Tönkreteheti a hazai diótermesztést a nyugati dióburok-fúrólégy

A diókárosító nyugati dióburok-fúrólégy  is Amerikából érkezett hozzánk, sok más kártevővel együtt. A történet azért is szomorú, mert a hazai fajtaválasztéknak és a korai érésnek köszönhetően épphogy felszálló ágba került hazai diótermesztést is fenyegeti.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) Észak-Amerikából került Európába. Először Svájcban, illetve Olaszország északkeleti részén azonosították. Nálunk 2011-ben észlelték először.

dióburok fúrólégy

A kifejlett imágó megkülönböztető jellegzetessége, hogy szárnyvégén lévő 3. elágazó pigmentált folt külső ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren.

Ez az egynemzedékes légy bábállapotban telel át a talajban. A kifejlett légy 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta sárga, félkör alakú folt. A nőstények petéiket az általában beteg, sérült dió termésének zöld burkába rakják le. A nyüvek berágják magukat a termésbe. A megbarnuló, besüppedő, rothadó zöldhéj alatt a csonthéjat is károsítják, ürülékük is elszínezi a csonthéjat. A mag ráncos, töppedt, avas ízű lesz. A termés idő előtt hullik, mérete kicsi marad.

A tünetek összetéveszthetők gomba illetve baktérium fertőzések tüneteivel, sőt a dióburok-gabonalégy (Polyodaspis  rucornis) kártételével is. Ez a faj eddig nem okozott jelentős problémát. Az almamoly is okoz burokfeketedést, de belül a mag elfeketedik, és a lárván kívül sok ürülék is látható. A Xanthomonas campestris cv. juglandis baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. Ellene rügypattanás előtt rezes permetezés ajánlott.

dióburok fúrólégy kártétele

Természetes ellenségei nincsenek. A légy július elejétől szeptember közepéig rajzik. A korona felső harmadába helyezett sárga lapos házikerti védekezéssel gyéríthető a kártevők száma. Védekezésképpen meg kell akadályozni, hogy a lárva a károsított burokból a talajba kerüljön. Ezért hatékony lehet a fák aljának fóliatakarása, mert ezzel megakadályozható, hogy a lárva bebábozódjon a talajban, a fák alatti talaj rendszeres kapálása, a lehullott burokmaradványok, terméskezdemények összegyűjtése és megsemmisítése. Például Amikor a dió potyogni kezd, naponta szedjük össze a beteg termést és vegyes tüzelésű kazánban vagy cserépkályhában égessük el. Gyakori az együttes fertőződés! Ezért a fán maradt terméseket is le kell verni, és meg kell semmisíteni. A NÉBIH felhívja a figyelmet arra is, hogy a Fertőzött területről dió magoncot, zöld burokban lévő diót, burokmaradványokat, valamint talajt kivinni tilos!

Az Artis Pro talajfertőtlenítő szerrel a talaj kezelése májusban a fakorona alatt biztosan hat a talajban áttelelt dióburokfúró légy bábjai és imágói ellen. Ez a Beauveria bassiana (rovarparazita gomba) hatóanyagú mikrobiológiai készítmény szabad forgalmú szer, ennek oldatát kell kipermetezni a fa alatti talajfelszínre, és vízzel bemosni a felső 10 cm-es talajrétegbe. A megfelelő hatás elérése érdekében a talajt nedvesen kell tartani a kezelés utáni 4-6 hétig.

Ha minden kötél szakad, végső esetben vegyszeres védekezésképpen alkalmazható Decis,  Karate  Zeon  5  CS, Calypso  480  SC  és  Mospilan  20  SG, a NÉBIH  NTAI  szükséghelyzeti eseti engedélyével. A permetezés időpontjának megválasztásához támpontot ad a lombkorona felső harmadába felhelyezett sárga lapos csapdázás. Napokkal a színes ragacslapokon megfogott  egyedek megjelenése után, július és augusztus hónapokban, mintegy tíz naponként ajánlott védekezni,  4-6 alkalommal, időjárástól függően.

A hatásjavító, illetve csalétek típusú termék a Combi Protec egy táplálkozási attraktáns, amely vonzó hatású a kártevő légy-, muslica- és poloskafajok imágóira, A készítményt 40°C-os vízben előzetesen feloldva kell a permetlé tartályban lévő vízhez hozzá önteni és folyamatosan elkeverni. Ez javítja egyes hatóanyagok (acetamiprid) rovarölő hatását, de nagyobb töménységben (5%) bekeverve a permetlébe, a kezelendő területen csupán a lombfelület 10-25 %-át szükséges permetezni (lehetőleg a lombkorona felsőbb régióját), és a rovarölő szerből is csak 10 százaléknyit kell a permetlébe keverni! A kezelést nagy cseppmérettel, kis lémennyiséggel kell elvégezni. Ekkor a legyek a beszáradó cseppeket intenzíven nyalogatják, közben felveszik a rovarölő szert is. Ráadásul a nagy, beszáradó cseppből alig szívódik fel az egyébként felszívódó rovarölő hatóanyag a növénybe (acetamiprid). (Forrás: MATE)

Még több információhoz juthatsz Gyümölcstermesztés Tanfolyamunkon! 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa