Rovarcsalogató növények

Olyan növényekről van szó, amelyek magukhoz vonzzák a főtermények rovarkártevőit, segítségükkel a nem kívánt kártevőktől megszabadulhatunk, mert a termesztett növényekre kevesebb jut belőlük. A technikát a nagyüzemi biotermesztők alkalmazzák, de sikerrel alkalmazható kiskerti körülmények között is. Alkalmazásuk még a kártétel megjelenése előtt eredményes. A vetésnél, kiültetésnél a korai időpont fontos tényező.

A csalinövények iránti érdeklődés az utóbbi években nőtt meg a biotermesztés iránti érdeklődés növekedésével együtt. A termesztők a rovarirtók használatát több okból is megfontolják, hiszen ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek a háziállatokra, az emberekre és a beporzást végző rovarokra is.

sarkantyúka

Hogyan használjuk a rovarcsalogató növényeket?

Két módja van a rovarcsalogató növények használatának.

Az egyik mód, hogy ugyanazt a fajt használjuk, mint maga a főtermény, csak korábban ültetjük ki, így ezeket fogyasztják a rovarok. Mielőtt a főtermény a földbe kerül, az előzőleg kiültetett növényeket peszticidekkel kezeljük, vagy a rovarokkal ellepett növényeket megsemmisítjük. Ilyen lehet az óriástök, amely pl. az uborkabogár vagy a tökfélék indáit károsító karimás poloska egyik kedvence. Nálunk ezeknek a rovaroknak a kártételeit még nem vagy alig érzékeljük, de az USA-ból már Európába behurcolt rovarkártevőkről van szó, amelyek hamarosan itthon is elszaporodhatnak.

A már nálunk is előforduló uborkabogár kisméretű, alig néhány milliméternyi rovar. A gazdák többsége eleinte furcsa katicabogárnak nézheti őket, különösen a pettyes változatát. Ugyanis két színváltozata is elterjedt: a sárga alapon sötét pettyekkel rendelkező pettyes változat, valamint a csíkos változat. Igen gyakran már lárvaállapotban bakteriális fertőzés (baktériumos hervadás) hordozóivá válnak. (Forrás: Gál István, Pro Agricultura Carpatica: Itt az uborkabogár )

napraforgó virágzat

Ha különböző fajt használunk, ültessünk a rovar számára különösen ízletes csemegéket, mind amilyen a napraforgó az egyelőre az USA-ban gyakori, de már Európában is megjelent márványozott poloska (Kertészet és Szőlészet 2013/47) számára. Szintén kedveli a nyitvatermők termőrészeivel táplálkozó levéllábú poloska, amely már Magyarországon is megjelent.

Ha a karósbabot ellepik a fekete levéltetvek, ezek a gyümölcsfák helyett a köréjük ültetett babokat támadják. A tetvek odavonzzák a fátyolkákat, és katicabogarakat, itt kelnek ki ragadozó lárváik is, amelyek a gyümölcsfákat megtámadó zöld levéltetveket is fogyasztják, ezzel megteremtjük a lehetőségét a gyümölcsfáinkat szívogató zöld levéltetvek biológiai kontrolljának.

növény

kártevő

kapor paradicsomhernyó
köles karimáspoloska (USA)
disznóparéj uborkabogár (USA!), mezei poloska
cirok kukorica-bagolylepke (USA)
saláta bagolylepkelárva, pattanóbogár lárva
retek káposztabolha, harlekinkatica, káposztalégy
leveles kel káposztamoly
sarkantyúvirág levéltetűk
napraforgó márványozott poloska (USA)
okra levéltetű paradicsomon
mustár harlekinkatica
bársonyvirág gyökérfonálféreg, lótücsök (csalogat és pusztít), meztelencsiga
padlizsán kolorádó bogár, földibolha, uborkabogár

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák