Bonsai kezdőknek

törpelonc

Törpelonc

Kezdő bonsai tartó vagy? Most akarsz belefogni? Ne vásárolj bonsait! Ez a legkiábrándítóbb módja egy hobbi elkezdésének, és rendszerint kudarcba fullad. Csinálj magának! Tudd meg hogyan:

A bonsai alapjait akkor tanulhatjuk meg, ha létrehozzuk őket. Már a legelsőt is. Különben nem fogjuk tudni megtartani a műalkotást. A bonsái ára elég borsos. Ebben benne van, hogy egy kielégítő bonsai kialakítása minimum öt évbe telik. Az értékes, egyedi kialakítású növényeket nálunk kereskedelmi forgalomból nem lehet beszerezni! Persze lehet bonsait a bevásárlóközpontokban is vásárolni, de ezek nem valódi bonsaiok. Egy kétéves boróka dugvány bonsai edényben valóban kiábrándító. Ám aki meg szeretne ismerkedni a növénynevelés e speciális formájával, ezáltal viszonylag olcsó gyakorló anyagon teheti ezt. Kellő tapasztalat birtokában azonban már belevághatunk értékesebb növény beszerzésébe. A kereskedelembe kapható bonsait gyakran ajándékozási céllal vásároljuk. Azonban kellő ismeretek híján a megajándékozottnál nagy valószínűséggel a növények elpusztulnak. A bonsaihoz jutás ősi ázsiai módszere a gyűjtés.

som

Som

Ha bonsai tartásra adjuk a fejünket, akkor a gondozási alapismeretek megszerzéséhez minimum két év szükséges. Ez persze nem azt jelenti, hogy már szakemberek vagyunk. A mesterség kitanulása egy egész éven át tart! Nem árt, ha csatlakozunk egy bonsai klubhoz. Az interneten bőven válogathatunk belőlük.

Másik fontos tennivaló, hogy tanulmányozzuk a bonsaiokat. Nézzünk meg annyi honlapot, annyi képet, amennyit csak tudunk. Amíg nem tudunk vizualizálni egy bonsait, addig nem fogjuk tudni megalkotni. Ha már mindezt megtettük, elkezdhetjük az utánzást a szabályok betartásával. Szerezzünk be szakkönyveket. Sajnos nagyon kevés magyar nyelvű szakkönyv áll rendelkezésre! Szakirodalom ajánlat

A bonsai csak akkor kerül bonsai edénybe, ha már az alapforma elkészült. A kezdők türelmetlensége nem tesz jót! Az alapok elkészülte után az alakítás folyamatos. Sosem mondhatjuk, hogy íme, elkészült a mű, és már nincs tennivaló. Az igazi bonsai hosszas metszés és alakítás után kb. 20 év múlva kerül edénybe. A metszés, drótozás és a stílusok elsajátítása valamint alkalmazása után következhet az első gyökérmetszés. Még így is fennáll a veszélye, hogy a növény elpusztul. Hiszen minimum két év kell, amíg legalább valami sejtelme lesz az embernek, hogy hogyan végezze a gyökérmetszést. Ehhez kellenek támaszként a szakkönyvek, előadások, és eszmecsere a többi bonsai rajongóval. A lombozat metszésénél ne távolítsunk el többet a lombozat egyharmadánál. Nem árt ismételten hangsúlyozni, hogy a fortélyokat, technikákat el kell sajátítani, mert e nélkül nem fogunk tudni bonsait kialakítani.

A fotók a Dísznövény 2012 szakkiállítás és vásár rendezvényen készültek.

Linkajánló: Yamadori bonsai

páfrányfenyő

páfrányfenyő

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil