Bonsai kezdőknek

törpelonc

Törpelonc

Kezdő bonsai tartó vagy? Most akarsz belefogni? Ne vásárolj bonsait! Ez a legkiábrándítóbb módja egy hobbi elkezdésének, és rendszerint kudarcba fullad. Csinálj magának! Tudd meg hogyan:

A bonsai alapjait akkor tanulhatjuk meg, ha létrehozzuk őket. Már a legelsőt is. Különben nem fogjuk tudni megtartani a műalkotást. A bonsái ára elég borsos. Ebben benne van, hogy egy kielégítő bonsai kialakítása minimum öt évbe telik. Az értékes, egyedi kialakítású növényeket nálunk kereskedelmi forgalomból nem lehet beszerezni! Persze lehet bonsait a bevásárlóközpontokban is vásárolni, de ezek nem valódi bonsaiok. Egy kétéves boróka dugvány bonsai edényben valóban kiábrándító. Ám aki meg szeretne ismerkedni a növénynevelés e speciális formájával, ezáltal viszonylag olcsó gyakorló anyagon teheti ezt. Kellő tapasztalat birtokában azonban már belevághatunk értékesebb növény beszerzésébe. A kereskedelembe kapható bonsait gyakran ajándékozási céllal vásároljuk. Azonban kellő ismeretek híján a megajándékozottnál nagy valószínűséggel a növények elpusztulnak. A bonsaihoz jutás ősi ázsiai módszere a gyűjtés.

som

Som

Ha bonsai tartásra adjuk a fejünket, akkor a gondozási alapismeretek megszerzéséhez minimum két év szükséges. Ez persze nem azt jelenti, hogy már szakemberek vagyunk. A mesterség kitanulása egy egész éven át tart! Nem árt, ha csatlakozunk egy bonsai klubhoz. Az interneten bőven válogathatunk belőlük.
Az Egyetemi Bonszáj Club éves programjáról itt olvashatnak. Előadást minden hónap első hétfőjén tartanak, ott lehet személyesen csatlakozni a klubhoz. Helyszín a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Kertészeti Egyetem), Kertészettudományi kar (1118 Budapest, Villányi út 29/35) “K” épület III. előadóterem. Az előadások 18 órakor kezdődnek. A gyakorlatok helyszíne Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolában (1106 Budapest, Maglódi út 8.) tartják.

Másik fontos tennivaló, hogy tanulmányozzuk a bonsaiokat. Nézzünk meg annyi honlapot, annyi képet, amennyit csak tudunk. Amíg nem tudunk vizualizálni egy bonsait, addig nem fogjuk tudni megalkotni. Ha már mindezt megtettük, elkezdhetjük az utánzást a szabályok betartásával. Szerezzünk be szakkönyveket. Sajnos nagyon kevés magyar nyelvű szakkönyv áll rendelkezésre! Szakirodalom ajánlat

A bonsai csak akkor kerül bonsai edénybe, ha már az alapforma elkészült. A kezdők türelmetlensége nem tesz jót! Az alapok elkészülte után az alakítás folyamatos. Sosem mondhatjuk, hogy íme, elkészült a mű, és már nincs tennivaló. Az igazi bonsai hosszas metszés és alakítás után kb. 20 év múlva kerül edénybe. A metszés, drótozás és a stílusok elsajátítása valamint alkalmazása után következhet az első gyökérmetszés. Még így is fennáll a veszélye, hogy a növény elpusztul. Hiszen minimum két év kell, amíg legalább valami sejtelme lesz az embernek, hogy hogyan végezze a gyökérmetszést. Ehhez kellenek támaszként a szakkönyvek, előadások, és eszmecsere a többi bonsai rajongóval. A lombozat metszésénél ne távolítsunk el többet a lombozat egyharmadánál. Nem árt ismételten hangsúlyozni, hogy a fortélyokat, technikákat el kell sajátítani, mert e nélkül nem fogunk tudni bonsait kialakítani.

A fotók a Dísznövény 2012 szakkiállítás és vásár rendezvényen készültek.

Linkajánló: Yamadori bonsai

páfrányfenyő

páfrányfenyő

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa