, gyakran olyan ágrendszerük van, amit egyébként csak évek hosszú során tudunk kialakítani. A legmutatósabb egyedek begyűjtéséig sokszor hónapokig, esetleg évekig lehet keresgélni.

Yamadori lelőhelyek

Mielőtt begyűjtő körútra indulnánk, nem árt, ha előbb a kertben talált példányokon gyakorlunk, olyanokon, amelyek ilyen-olyan ok folytán egyébként is kidobásra ítéltettek. A gyűjtés maga olyan élmény, amit nem érdemes kihagyni. Megfigyelhetjük a környezetet, intim kapcsolatba kerülünk a természettel, és ezt a tudásunkat, hozzáállásunkat később, a nevelés során hasznosíthatjuk is. Az első bonsai példányok, a természetben talált növények voltak, amelyeket 2000 éve gyűjtöttek Kína sziklás hegyi lejtőin. A zen kolostorok szerzetesei évekig keresték a számukra legmegfelelőbb példányokat. Nem kell azonban Kína hegyeit megmásznunk, hiszen a közvetlen környezetünkben is találhatunk sok izgalmas formájú egyedet, csak figyelmesen kell körülnézni. Nézzünk körül egy-egy útépítésre, építkezésre kijelölt területen, és csodálkozni fogunk, mennyi bonsai készítésre alkalmas növényt találunk. Mentsük meg őket a dózerolástól.

Tennivalók a yamadori kiemelése előtt

A sikeres bonsai gondozásához meg kell változtatnunk az időhöz való viszonyunkat. A lassúság, a kíméletesség, a precizitás és a tudás az, amire építhetünk. Kiemelés előtt, nem elírás kérem,  egy évvel a leendő bonsai gyökereit egy ásóval 30-40 cm távolságban (ez függ a fa magasságától is) a törzstől elvágjuk, és gondosak visszalapogatjuk rá a földet. Az ágakat kétharmadig visszavágjuk, valamint a nem kívánt részeket eltávolítjuk. Majd hagyjuk, hogy a növény regenerálódjon egy egész évig. Ezalatt többször meglátogathatjuk. A következő ősz elején a műveletet megismételjük, javaslat szerint egyharmadáig a gyökereket ismét körbevágjuk, az egyharmad a fácska lombkoronájához viszonyítható. Ezzel a művelettel oldalgyökerek fejlesztésére serkentjük a növényt. A nyugalmi időszakban, azaz télen a fácska ismét pihen egészen a következő kora tavaszig.

Yamadori begyűjtéshez szükséges szerszámok

Bár a szerszámok milyensége a begyűjteni kívánt növény méreteitől függ, szükség van az alábbi alapkészletre:  ágfűrész, kisméretű csákány, összecsukható ásó, kés, metszőolló. További szükséges kellékek: zsák, zsineg, víz, a gyökérzóna becsomagolásához, nedvesen tartásához. Enélkül a szabadon lévő gyökerekről pusztulni kezdenek, rontva az életben maradás esélyeit! Az  esetleges szimbionta (a szimbiózisról) gombák miatt nem árt, ha a lelőhelyről egy kisebb zsák földet is viszünk, amit az ültetéskor felhasználunk. Sziklás talaj esetében legyen velünk véső, vagy emelőkar.

Yamadori kiemelése

yamadori kiemeléseEkkor, még rügyduzzadás előtt, tehát figyelem, nem rügypattanás, hanem rügyduzzadás előtt kiemeljük a növényt. Ez már viszonylag könnyebben megy, hiszen előkészítettük a növényt. Ideális esetben a gyökérzóna könnyen kiemelhető, kicsi, de dús.

Még mindig beültetés előtt vagyunk. Most következik az ágak ritkítása.Mi is az a ritkítás? A sűrűn álló, egymást keresztező ágak eltávolításáról van szó.  A vágási felületek mindig a kifelé néző rügy felett legyenek.yamadori előnevelése

Yamadori előnevelése

Ha ezzel is készen vagyunk jöhet az ültetés. De még nem bonsai edénybe, hanem egy nagyobb faládába ültessünk. A növénynek ismét egy év nyugalomra van szüksége. Ez a gyökérképződés időszaka. Ilyenkor ritkábban, majd a szezon előrehaladtával gyakrabban tápoldatozhatunk. A koronát folyamatosan úgy alakítsuk, hogy minél sűrű és elágazásokban gazdag ágrendszer alakuljon ki. Így telik el az idő a következő tavaszig.

Tavasszal ültessük át kisebb edénybe, bonsai földbe, amit magunk is készíthetünk így: 1/3 rész jó minőségű virágföld, 1/3 rész savanyú tőzeg (a vízháztartást szabályozza, és lazává teszi a földet), 1/3 rész szitált sóder.  A régi talaj egy részét pálcikával, vagy villával kaparjuk ki a gyökerek közül. Vigyázzunk, hogy ki ne száradjon a gyökérzet az átültetés alatt, ezt permetezéssel is megakadályozhatjuk. Ekkor kerülhet sor a gyökérmetszésre, hiszen egy nagyobb edényből, a megszokottól eltérő módon éppen kisebb edénybe ültetünk.

Yamadori gyűjtés hátrányai

Bár sok mindent megtettünk, még így sem biztos, hogy megfelelő gyökérrendszerrel ki tudjuk emelni a kiszemelt fát.   Előfordul, hogy a talaj egyenlőtlensége folytán csak néhány, hosszan elnyúló, vastagabb gyökeret találunk, annak ellenére, hogy a fa gyökérzetét megpróbáltuk a kiemelésre előkészíteni. A sikeres kiemelést követő előnevelés során az optimális körülmények hatására megerősödik a növény gyökérzete. Előfordulhat, hogy a nagyméretű gyökérlabdát csak fokozatosan tudjuk megfelelő méretűre csökkenteni! A gyökerek alakítása éveket vehet igénybe! Szót kell ejteni még a kiemeléshez szükséges engedélyek beszerzéséről, amely sokszor elkerülhetetlen!

som

Yamadori gondozása – a munka neheze

Az ágakat drótozzuk és a hajtásokat megfelelő hosszúságúra metsszük az előre kiválasztott stílusnak megfelelően. Pár héten keresztül napos, szélvédett helyen tartsuk, hogy az alakítási munkákat kellőképp kiheverje. Ezután elfoglalhatja végleges helyét. Déli fekvésben a vízutánpótlásra kell nagyon odafigyelni. Legmegfelelőbb a keleti tájolású hely.

A bonsai további gondozásáról, alakításáról szóló ismertek közlése már túlnyúlik a cikk keretein. Ha valaki bonsai tartásra adja fejét, előtte már tanulmányozza a szakirodalmat, akár online is, ha megbízható forráts talál. Csatlakozzon valamelyik bonsai klubhoz, és folyamatosan képezze magát. A bonsai gondozás életen át tartó, rendszeres tevékenység. Ajánlott cikk: Bonsai kezdőknek

háromerű juhar

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil