Lehull a lepel a sztíviáról!

Derítsük ki együtt, mi igaz a sztívia körül keringő mendemondákból. Megtudhatod hogy termeszd, és hogy használd fel.

Diabétesz ellen gyógynövényekkel

422 millió embert érint világszerte a cukorbetegség. A népgyógyászat mintegy 656 növény használ a diabétesz kezelésére. Csak Közép-Amerikában 104 diabétesz kezelésére használt növényről tudunk, közülük 16-nak kísérletek bizonyítják hatékonyságát. Az orvosi kecskeruta (Galega officinalis) nevű növény egyik hasznos hatóanyag komponensébe alapján készült a szintetikus metformin, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer hatóanyag. Míg egy más, a hagyományos orvoslásban használt sztívia  édesítőszer kivonatok alapanyagát adja.Mi itt a probléma, kérdezhetnénk. Mindjárt megtudjuk.

Mit tud a sztívia

Mielőtt rátérnénk a sztívia hasznára, vagy kárára, ismerjük meg hatását közelebbről. A közismertté vált sztívia becsületes neve jázminpakóca (Stevia rebaudiana). Ez a Paraguayból származó növény a fészkesek (Asteracea) családjába tartozik, és levelét már az indiánok is édesítésre használták. Most megtudhatod, hogy miért.

sztívia

A sztívia levelek hőre nem bomló glikozidjainak köszönheti hatását. Ki gondolta volna, hogy kivonata a cukorrépából  származó répacukornál háromszázszor édesebb, ahogy már 1889-ben megállapították! És, ami a legfőbb, elfogyasztása nem emeli a vércukorszintet, és fogszuvasodást sem okoz. A cukor ugyanis csupán a vastagbélben szabadul fel belőle, ahol a bélflóra hasznosítja, illetve kiürül, kis része pedig sztevoid formában szívódik fel. Először Japánban használták a levélkivonatot édesítőszerként.

Sajnos idővel, találgatni lehet, hogy milyen lobbi érdek fűződik hozzá, elterjedt róla, hogy bizonyos rákbetegségek kialakulásáért felelős, illetve, hogy termékenységi problémákat okozhat férfiaknál. Azonban tudományos kísérlet nem igazolta élő szervezetben a neki tulajdonított mutagén hatást, amelyet felelőssé tettek a betegségek kialakulásáért. Nem tudtak káros hatást kimutatni tartós fogyasztás esetén sem. Viszont nem lúgosít és nincs immunerősítő hatása sem.  Rendkívül érdekes, hogy Amerikában 1991-ben betiltották, majd a tiltást feloldották 1994-ben, de a mai napig nem forgalmazhatók sztívia levél az Egyesült Államokban, nagy tisztaságú szteviol-glikozidok viszont igen!.

sztívia virágzat

Így gondozd és használd fel a sztíviádat!

Ha az olvasottak alapján kedvet kaptál arra, hogy magad is nevelj sztíviát, vedd meg a hozzád legközelebb eső kertészeti árudában, hogy aztán a teádat édesítsd vele. Laza, kissé savanyú, mészmentes, tőzeges talajba való. Legjobb, ha nagy edényben, dézsában neveled, és fagymentes helyen áttelelteted. Napra vagy gyenge félárnyékba való. Miután trópusi növény, kedveli a meleg, párás időjárást. Tavasszal, ősszel két-három naponta, nyáron naponta öntözd. Ezzel szemben télen, elég hetente egyszer öntözni. Ilyenkor két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. A túlöntözést kerülni kell. Nyár közepén „szüretelheted”. A növény metszése amúgy is elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajtásainak visszavágást követően jól bokrosodó, kompakt növényhez juss, amely  nem kopaszodik fel alulról, és leveles hajtásokat „termel”. Hajtásdugványról vagy magról szaporíthatod. Apró, hosszúkás magjait már januárban el kell vetni, csírázása lassú, a kelési arány rossz. Talajfelszínre vesd, kicsit lapogasd a talajba. Ha szerencséd van és kikelt, műgonddal babusgasd a palántákat. Nem árt mestersége megvilágítást is használsz. Az 6-7 cm-es hajtásdugványok, ahol csak a felső két levélpárt hagyjuk meg, könnyen megerednek. A dugványok párás környezetet, sok fényt igényelnek, de a közvetlen naptól óvni kell őket.

Növénynevelő LED lámpákat ajánlunk a Kertlap Kertészeti Áruházból!

sztívia por

Tehát ne félj a sztíviától! A szárított leveleket kávédarálón megőrölheted, és már édesíthetsz is vele. Arra számítani kell, hogy ez a por kevésbé édesít a bolti sztívia porhoz képest. Készíthetsz a levélőrleményből folyékony édesítőszert is. Jó zárható edényben kb egy maréknyi sztívai levélport keverj össze 2 dl vízzel. Illetve ízlés szerint, bizonyos határok között változtathatod a mennyiséget. Hagyd állni szobahőmérsékleten 24 órát, majd tárold hűtőben, és használd.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa