Szúrós lándzsarózsa kezdő broméliatartóknak is

A szúrós lándzsarózsa rózsaszín bokrétája fenségesen emelkedik ki ezüst-szürke-zöld csíkos tőlevélrózsája közül. Tartásával a kezdők broméliatartók is sikerrel próbálkozhatnak.

szúrós lándzsarózsa

A lándzsarózsa (Aechmea) nemzetség a broméliák (Bromeliaceae) családjába tartozik. A lándzsarózsa nemzetség 255 faja Dél-Amerikától Mexikóig terjedt el. Közülük sok szobanövényként vált ismertté, az 1820-as évekbe kerültek Európába, ahol az úgynevezett orangery-k (talán a télikert kifejezés a legmegfelelőbb szinonímája) kedvelt egzotikus növényei lettek. Közülük a szúrós lándzsarózsa az a szobanövény, amelynek tartásával a kezdők is próbálkozhatnak. Légtisztító hatásuk közismert. Megkötik a formaldehidet a levegőből.

A szúrós lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Brazília erdeiben honos. Fán élő növény, mondhatnánk „légevő”, mert a levegő páratartalmát gyűjti össze tölcsérszerűen összeálló tőlevélrózsájában, és ebből táplálkozik. Gyökereit nem is használja másra, mint kapaszkodásra.

virágzó szúrós lándzsarózsa

Kifejlett állapotában erős virágszárat fejleszt, amelynek végén hozza rózsaszín fellevelekbe burkolózó, apró, lila virágait. Bár a virágok hamar elnyílnak, a fellevelek még vagy hat hónapig díszítik a növényt, majd lassan a tőlevél rózsával együtt elhalnak. Azonban addigra már új utódot fejleszt, a sarjak a rozetta alapjánál bújnak elő. Ezeket aztán levágják, és becserepezik. Mások nagy edényben nevelik a lánzsarózsát, és hagyják, hogy ott elszaporodjon. Az elöregedett rozettákat éles késsel kivágják. Sok kertész kövekkel stabilizált ághoz rögzítve neveli, mintegy eredeti élőhelyét utánozva. Ilyenkor a gyökereit nedves mohával kell körbevenni, és ezzel együtt huzallal lehet rögzíteni a növényt.

Neveld 16°C – 24°C hőmérsékleten. Sok fényt kíván, ezért mindenképpen ablak közelében neveld. Télen a pótmegvilágítás alkalmazhatsz. Pótmegvilágításhoz a Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő lámpátCikk ajánlat: Szobanövények megvilágítása

virágzó szúrós lándzsarózsa

Mivel párás környezetet igényel, jó, ha kavicsokkal borított vizes tálcára állítod az edényét. Más broméliáktól eltérően a hűvös, száraz körülményeket is elviseli. Ha lehet, lágy vízzel öntözd, a talaj felső 1 cm-ét hagy kiszáradni két öntözés között, de arra ügyelj, hogy a rozettákban mindig álljon a víz. Hetente adhatsz neki tápoldatot, permetezés formájában és az öntözővízzel juttasd ki.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa