Pompás medinilla

A pompás medinillát (Medinilla magnifica) 2012 januárjában az év virágos dísznövényének választották a floridai Fort Lauderdale-ben. Ez a trópus cserje lecsüngő rózsaszín virágfürtjével egyike a legegzotikusabb szobanövényeknek. Pompás növény, ahogy a neve is jelzi. Tartása azonban nem könnyű, kivéve, ha magas páratartalmat tudunk biztosítani számára.

pompás medinilla

A Medinilla nemzetség

A medinilla a díszlevélfa félék családjába (Melastomataceae) tartozik. A család tagjai fák, cserjék, lágyszárúak 150-160 nemzetséggel és kb. 4.500 fajjal. Egyesek kúszónövények, mások fán élő epifiták. A fajok Afrikában, Madagaszkáron, Ázsiában és az Óceániában honosak. A faj génközpontja Malajzia, 48 fajt találtak Borneó szigetén, és 17-et a Kinabalu hegységben. A nemzetség a nevét Medinilla Y Jose Pineda után kapta, aki a Mariana szigetek kormányzója volt 1820-ban. A virágok bugában vagy bogernyőben állnak. Néhány medinilla faj virágfürtjeit mutatós fellevelek ölelik körül. A kocsányon ülő virágok 4-6 tagúak. A megporzást madarak végzik. Termésük vöröses-bordó színű sok magvú bogyó. A magvakat is a madarak terjesztik ürülékükkel. A nemzetség 400 fajából csupán funkcionál szobanövényként.

Medinilla magnifica

A Medinilla magnifica a Fülöp szigetek hegyeiből származik. Az esőerdők fáin élő növény. A belga Boudewijn király (1951-1993) kedvenc növénye volt. A növények a királyi üvegházban nevelkedtek. Hollandia egyik ismert szakírója a szobanövények Rolls Royce-ának nevezte őket. Eredeti élőhelyén 1-2.5 méteres cserje. Nagy levelei 40-45 cm hosszúak, 20-25 cm szélesek. A besüppedő erű levelek a rövid, négyszögletes száron keresztben átellenesen ülnek. A növény legékesebb része a hatalmas, rózsaszín virága. Kertészetekben mát télen is kaphatók virágos példányok. A fellevél felnyitása után láthatóvá válik benne a több száz apró, szintén rózsaszín murvalevéllel ölelt virágból álló bogas virágzat. A porzók ibolyakékek, sarkantyú alakúak.

A pompás medinilla gondozása

Világos, helyet igényel, de a tűző napot nem szereti, ezért inkább félárnyék javasolt számára. Novembertől februárig azonban napra is tehetjük. Télikertben érzi jól magét, egyébként elég macerás a tartása. De megfelelő körülmények között nyaraltathatjuk őket a kertben vagy erkélyen is.

Jó minőségű, kissé savanyú, rostos-tőzeges virágföldben érzi jól magát, amely jó vízgazdálkodású. Tavasszal, ha szükséges, ültessük át nagyobb edénybe, kissé savanyú ( A típusú) virágföldbe vagy orchideaföldbe, a fiatal növényt évente, az idősebbet elég kétévente.. Az átültetés sose történjék virágzásban.

18-27 fok között tartható.  A virágok elnyílása után hozza leveleit. Amikor a levek kibomlottak, vigyük hűvös, 16-18 fokos helyre , ez a hideghatás szükséges az új virágrügy képzéséhez.  Ez a növény nyugalmi periódusa (november-február). Amikor már látszódnak a virágbimbók, tartsuk szobahőmérsékleten a növényt. Kora tavasztól augusztusig hozza rózsaszínű virágait. Ha az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 12 fok alá, akár a szabadban is tartható. A hűvös éjszakák meghosszabbítják az életét.

Télen csak épp annyira öntözzük, hogy a lombja ne száradjon el. Tavasszal fokozatosan növeljük a lágy öntözővíz mennyiségét. Nyáron bőséges öntözést igényel. Öntözésével kapcsolatban a medinilla.ca az alábbiakat tanácsolja: két öntözés között mindig hagyjuk kicsit megszáradni a talaját. Mindig alulról öntözzük. Állítsuk a növényt cserepestől 2liter vizet tartalmazó edénybe. Hagyjuk kb. 10 percig, hogy a talaja megszívja magát. utána egy perig a felesleges vizet folyassuk ki, és öntsük el. Végül tegyük vissza a növényt a helyére. 70%-os páratartalmat igényel, amit lágyvizes permetezéssel biztosíthatunk. téli, nyugalmi periódusát kivéve kéthetenként permetezzük orchidea levéltrágyával.

Tavasszal visszavágható, ha véletlenül nagyon elszabadult.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil