Pókvirág

A név ne riasszon senkit! Igazi ausztrál csoda a proteák családjába tartozó pókvirág. Bár, a mi éghajlatunkon csak dézsás növényként tartható, míg enyhébb klímán szoliterként, sövényként vagy talajtakaróként tartható, azonban különleges megjelenése és virágzata télen-nyáron kárpótol ezért. Nyáron, napos helyen a szabadban tartható!

Grevillea virágzatA Grevillea nemzetség a proteafélék családjába (Proteaceae) tartozik.

Cikk ajánlat: A fokföldi flórabirodalom

A nemzetségnevet Charles Francis Greville után kapta, aki a Royal Horticultural Society (Királyi Kertészeti Társaság, 1804) alapító tagja volt. A nemzetségbe tartozó több mint 300 faj többsége Ausztráliában honos, néhány faja Pápua Új Guineában illetve Ausztrália északi részén található szigetein honos. Termetük az alacsony terülőtől a cserje méretűekig változik, mások termetes fák. Gyökérzetük jól fejlett, elágazó, hogy minél nagyobb területet behálózva megfelelő mennyiségű vízhez és tápanyaghoz jussanak még a silány, tápanyagszegény területeken is. Leveleik keskenyek. Virágaik aprók, de tömegesen, fürtökben nyílnak. Eredeti élőhelyén télen virágzik a legdúsabban. Hüvelytermése papírvékony, mindegyik termésben egy mag található. A szárnyas magvakat a szél terjeszti. A bozóttüzek által fenyegetett vidékeken ez az egyetlen lehetősége a túlélésre.Sok dézsás- és cserepes kertészeti fajta ismer.

Melegebb klímán sövénynövényként, szoliterként tartják. Ragyogóan napos helyet, jó vízelvezetésű, savanyú talajt, és mérsékelt öntözést igényel. Fagymentes helyen kell teleltetni. Fagyérzékenysége miatt nálunk csak dézsás- vagy szobanövényként növényként tartható. A cserjetermetűek a rendszeres metszést kompakt, bokros megjelenéssel hálálják meg.

Grevillea lanigera 'Tamboritha'Egyik kertészeti alapfajuk a Délkelet-Ausztráliában honos, selyemtölgynek vagy pókvirágnak nevezett különleges, elterülő, örökzöld cserje (Grevillea lanigera). Kb. másfél méterre terjed. Más formái 30-150 cm-es cserjévé fejlődnek. A levelek hosszúkásak, szőrökkel borítottak, 25-30 cm hosszúak. A virágok a hajtásvégeken fürtökben állnak. A virágfürtök egy központból kifelé nyílnak, ezért megjelenésében egy-egy virágzat pókra emlékeztet. A pók lábak a piros színű porzószálak. A terülő formák népszerű dísznövények, sokuk kerti dísznövény. Némelyek közülük enyhén fagytűrőek, remekül bírják az extrém szárazságot.

Nálunk is kapható a kúszó Grevillea lanigera ’Mount tamboritha’, amely 0,3-0,6 méter magas, sűrű, alacsony elterülő, örökzöld cserje. Dézsában tartva nyáron hónapokig díszít virágaival. Tűszerű zöld húsos levelei, rózsaszínes-piros, visszapöndörödött szirmú virágai tavasztól nyár végéig több hullámban nyílnak. Tűszerű zöld húsos levelei, hosszúkás keskenyek. Rózsaszínes-piros, pókszerű virágai tavasztól nyár végéig több hullámban nyílnak. Napos helyet, jó vízelvezetésű talajt, és mérsékelt öntözést igényel. Mínusz 5 fokig fagytűrő. Télen fagymentes helyen teleltessük.

Egy másik kertészeti alapfaj a Rozmaring levelű selyemtölgy (Grevillea rosmarinifolia) kis- közepes méretű, kompakt cserje, Dél-Ausztráliában gyomnövény. Nedves, köves lejtőkön, cserjésekben terem a hűvösebb szubtrópusi régiókban. Ezt a fajt Allan Cunningham (1791–1839) angol botanikus és felfedező gyűjtötte be az 1800-as években, és 1969-ben fedezték fel újra felfedezték az edinburghi botanikus kertben.

Grevillea rosmarinifolia

Grevillea juniperinaA Grevillea rosmarinifolia több kertészeti hibridje ismert.  Ilyenek a ‘Desert Flame’, ‘Lara’, ‘Lara Dwarf’, ‘Limelight’, ‘Rankin Springs‘ vagy ‘Rosy Posy‘. Nálunk kapható például a ’Jenkinsii’. Bokor formában növő növény, tűlevele a fenyőéhez hasonlít, felületén szőrképlet nem található. Tavasszal százával hozza rózsaszín – piros virágait, törzstől az ágak végéig. A kifejlett növény a 3 méteres magasságot is elérheti.

Egy másik kedvelt kertészeti alapfaj a Grevillea juniperina. Rendkívül változékony hegyvidéki faj. Grevillea junipera 'Molongo'Kúszó, terülő vagy bokros formában is előfordul. Különböző formái kerti dísznövények. Több hibrid szülőfaja.  A bokrok magassága 1-2,5 méter. A tűszerű levelek borókára emlékeztetőek, szúrósak. A virágzatok tipikus pókvirágok. A virágok színe sárgászöld, sárga, barackszínű, rózsaszínű vagy vörös. Különösen szép és mutatós formájú a ‘Molonglo’ . Egy felálló hajtású, vörös virágú és egy terülő, sárga virágú változat hibridje. A hibrid terülő, barack színű virágokkal. Nálunk általában a bokor habitusú változatok kaphatók, amelyeket dézsás növényként árulnak.

Cikk ajánlat: Karácsonyi növények Ausztráliában

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa