Több év után nekilendült és kihajtott a szívlevelű viaszvirág

A több éve vegetáló szívlevelű viaszvirág egy szem levele, amit akkor vettem, amikor egyik Valentin nap után a vásárló után hajítottak, elkezdett hajtani. Sokan azt mondják, hogy ez a véletlen műve. De lássuk az elejétől…

szívlevelű viaszvirág kínálat

Szívlevelű viaszvirág kínálat. A növények támasztékot igényelnek. Fotó: worldofsucculents.com

Honnan valók a viaszvirágok?

Az indomaláj ökozónaban, A pacifikus ökozónában és Ausztráliában honos viaszvirág (Hoya sp.) nemzetségbe húsos levelű pozsgás kúszónövények tartoznak. A nemzetséget a télizöldfélék (Apocynaceae) családjába, külön alcsaládba sorolják. Sok faja a Tillandsiákhoz hasonlóan fán élő epifita. A 200-300 fajt tömött ernyős virágzat jellemez, amely fehér, esetenként rózsaszínbe hajló, viaszból készült műremekhez hasonlít. A nemzetség nevét Thomas Hoy, a Northumberland-i herceg kertésze, egyébként neves botanikus, után kapta a 18. században.

szivlevelű viaszvirág virágzata

Szivlevelű viaszvirág virágzata

A szívlevelű viaszvirág bemutatása

Thaiföld, Kambodzsa és Laosz a hazája a szívlevelű viaszvirágnak  (Hoya Kerrii ). Névadója az ír orvos-botanikus Arthur Francis George Kerr gyűjtötte be először példányait 1910-1911-ben. Ez a mutatós lián léggyökereivel a fák hasadékaiból tápanyagot, a levegőből nedvességet vesz fel. Kedvelt szobanövény. Léggyökereinek támasztékot nyújtva a legváltozatosabb formában futtathatunk, vagy függőkosárban tarthatunk, nem csupán átellenesen álló, lapos-szív alakú leveleivel arat sikert.

Az alsó, nagyobbacska a krémfehér színű corolla (párta), a felső a kicsi, vöröses színű corona (mellékpárta). 15-30 virágocskából álló gömbös-ernyős virágzataival évente többször, akár két héten keresztül is megörvendeztet bennünket. Sok nektárt termel. Teljes virágzásban otthonunkat elárasztja a csokis sütemény illata. A virágok az előző évi virágzati tengelyen fejlődnek. Ezért, ha ezeket lemetsszük, a jövő évi virágoknak is búcsút mondhatunk!

Egy levélkét kaptam ajándékba, kihajt vagy nem?

szívlevelű viaszvirág becserepezett levele

Szívlevelű viaszvirág becserepezett levele kertészeti kínálatban.

Sokszor felbukkan Valentin nap alkalmával a kertészeti árudákban, virágboltokban, kecses kis kaspóban a szívlevelű viaszvirág tőzegbe dugott levele. Ez a levél nem hoz új hajtást, bár már hallottunk olyan beszámolót, hogy évek múltán mégis kihajtott egy rejtett rügyből.

Az igazi Bálint nap

Mások szerint ugyanúgy levéldugványról szaporítható, mint a fokföldi ibolya. És csak idő kérdése, hogy mikor hajt ki. Ha elpusztu,l annak oka a nem megfelelő bánásmód, általában a túlöntözés és a fényszegénység.

Minden esetre kipróbáltuk. Néhány év elteltével bekövetkezett a csoda, a növényke megindult. Mégis jobb, ha arra számítasz, hogy ez a levélke akár évekig is el lesz világos helyen, időnként megöntözve, de többet ne várj tőle! Annál nagyobb lesz az öröm, ha kihajt! Ha egyszer nekilendül nincs megállás! Ültesd át, és mindjárt támasztékot is dugj a cserepébe.

az elültetett levélből kihajtott viaszvirág

Elültetett levélből kihajtott viaszvirág.

Napos, világos helyre van szüksége. Kerüld a huzatot. Télen inkább a hűvösebb, világos hely való számára, kis vízadaggal, amit aztán tavasszal fokozatosan növelhetsz. Viszont amit legkevésbé szeret az a túlöntözés. Egyébként sokat bír, jól alkalmazkodik a környezetéhez. Sokan nyaraltatják, mások szobában tartják, megint mások a radiátor fölött alakítottak ki helyet számára.

Miért nem virágzik a viaszvirág?

Sokan panaszkodnak, hogy hiába babusgatják kedvencüket, nem akar virágozni. Miért? Hát ezért!  A virágzáshoz leginkább napfényre van szüksége. A túltápozás kedvezőtlenül hat a virágzásra. Különösen a nitrogén dús tápoldal nem kedvező számára, mert az a fejlődését a zöld hajtások fejlesztése irányába tolja le. Ilyenkor virágról ne is álmod! Egyesek szerint minél jobban “sanyargatják”, annál jobban virágzik. Azt már mi tesszük hozzá, hogy néhány éves kort meg kell érnie hozzá. Sokan számolnak be 10-15 éves óriásira fejlődött, virágzó  példányokról. Ami fontos, ne ültesd át évente, ne pakolgasd ide-oda! Nem szereti! Ne vágd le az elvirágzott hajtásokat! 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa