Rózsaünnep futórózsákkal

A futó rózsáknak épített támasztékra, futtatóelemre van szükségük, amiről a telepítés előtt gondoskodni kell! Fejlődésük folyamán kötözést igényelnek. Fejlődésük folyamán kötözést igényelnek. Remek sövény alakítható belőlük.

futórózsa pergolára futtatva

Futórózsa pergolára futtatva

Két típusuk van: valódi futók, és az egyes kerti rózsák. A valódi futórózsák hosszú hajtásaikon évente egyszer virágzanak. Más kerti rózsák ívesen hajló hajtásaik miatt tekinthetők futórózsáknak, és ezek évente többször virágoznak. Ezek az előbbieknél igényesebbek. A valódi futókat nem kell metszeni csak ritkítani és az elöregedett gallyakat virágzás után eltávolítani. Írja Mark Gergely a Magyar Rózsák Könyvében.

sövénynek nevelt rózsa

Sövénynek nevelt rózsa Márk Gergely törökbálinti rózsakertjében.

A génbanként működő budatétényi Rózsakertben évente június elején tartanak rózsavásárral, szakvezetéssel egybekötött nyílt napot, ahol a többek közt futórózsák, kúszórózsák is megtekinthető. a  Így a csokrosan virágzó, ellenálló Multh és Wichh– rambler vagy liánrózsa fajták. Vagy a  modern kúszórózsák, amelyek között vannak nagyvirágúak, mint a teahibridek. Mások a hagyományos fajtákból alakultak ki.

Árpádházi Szent Erzsébet

Árpádházi Szent Erzsébet emléke, Márk Gergely rózsanemesítő fajtája.

A budatétényi Rózsakert (rosarium) 1963-ban nyílt meg, itt kapott helyet Márk  Márk Gergely rózsagyűjteménye. Márk Gergely az akkori Kertészeti Kutatóintézet Dísznövénytermelési osztályán belül a rózsatermesztési csoport vezetője volt, míg ugyanezen az osztályon, ugyanekkor Kováts Zoltán az egynyári dísznövények nemesítésében ért el kimagasló eredményeket.

Márk Gergely futórózsáí díszlenek a vácrátóti botanikuskertben, a kastély teraszánál is: égő tűzpiros ’Futótűz’; a nagy sötét rózsaszín, illatos telt virágú ’Torockó’; az ’Október 23 emlékére; a karmazsinpiros ’Sarolta’; a világos rózsaszín, illatos futórózsa a ’Szent Erzsébet emléke’; a krémsárga-rózsás ’Mami’.

Külön említést érdemel az  az ’Árpádházi Szent Erzsébet emléke’ fajta, amely a futó- és parkrózsák kategóriájában 2000-ben kapott kapott aranyérmet egy Rómában megrendezett nemzetközi versenyen.

Cikk ajánlat: Márk Gergely rózsakertje

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra