Szerzetesek körtéje

Megfáztál? Köhögsz? Magas a vércukrod? Fogyózol? Pirulák helyett ajánljuk a szerzetesek körtéjét!

A szerzetesek körtéje a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó luo han guo, tudományos nevén Siraitia grosvenorii. Kínai neve is mutatja, hogy Kínából származik, Guangxi tartományban őshonos. 3-5 méterre megnövő, kacsokkal kapaszkodó futónövény, szív alakú levelekkel. Termései 5-7 cm átmérőjű, gömb alakú kabaktermések.

szerzetesek körtéje

Buddhista szerzetesek termesztették, gyulladáscsökkentőként, illetve édesítő szerként használták. Később hagyományosan házkertekben termesztették. A kínaiak a konyhában ma is előszeretettel használják édesítő szerként, gyümölcsének teájával torokfájást, meghűlést gyógyítanak. Ahogy mondják, a gyümölcs a tüdő meridiánra hat.

„A tüdő meridián elsődleges funkciója, hogy a szervezet oxigénfelvételéhez szükséges energiákat biztosítsa, és hogy kialakítsa a szervezet védekezőképességét. A másodlagos funkciója, nem utolsósorban, az, hogy a kilégzésen keresztül kiválassza a méreganyagokat (például a szén-dioxidot). A tüdő az életenergia áramlásának kezdőpontja.” – olvasható a kinai-medicina.tienshoni.hu-n.

A Guilin mészkőhegység párába burkolózó lejtőin, olyan speciális klímán terem, amit igen nehezen lehet utánozni. ezért nem terjedt el világszerte a termesztése.

Guilin hegység

Miután hamar erjedésnek indul, gyümölcsét szárított formában forgalmazzák. Részben forrázatát teaként, részben a porított gyümölcsöt édesítőszerként fogyasztják. Édesítő hatását más gyümölcsökétől eltérő módon, nem cukortartalmának, hanem triterpenoid glikozidjainak köszönheti. Ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. További hatóanyagai flavonoidok, összetett szénháidrátok aminosavak és illóolajok. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású.

Fáradság ellen is kiváló. Sportolók is sikerrel használhatják, Állatkísérletek bizonyítják, hogy csökkenti a vér tejsav, a vérszérum urea tartalmát, míg emeli a máj és az izmok glikogén szintjét. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813191/

szerzetesek körtéje - szárított gyümölcs

Kimerültség esetén, meghűléses időszakban egy szárított gyümölcs felét forrázd le másfél dl vízzel, hagyd állni negyed órát, szűrd le, és máris fogyaszthatód. Továbbforralással sziruppá sűrítheted, amit édesítésre használhatsz. Meghűlés (rossz közérzet), köhögés ellen kipróbáltunk, használt!

Megkísérelheted a nevelését, de csak üvegházban. A szerzetesek körtéje kétlaki növény, tehát a termésképzéshez szükség van porzós és termős növényre is. Őshazájában napos, szubtrópusi éghajlaton, a hegyoldalban terem, meleg párás éghajlaton. Ne áltasd magad, otthon nem fog teremni. Sőt a nálunk is kapható szárított gyümölcs magja sem fog kikelni, miután a gyümölcsöt kemencében szárítják, és hozzánk csak a szárított gyümölcs jut el. Ha mégis hozzájutsz a magjához, megkísérelheted a csíráztatását. Arra kell számítani, hogy hónapok múlva csírázhat csak ki. Meleg, párás környezetre van szüksége, a közvetlen naptól óvni kell. Kétlakisága miatt porzós és termős növényre is szükséged lenne, ha termeszteni akarnád, de, mint mondtuk nem éri meg a fáradságot.

Olvasd a a szintén édesítésre használt sztiviáról!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa