Tavasz a lakásban télen virágzó hagymásokkal

Hozzuk el a lakásba a tavaszt! A korán szirmot bontó hagymások tél végén-kora tavasszal is virágzásra serkenhetnek, ha optimális körülményeket teremtünk számunkra. Nincs felemelőbb dolog, mint a téli lakást díszítő tavaszi szirmok.

tulipán és jácint

A hasonló környezeti igényű hagymákat társíthatod is.

A szárazon tárolt illetve ősszel a boltban vásárolt virághagymát vagy gumót legkésőbb októberben újra el kell ültetni, majd a növények természetes életritmusát kell utánozni, amelyet mesterségesen le kell rövidíteni ahhoz, hogy a növényt virágzás ösztönözzük.

Legkönnyebben azokat a növényeket hajtathatjuk, amelyek természetes körülmények között szabadban is kora tavasszal bontják virágaikat. Ide tartoznak a tulipán, a nárcisz, a jácint, a hagymás törpe íriszek és a krókusz. Január-február hónapokban történő virágzáshoz a hőkezelt jácint hagymákat (kertészetekben ilyen hagymák vásárolhatók) október folyamán kell elültetni. Az október során ültetett tulipán hagymák február-március között virágoznak. Az október második felében ültetett nárcisz január közepén – február közepén virágzik. Az október folyamán ültetett írisz hagymák január közepe – október közepe között virágzanak. Az október folyamán ültetett krókusz virágzásának ideje december vége – február vége.

Fiatal hagymák helyett válasszunk néhány éves, erős hagymákat, akik már megértek egyet s mást életük folyamán. A hagymáknak hideg hatásra van szükségük. Vásároljunk előkezelt tulipán, törpe nőszirom és nárcisz hagymákat. Vagy még ültetés előtt tegyük a virághagymákat két hétre a hűtőszekrénybe (kb. 5 °C). Majd a hagymákat készítsük elő az ültetéshez. Teregessük szét, szárítsuk őket hűvös, jól szellőző, sötét helyen néhány napig. A külső burokleveleket távolítsuk el, hogy könnyebbé tegyük a hagymák fejlődését ültetés után.

Válasszunk edényt hagymásainknak. Ez lehet terrakotta láda, de ugyanúgy megfelel egy nagyobb átmérőjű cserép is. A díszes edények még inkább kihangsúlyozzák virágaink szépségét. Az új cserepet ne feledjük előáztatni, hogy a káros anyagokat kioldjuk, és vízzel telítsük őket.

A talaj megválasztása szintén alapvető fontosságú. Csak jó szerkezetű, tőzeges, perlites, esetleg homokos közeget válasszunk. Egyébként a hagymák könnyen rothadásnak indulhatnak. A kb. félig feltöltött edénybe azután beledugdoshatjuk a hagymákat. Persze nem mindegy, hogy milyen mélységbe kerülnek. Ültessünk sekélyen. A helyes ültetési mélység alapfeltétele a hajtatásnak. Íme néhány javaslat: Mélyre, kb. 15 cm-re kerülhet a jácint, 8 cm-re a nárcisz, 5 cm-re például a krókuszok, míg a felszínre az íriszek. Ujjnyi helyet hagyjunk az edény pereménél az öntözővíznek. Akár egy edénybe is kerülhetnek, ha a természet egy tarka darabját akarjuk szobánkba varázsolni. Ültethetünk például tulipánt, nárciszt vegyesen. Az íriszeket szín szerint csoportba ültethetjük. A hagymák kb. 5 cm távolságra kerüljenek egymástól. Ha egy kicsit megvariáljuk az ültetési mélységet, a valamivel mélyebbre került hagymák később kezdenek virágozni, vagyis kihúzzuk egy-két héttel a virágzási időt.

A hajtatás ideje alatt a lehető legkedvezőbb életfeltételeket kell teremtenünk növényeinknek. Állott, langyos vízzel öntözzünk, ez segíti a gyökérképződést. A gyökérképződéshez alacsony hőmérséklet kell, ezért a konténert sötét, hűvös, 10 °C-nál nem melegebb helyiségbe, kamrába, pincébe állítsuk. 4-5 hét szükséges a gyökerek kifejlődésére, ez alatt hetente egyszer öntözzük meg. A fenti időszak letelte után a növényeket vigyük be a lakás hűvösebb helyére, tegyük 18-20 °C-ra, de egyelőre tartsuk még sötétben úgy, hogy üres cserepet vagy papírsüveget tegyünk rájuk, és naponta öntözzük. Amikor a hajtások elérték a 8-10 cm magasságot, fokozatosan szoktassuk őket a fényhez. A fény hatására a virágszárak kizöldülnek, majd a virágok is színesedni kezdenek. A teljes virágzásban lévő növényeket mérsékelten meleg helyen tartsuk, hogy hosszabb ideig gyönyörködhessünk pompájukban. Kerüljük a direkt napfényt, és a hősugárzót. Tápoldatozás nem szükséges.

Például a a szeptemberben hajtatásra becserepezett virághagymákat decemberben vigyük 15 °C körüli melegre. Borítsunk fekete papírból sötét sapkát, süveget rájuk, mert amíg a virágszár nem éri el a normál hosszúságot, és végén a bimbók meg nem jelennek, sötétben kell nevelni őket. A takarót a bimbók megjelenésekor távolítsuk el. Ha nem szeretnénk, hogy megnyúljanak a téli fényszegény idõszakban, akkor tegyük õket az ablak közelébe világos helyre, és forgassuk õket gyakran, különben megnyúlnak a fény felé. Öntözzünk kézmeleg vízzel. Ha jól sikerüIt minden, szilveszterre kivirágoznak. De januárban is szívesen gyönyörködünk a virágokban.

hajtatott nárcisz és jácint díszek

Cikk ajánlat: Jácint hajtatás;

Ha már kinyíltak a virágok, virágos állapotukban, kivétel nélkül, közvetlen napsütéstől védett és hűvös helyen virulhatnak legtovább. A korai virágzás rövidebb szobaélettel párosul! így kezeld a növényeket: Hajtatott hagymás virágok helyes kezelése

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil