Tartsd kontroll alatt a pockokat!

A kis súlyú, sok táplálékot fogyasztó pocokra a gazdák kártevőként tekintenek, amitől meg kell szabadulni. De nem mindegy, hogy hogyan!

A mezei pocok (Microtus arvalis) egész Európában előfordul észak-Spanyolországtól Finnország déli részéig, a tengerszinttől egész 3000 méter magasságig. Fő lakóhelye az erdők, sztyeppék, mezőgazdasági területeket. A pocok élettartama maximum 5 év. Csoportosan él. Territóriuma 140-180 négyzetméter. Ez az alig 28 dekás állatka rendkívül szapora. A hímek 56 nap alatt, a nőstények 38 nap alatt válnak ivaréretté. Párzási időszakuk április elejétől szeptember végéig tart. A nőstény 21 napos terhesség után hozza világra utódait. Fészkelőkamrája kb. 50 cm mélységben található. Az utódok maximum 15 fős csoportokban, az elválasztási időszakuk végéig, kb. 20 napig együtt nevelkednek. (Animal Diversity Web)

Mit szeret a pocok?

Egy kis túlzással mindent! Lágyszárú növényeket, füveket és nem utolsósorban terményeket fogyaszt. Megfigyelték, hogy bár füvön is megél, ahol megteheti a fehérjében gazdag növényeket fogyasztja előszeretettel. Vadvirágos réten kedvence a réti here (Trifolium prastense) és a pitypang (Taraxacum officinale). Figyelem! Ahol pocokveszély van, ne vess vadvirágos keveréket, mert imádja a bőséges választékot! Nagy kedvence a takarmánylucerna. Nem csak a szemes termények vannak veszélyben tőle, hanem a zöldségfélék is, mint a répa, a bab, a burgonya. A csemeték törzsét is megrágcsálja! Élelemért a föld alatt és a növények takarásában, főleg fű között kutat. Ha egyszer felfedez egy élelemforrást, azt megjegyzi, és oda visszatér. Télen is aktív. Érdemes megjegyezni, hogy míg nyáron egy kifejlett hím egyed 4,5 g táplálékot fogyaszt, addig ez a mennyiség télen, fagypont körüli hőmérsékleten majdnem megduplázódik. (https://doi.org/10.1002/ps.3695)

pocok bejárat

A felszíni pocok járatokat a pockok mindig tisztán tartják, ezek a járatok úgy festenek, mint a kitaposott utak.
Manuel R.Own work, CC BY 3.0, Link

A környezeti tényezők közül a pockok elterjedését befolyásolja az időjárás, a talaj minősége. Sajnos a jó minőségű, vályogos talajt kedveli a legjobban, míg a laza, homokos talaj vagy a kötött agyagtalaj kedvezőtlen számára, hiszen nem tud megfelelően a föld alatt tevékenykedni.

Környezettudatos védekezés a pocok ellen

Természetes ellenségei közül a ragadozó madarak, nálunk leginkább a réti fülesbagoly és a vércse a legjelentősebb pusztítója, mindketten inkább pocokra mint egérre vadásznak. A T-alakú ülőfák kihelyezésével tovább növelheted sikeres zsákmányszerzésüket. Aki macskát tart, vagy menyét él a környéken, az is kevesebb pocokra számíthat. További ellenségei: róka, borz, vadmacska.

Elhanyagolt, gazoktól burjánzó területen gyorsan elszaporodnak. Ez, valamint a kedvező időjárás, enyhe tél hozzájárul ahhoz, hogy túlszaporodjanak. Ilyenkor egy hektár területen akár ezer pocok is megjelenhet. Megfigyelték, hogy a túlszaporodás 2-5 évente ismétlődik. A pockok elterjedését nagymértékben befolyásolja a művelési gyakorlat. Elűzi őket a területről a rendszeres talajművelés, a terület karbantartása, ide tartozik a növények levágása, a termény gondos betakarítása. A talajtakarók, gyomok, növényi maradványok remek pocokbúvóhelyek, úgyhogy ezeket invázió esetén fel kell számolni. Mulcs ne legyen a fákhoz egy méternél közelebb. Sokat segít a gyakori fűnyírás. A pockok előszeretettel tanyáznak elhanyagolt árokpartokon, ezért az árokpartot is rendben kell tartani. Leghatékonyabb ellenük a terület felszántása. Ezzel redukálni lehet a búvóhelyet, a föld alól is kiűzhetők, és nem jutnak megfelelő élelemhez, és nem marad más választásuk, mint az elvándorlás. (https://doi.org/10.1002/ps.3695)

Vedd körül a palántákat, facsemetéket erős hálóval, amelyeknél a lyukméret nem nagyobb, mint fél milliméter. A háló alja legalább 15 cm mélyre kerüljön, különben a pocok aláférkőzik.

Nem hatékonyak ellenük a riasztók. és a csapdázás sem.

vércse "magaslesen"

Vércse “magaslesen”
Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0, Link

Rágcsáló irtás

Mivel a rágcsálóirtók, pl. cink-foszfid, bromethalin, klórfacinon, sztrihin tartalmú szerek, vagy a véralvadás gátló szerek, veszélyesek a madarakra és az emlősökre, ezért pockok esetében rágcsálóirtó szerhez csak végszükség esetén szabad folyamodni. 

Szükséghelyzeti engedélyt adhatnak ki a megyei kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására, kizárólag a fertőzéssel érintett megyék, területek kezelésére, regisztrált termelők számára. A Redentin 75RB nem tiltott szer az Európai Unióban, de az engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagokat felsoroló pozitív listán sem szerepel. Klórfacinon hatóanyaga indán származék, véralvadás gátló hatású, elfogyasztva belső vérzést okoz. A hatóanyagot a gyártás folyamán törtkukoricára és tritikáléra viszik fel. A terméket egyenletesen szórják ki műtrágyaszóróval, vetőgéppel vagy légi úton.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!