Orvosi ziliz

A fehérmályva, más néven orvosi ziliz közismert, régóta használt gyógynövény, nyálka anyagainak köszönhetően jótékonyan gyógyítja a légutak és az emésztőrendszer gyulladásait. Virága, levele is fogyasztható. Ha a feltételek adottak, ültessük a kertbe.

fehérmályva árokparton

Fehérmályva árokparton

Az orvosi ziliz bemutatása

A mályvafélék (Malvaceae) családja (Malvoideae alcsalád) mintegy 8 nemzetséget és kb. 1000 fajt foglal magába. Köztük fűszer, rost- és gyógynövények szép számmal találhatók. Az Althaea nemzetség neve a görög “althe” gyógyítás szóból származik. Az Althea nemzetségbe tartozó mályvarózsa kedvelt dísznövény.

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) kétéves vagy évelő, 60-200 cm magas növény. Gyökere orsó alakú, kevés ágú, húsos. Az idősebb gyökerek elágazóak, gyak­ran fél méternél is hosszabbak és a nyaknál 5—8 cm vastagok. A gyökér textúrája hu­sos, kívül szürkésbarna, belül fehér, nyálkás nedvű, enyhe illatú, édeskés ízű. Kétszikű, másodlagos vastagodású gyökerében nyálkatartó sejtek találhatók. Szórt állású bársonyos levelei kerekdedek vagy vese alakúak, 5-15 cm átmérőjűek, többnyire karéjozottak. 4-6 cm átmérőjű, fehér vagy halvány rózsaszínű virágai a levelek hónaljában csomókban állnak, a szirmok színe gyakran rózsaszín, bíboros, sötétebb erezettel. Júliustól szeptemberig folyamatosan nyílik. Termése cikkekre hasadó papsajt. A harlekin katica tápnövénye!

orvosi ziliz

Fotó: orszagalbum.hu

Eurázsiában, és a Mediterráneumban őshonos. De világszerte szinte mindenütt előfordul a hideg övet leszámítva. Nálunk is gyakori ártéri mocsarakban, folyóvizek mentén, szikeseken, gyomtársulásokban, utak mentén, árokpartokon. Az A. officinalis subsp. pseudarmeniaca (ártéri ziliz) a Duna-völgy ligeterdőiben honos. A fehér mályva házi kertben is telepíthető. Nyirkos, mélyrétegű, tápdús, meleg fekvésű talajt igényel.

Orvosi ziliz házikerti termesztése

Nálunk bolgár, német, lengyel fajtáit termesztik. Magját április elején vagy október végén, november elején állandó helyére vetik, az utóbbi műveletet hívjuk tél alá vetésnek. 50×50 cm távolságban, fészkekben, 3—4 mag behelyezésével, vagy pedig 60 cm sortávolságban vetik, majd később 35—40 cm tőtávolságra kiegyelik 2-3 leveles állapotban. A Tisza és a Körösök árterében jól termelhető, ahol célszerű a kultúrát bakhátakra telepíteni, hogy jól megmunkálható legyen, és jó mélyre hatoló gyökerei fejlődjenek. A gyökerek esetleg már az első év őszén is kitermelhetők. Amennyiben gyökértermelésre helyezzük a súlyt, levelet csak mérsékelt mennyiségben szedjünk róla. Mályvarozsda, fuzárium betegítheti, illetve földibolhák is megtámadhatják.

Orvosi Ziliz gyökerének házi feldolgozása

Manapság már termesztésbe vont fajtáit használják, ezért gyűjtése nem jelentős. A gyökeret ősztől április végéig lehet gyűjteni, mert a nyári gyökér ható­anyagokban szegény. A gyökeret meg kell tisztítani, gondosan meg kell hámozni, majd a meghámozott gyökereket hosszában vágjuk fel kb. 7 mm vastag szeletekre , majd a szeleteket zsinórra vagy drótra felfűzve levegős helyen szárítsuk. Kedvezőtlen időjárás ese­tén fűtött helyiségben kell szárítani. A gyökereket a feldogozás során azért kell megszárítani, mert bő nyálkatartalmuk nehezíti a feldolgozás későbbi folyamatait, és könnyen be is piszkolódnak. A gyökerek ezután pálcikákra vágjuk, majd a pálcikákat 5 mm-es kockákká aprítjuk. 4—5 kg frissen gyűjtött gyökérből 1 kg száraz, kockára aprított áru állítható elő.

fehérmályva gyökérzete

Orvosi ziliz gyógyhatásai

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, és ma is ugyanazoknak a panaszoknak az enyhítésére használjuk, mint akkor. A növényi nyálka nagy szénhidrát (összetett cukrok) molekulái csillapítják a nyálkahártya irritációt a légutakban és az emésztőrendszerben. A fehérmályvagyökérnek egy része  meghámozva, más része pedig apró kockákra felaprítva kerül kereskedelmi forgalomba. A mályvagyökér gyógyhatása orvosilag is elismert. A nyálkán kívül tartalmaz még keményítőt, pektint, cukrokat, tannint, vitaminokat, aszparagint és aszparginsavat.

Teája nyugtató hatású, egzotikus aromájú. Hideg vagy meleg vizes kivonatot is készíthetünk 2-3 kávéskanál gyökérből vagy levélből 250 ml vízzel, ami kb. egy bögrényi mennyiség. Egész napra elosztva, 3 csészényire van szükség, tehát előző este elkészíthetünk 750 ml vízben 6-9 kávéskanálnyi mennyiségből teát. Ha egész éjszaka áztatjuk hideg vízben, akkor hideg vizes kivonathoz jutunk, ha 15-20 percig forró vízben áztatjuk, akkor kapjuk a meleg vizes kivonatot. A tea gargarizálásra is alkalmas. Ha csak gargarizáló teát készítünk belőle, a gyökereket inkább főzzük meg. Ilyenkor keményítőtartalma is kioldódik, ami belsőleg nem kívánatos, gargarizáláskor azonban nagyon hasznos lehet. Tinktúraként (1:5 30%os alkoholban) 1-3 kávéskanállal fogyasszuk napjában háromszor.

A népi gyógyászatban a gyökérrel készült párakötéseket kelések, gennyedések érlelésére és kifakasztására is használták. Ugyanakkor gyakori alkotórészei voltak a különböző sebtapaszoknak is. A levelekből készült forrázatban a nyálkaanyagok lágyító hatása érvényesül, ezért jó szer nedvező ekcéma borogatására is.

Kozmetikai jelentősége abban rejlik, hogy a nyálkaanyagok nagyon sok vizet kötnek meg, kolloid formában filmréteget képeznek a bőrön. Ekkor a víz lassan, folyamatosan felvehetővé válik. Kiváló hidratáló, bőrpuhító és pirosodás-gátló, száraz és érzékeny bőrre ideális. A friss gyökereket meghámozzuk, aprítjuk és szénsav mentes ásványvízzel sűrűn folyós gélt állítunk elő. Közvetlenül a sebes, irritált bőrfelületre kenjük.

Vata kiegyensúlyozó víz készítése száraz, megviselt bőr kezelésére (belsőleg):  Forraljunk 2 liter vizet öt percig. Vegyük le a lángról, és adjunk hozzá 3 darab menta levelet, fél teáskanál ánizsmagot és ¼ orvosi ziliz (Althaea officinalis) gyökeret. Helyezzük a vizet egy termoszba. A nap folyamán kortyolgassunk belőle, de ne túl forró hőmérsékletűként. Száraz bőrűek egynegyed kávéskanál kardamont is adhatnak hozzá.

Matthew Rowley egyik receptje szerint orvosi ziliz szirupot készítve remek torokfájás elleni szerhez juthatunk. Hozzávalók: 7.5 dkg friss orvosi ziliz gyökér, 0.5 l víz és 1 kg cukor. Mossuk meg alaposan a gyökeret, hámozzuk meg, és aprítsuk fel. Forrázzuk le a vízzel, és hagyjuk állni egy éjszakát. Szűrjük le, adjuk hozzá a cukrot, és mérsékelt lángon főzzük kb. 10 percet, negyed órát, amíg besűrűsödik. Öntsük zárható üvegedénybe és tároljuk a hűtőben. Fájó torok kezelésére fogyasszunk belőle egy kanállal. De hozzáönthetjük alkoholos italokhoz is, mint a daiquiri koktél (Fehér rum 4.5 cl, lime-lé 2 cl, szirup 0,5 cl).

Orvosi ziliz egyéb növényi részeinek felhasználása

A tavasszal szedett friss, zöld levelek fogyaszthatók. Hozzáadhatjuk zöld turmixokhoz, amelyeknek állagát sűríti. Belevághatjuk levélsaláta keverékekbe vagy gyengén párolva hasonlóan fogyasztható, mint a spenót. Krémlevesekhez is adható.  Ehető virágai egész évben gyűjthetők, ételek díszítésére használhatjuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa