Okra, avagy hölgyujj nem csak kannibáloknak

Az angolszász nyelvterületeken hölgyujjnak titulált okra dekoratív leveleivel, paprikaszerű terméseivel és nagy, sárga virágaival díszítő zöldségnövény.

termő okra

Ismerd meg az okrát

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó okra (Abelmoschus esculentus), őshazája vita trágyát képezi. Legtöbben Nyugat-Afrika (Etiópia) mellett teszik le a voksot. Feltehetően innen terjedt el Dél-Európában, Ázsiában. Több, mint 2000 éves kultúrnövény. Termesztése jelenleg Brazília északkeleti részére, Észak- és Nyugat-Afrikára és a kelet mediterrán térségre koncentrálódik.

Az okra mályvához hasonló levelű, fásodó szárú, bokor habitusú egynyári növény. Nagy, mályvaszerű, sárga virágai éjjel nyílnak ki egy napra. Zsenge, paprikaküllemű toktermését fogyasztják. A termés a megtermékenyítést követő 4. – 6. naptól intenzíven növekszik, megindul a termésfalban a minőséget rontó, sőt a fogyaszthatóságot is kizáró, a 9. naptól hirtelen felgyorsuló rostképződés. Végül az érett termés felreped, és a magvak kihullanak. A vastag falú magvaknak csak mintegy 50-80%-a csírázik ki, de csak akkor, ha a hőmérséklet nem kevesebb 15-16 foknál.

okra virága

Az okra felhasználása

A termés ízében egyesek szerint leginkább a zöldbabhoz, mások szerint a padlizsánhoz vagy a cukkinihez hasonlít. A zsenge termést savanyítani is lehet. Főbb termőhelyein leszedett termését feldarabolva levest, lecsót és húsokkal összefőzött köreteket készítenek belőle. Önálló fogásként vajban, olajban sütik ki. Magas pektin tartalma következtében a belőle készült ételeket nem kell berántani. A levelét nyersen salátaként, és párolva is lehet fogyasztani.

Az érett termés magjait kávépótlónak pörkölik. A magból nyert okra olajat egyes mediterrán országokban főzéshez használják, de szóba jött biodízelként is.

Viszonylag kevés kalóriát tartalmazó, ásványi sókban gazdag, magas pektin tartalmú zöldségféle. A többi zöldségféléhez viszonyítva aránylag sok fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, jódot, A-, B- és C vitamint tartalmaz. Gazdag polifenolokban, poliszacharidokban  és flavonoidokban. Kimutatták koleszterinszint csökkentő hatását. A szárított terméshéj és mag javítja a vese, a hasnyálmirigy és a máj működését. Normál értéken tartja a vércukorszintet. A szakemberek javasolják terápiás fogyasztását diabeteszes betegek számára. (J Nephropharmacol. 2016; 5(2): 104–105.)

okraterméses

Az okra termeszthető nálunk is

Törökországban, Görögországban, Bulgáriában közismert zöldségféle, Szerbiában még foglalkoznak vele, a mi zöldségkínálatunkból azonban már hiányzik. Magyarországon 40 évvel ezelőtt próbálkoztak először honosításával. A 20. század elején olyan, azóta közismertté vált zöldségek között említik, mint a padlizsán. Majd évtizedekre megfeledkeztek róla. Az 1960-as években fedezték fel újra. Ennek egyik oka, hogy életfeltételei a mérsékelt öv melegebb részein is adottak. Hazánkban van termesztésének legészakibb határa.

Ma is különlegességnek számít, és csak házikertekben lelhető fel. Számos fajtája termésméretre, formára és színre is nagy változatosságot mutat. Az adott fajtára jellemző színek nem csak a termésen, de az egész növényen megjelennek. Léteznek fehér, zöld, vörös, narancsszínű fajták Csak hazai körülményeinket is jól tűrő, rövid tenyészidejű, jó minőségű fajtákkal próbálkozz.

okratermesztés

Magyarországon hőigényének csak a minimuma biztosított, és az is csak hosszúnappalos feltételek mellett. Bár a növény rövid nappalos, de vannak a hosszúnappalos körülményeket is jól tűrő fajtái. Déli fekvésű, lazább szerkezetű, könnyen felmelegedő talajokon termeszthető. Az áprilisban elvetett magvakból kelt palántákat a májusi fagyok után ültesd napos, védett helyre, jó vízáteresztő, tápdús, szerves anyagban gazadag talajba. Vagy vesd el állandó helyére május közepén, végén. A beáztatott magvak csírázási ideje 4-6 nap. Július közepén, végén kezd virágozni. A zsenge termés a virágzást követő 4-6 nap múlva szedhető. Később elfásodik, és fogyasztásra alkalmatlanná válik. Szedése  szeptember elejéig folytatható. Érett magvak a virágzás után egy hónappal foghatók. Vízigénye nagyjából a paradicsoméval egyezik. Mind az átmeneti vízhiányt, mind a rövid ideig tartó vízborítást elviseli. Szellős környezetben kicsi az esélye, hogy a kártevők megtámadják.

A Valeyrac Exotics-tól szerezheted be.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa