Se nem fokhagyma, se nem póréhagyma – elefánt fokhagyma

Ősztől tavaszig ültetheted az elefánt fokhagymát, amelynek föld feletti része inkább póréhagymára, enyhén fokhagyma ízű hagymája inkább óriás méretű fokhagymára emlékezet.

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum)  az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó hagyma- vagy fokhagymaillatú hagymás növények nagy nemzetségébe, a mintegy 750 fajt számláló Allium nemzetségbe tartozik. Ez kétéves növény egyedülálló tulajdonságainak és kulináris felhasználásának köszönhetően felkeltette a botanikusok, szakácsok és kertészek érdeklődését. Ebben a rövid összefoglalóban bemutatjuk legfontosabb jellemzőit, és kulináris jelentőségét.

virágzó elefánt fokhagyma

Az alapfaj a közönséges póréhagyma (Allium ampeloprasum L.) elterjedési területe a Földközi tenger mellékétől illetve Észak-Afrikától Nyugat-Ázsiától  Dél Angliáig húzódik, bár az emberek évszázadok óta használták élelmiszerként, és nem tudni, hogy elterjedése ennek a következménye-e. Általánosan elfogadott tény, hogy az A. ampeloprasum fajkomplexum a vad póréhagyma, az európai póréhagymafajták, az egyiptomi kurrat és az elefánt fokhagyma fajtákat foglalja magába.

Cikk ajánlat: PóréhagymaFokhagyma

.Nagyon kemény, kékeszöld, szíjszerű levelei a póréhagymára emlékeztetnek. Középpontjából fejlődik ki a kb. 1.5 m magas virágszár. Késő tavasszal vagy kora nyáron magas, erős virágszárakat hoz, hagymára jellemző, gömbszerű virágzattal, halványlilától a rózsaszínig terjedő színben, így esztétikus megjelenést kölcsönöz a kertnek.  Hagymája kb. fél kilós, 10 cm átmérőjű. Habár hagymái nagyobbak, mint a hagyományos fokhagymáé, kevesebb gerezdből állnak, ez gyakran hagymánként 4-6 db. Néha csak egy nagy, kerek fejet nevel, amely idővel legerezdesedik.

Több tanulmány kimutatta, hogy a többi hagymafélével együtt a vadfokhagyma is számos gyógyhatással rendelkezik, beleértve az antioxidáns és antimikrobiális hatásokat. A vadfokhagymában számos, többek közt baktériumölő hatással bíró biológiailag aktív vegyület mutattak ki.

Akárcsak a vadfokhagyma, alkalmas a kertekben bizonyos kártevők elriasztására. Tudva lévő, hogy a vadfokhagyma levét molyriasztóként használják. Állítólag az egész növény riasztja a rovarokat és a vakondokat.

elefánt fokhagyma virága

A teljes növény ehető a hagymáktól a leveleken át a virágokig. Fokhagyma helyettesítő, azonban nem csak morfológiailag különbözik a fokhagymától, kevésbé intenzív az illata és enyhébb, édeskésebb az íze. Kimutatták, hogy a csípős, karkateres aromáért felelős két szerves kénvegyület, az alliin és az allicin egyaránt jelen van az benne, de kisebb koncentrációban, mint a közönséges fokhagymában. Jellemzője, hogy nincs fokhagyma illata.

Ez a növény alkalmazkodóképes, és sokféle talajban fejlődhet, de a jó vízelvezetésű talaj lényeges számára. A túl nedves vagy rossz vízelvezető talajokon rothadás fordulhat elő. Fényigényes, szárazságban öntözést kíván. Ellenáll a téli hidegnek, ritkán támadják meg kórokozók. Nincsenek komoly problémái. A hagymakukacok és tripszek alkalmi kártevők lehetnek, a meztelen csigák pedig károsíthatják a fiatal hajtásokat. A rozsda, a penész és a levélfoltosság esetenként problémát jelent.

Szeptembertől kora tavaszig ültethető, kivéve, ha a talaj fagyott.

Az ültetés mélysége a hagymamérettől függ, gerezdek tetejétől számított körülbelül 5 cm vastagon legyen takarva földdel. Javasolt sortávolság 40 cm, tőtávolság: 30 cm.

A hagymafélékhez hasonlóan különböző zöldségnövénnyel társíthatod. Ültetheted kártevőriasztókén paradicsom mellé, sárgarépa légy riasztónak sárgarépa közelébe. A saláta és más levélzöldségek  segítenek beárnyékolni a talaját. Céklával ültetve a kétféle növény növekedési erélye hasonló, és nem alakul ki köztük versengés. A menta, a rozmaring, a kamilla segít elriasztani a levélkártevőket, a Körömvirág a fonálférgeket.

Kiegyensúlyozott, univerzális műtrágyát vagy komposztot adj a talajhoz az ültetés előtt, majd ismét tápozhatod, amikor a növények tavasszal növekedni kezdenek. Kerüld a túlzott nitrogéntrágyázást, mivel ez a levelek növekedését serkeneti a hagyma fejlődésének rovására.

A virágok is fogyaszthatók, meg is tarthatod őket díszítési célzattal, de ha kitöröd, szebben fog fejlődni a hagyma, ezért, ha a hagymájára utazol, ne engedd virágot nevelni.

elefánt fokhagyma hagymája

Betakarítására száraz időben, a levelek elszáradása után kerüljön sor. A hagymafejek körül meg kell lazítani a talajt, és a száránál fogva ki kell húzni a növényt. Egy másik lehetőség, hogy ásóvillával vagy lapáttal óvatosan kiemeled a hagymákat a talajból, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg őket. A hagymákat száraz, sötét, levegős helyen kell tartani, amíg beszáradnak (kb. 3 hét). Hűvös, szellős helyen akár 10 hónapig eltárolható.

Ha betartod tanácsainkat, sikeresen termesztheted és élvezheted a kertedből szedett elefánt fokhagymák enyhe, fokhagymás ízét.

Cikk ajánlat:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák