Természetes gyep kemikáliák nélkül

Ne ess a makulátlan gyepfenntartásra törekvés hibájába! Gondolj a véget nem érő műtrágyázásra és gyomirtásra. A végeredmény az abnormálisan zöld fű, a természetellenesen gyommentes gyep. Megéri? Miért nem törekedsz egészséges, biztonságos és természetes gyepfenntartásra? Legyen inkább természetes gyeped!

Miután kiválasztottad és elvetetted a megfelelő, netán szárazság- és taposás tűrő fűmagkeveréket, vedd elő a józan eszed, használj néhány szerves alapú stratégiát! Cikk ajánlat: Pázsitgyepet alkotó fűfajok

biogyep

Hatékony fűnyírás

Először is emeld meg a fűnyíró késmagasságát. Ha a gyep fiatal, amúgy is 8-12 cm magasságra kell engedi először, csak ezután jöhet a fűnyírás. Ha túl mélyen nyírsz füvet, rossz dolgok történnek. A gyomok könnyen napfényhez jutnak, és gyorsan elterebélyesednek. A talaj sokkal gyorsabban kiszárad, és a fű még gyakori öntözés mellett is kisülhet. Ja, és gondolj a vízszámládra is!

Állítsd magasabbra a fűnyírókést! Ha magasabban nyírsz, a gyepet sokkal kevesebb stressz éri. A megnövekedett árnyék rossz a gyomoknak, és nedvesen tartja a talajt, tehát jó a fűnek.

Hogy mi az optimális késmagasság? 7,5-10 cm között. A lényeg, hogy sose legyen alacsonyabb a fű a teljes magasság negyedénél. Inkább legyen egy kicsit magasbb a fű, legfeljebb meg kell ismételni a fűnyírást.

Legyen éles a fűnyírókés!

Az életlen kések a fűszálakat könnyezésre készteti, nem vágja vissza őket, aminek az az eredménye, hogy pár nap alatt bebarnul a fűszál csúcsa. Sokan összekeverik a jelenséget a szárazság okozta stresszel, és azt hiszik, hogy növelni kell az öntözővíz mennyiségét, az öntözés gyakoriságát. Havonta egyszer élesítsd ki a fűnyíró késeit!

Ne nyírd le a füvet tövig!

Ne gyűjtsd zsákba a fűnyesedéket!

Ha ezt teszed, kidobod a gyep életerejét. A nyesedékben hasznosítható nitrogén és sok mikroelem található, amit nem szabad a szemétbe dobni. Ha a gyepen hagyod, a nyesedék táplálni fogja a gyepet, akár a műtrágya. Tehát hagyd a helyén a lenyesett füvet, ami hamar lebomlik, és ellátja talajt a szükséges makro- és mikroelemekkel.

Sose nyírj nedves füvet!

Ez nem csak a csapadékos időjárás utáni fűnyírásra vonatkozik, hanem a harmatos fűre is. A nedves fűszálak magát a fűnyírást is nehézzé teszik, hiszen a fűszálak összetapadnak, és igen nehézzé válik a levágás. Arról nem beszélve, hogy a fűnyíróból kiszóródó fű összetapadt rétege nem kívánt fedőréteget képez a gyepen.

Cikk ajánlat: Fűnyírás

Műtrágya helyett tavasszal és ősszel használj komposztot!

Késő ősszel, kora tavasszal szórj szét a gyepen komposztot, amit humuszos feltalajjal kevertél össze előzőleg. Nagyobb felületre kijuttathatod  kézi műtrágyaszóró kocsival. A kiszórást követően a komposztot be lehet gereblyézni a fűcsomók közé. A fűszálak könnyen átbújnak ezen a laza komposztrétegen, és erősebb gyepszőnyeget fognak alkotni. Ezt a módszert parkokban is előszeretettel alkalmazzák. Nagyon hasznos lehet felülvetés alkalmával.

 Csökkentsd az öntözés gyakoriságát!

Ne pazarold azonnal a vizet az öntözésre, ha egy kicsit szárazabb, melegebb az idő. Az erős, helyesen kezelt gyepszőnyeg ellenálló, különösen, ha megfelelő gyepkeverék alkotja. Lehet, hogy kicsit megfakul, kicsit fellazul, de, ha az előbbieket megszívleled, csökkentheted az öntözés gyakoriságát.

Tűrj meg némi gyomot!

Utoljára, de nem utolsó sorban, tanulj meg lazítani! Tűrj meg néhány gyermekláncfüvet tavasszal és egy kevés herét nyáron, vagy némi muhart ősszel. Ez még belefér! A fűnyírás amúgy is kordában tartja őket. Ez a csekélyke változatosság még egyenesen jó is.

Ha a fentieket megszívleled, nem csak jót teszel a gyepnek, a környezetnek, hanem pénzt és időt spórolsz meg. A felszabadult idődet pedig természetes gyepeden töltheted, játékkal, olvasással, pihenéssel!

gyermekláncfű

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!