Rózsaünnep futórózsákkal

A futó rózsáknak épített támasztékra, futtatóelemre van szükségük, amiről a telepítés előtt gondoskodni kell! Fejlődésük folyamán kötözést igényelnek. Fejlődésük folyamán kötözést igényelnek. Remek sövény alakítható belőlük.

pergolára futatott rózsa

Két típusuk van: valódi futók, és az egyes kerti rózsák. A valódi futórózsák hosszú hajtásaikon évente egyszer virágzanak. Más kerti rózsák ívesen hajló hajtásaik miatt tekinthetők futórózsáknak, és ezek évente többször virágoznak. Ezek az előbbieknél igényesebbek. A valódi futókat nem kell metszeni csak ritkítani és az elöregedett gallyakat virágzás után eltávolítani. Írja Mark Gergely a Magyar Rózsák Könyvében.

sövénynek nevelt rózsa

Sövénynek nevelt rózsa Márk Gergelyegykori törökbálinti rózsakertjében.

A génbanként működő budatétényi Rózsakertben évente június elején tartanak rózsavásárral, szakvezetéssel egybekötött nyílt napot, ahol a többek közt futórózsák, kúszórózsák is megtekinthető. a  Így a csokrosan virágzó, ellenálló Multh és Wichh– rambler vagy liánrózsa fajták. Vagy a  modern kúszórózsák, amelyek között vannak nagyvirágúak, mint a teahibridek. Mások a hagyományos fajtákból alakultak ki.

A budatétényi Rózsakert (rosarium) 1963-ban nyílt meg, itt kapott helyet Márk  Márk Gergely rózsagyűjteménye. Márk Gergely az akkori Kertészeti Kutatóintézet Dísznövénytermelési osztályán belül a rózsatermesztési csoport vezetője volt, míg ugyanezen az osztályon, ugyanekkor Kováts Zoltán az egynyári dísznövények nemesítésében ért el kimagasló eredményeket.

Márk Gergely futórózsáí díszlenek a vácrátóti botanikuskertben, a kastély teraszánál is: égő tűzpiros ’Futótűz’; a nagy sötét rózsaszín, illatos telt virágú ’Torockó’; az ’Október 23 emlékére; a karmazsinpiros ’Sarolta’; a világos rózsaszín, illatos futórózsa a ’Szent Erzsébet emléke’; a krémsárga-rózsás ’Mami’.

A fertődi Esterházy kasztély parkjában kaptak hely Mark Gergely rózsái. A rózsakertben az általa nemesített több, mint 600 fajtából megközelítőleg 300 rózsafajta található. Fő dísz a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén pagodaszerű pavilonnal.

Árpádházi Szent Erzsébet

Árpádházi Szent Erzsébet emléke, Márk Gergely rózsanemesítő fajtája.

Külön említést érdemel az  az ’Árpádházi Szent Erzsébet emléke’ fajta, amely a futó- és parkrózsák kategóriájában 2000-ben kapott kapott aranyérmet egy Rómában megrendezett nemzetközi versenyen.

Cikk ajánlat: Márk Gergely rózsakertje

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!