Odvas keltike

Kora tavasszal a keltikék apró, legtöbbször lila virágai már ott virulnak a fű között. Ezek az apró virágok egész szőnyeget alkotnak a fák alatt! A keltikék kertbe is ültethetők, gondozást alig igényelnek, és termésérlelés után szerényen visszahúzódnak, várva a következő tavaszt!

Keltike nemzetség

A keltike (Corydalis) nemzetség több mint 450 faját a füstikefélék (Fumariaceae) családjába, később a mákfélék (Papaveraceae) családjának Fumaroideae alcsaládjába sorolták. A faj az egész északi féltekén elterjedt, köztük Európában is. Elterjedésének központja valószínűleg Közép- és Kelet-Ázsia. Magvait a hangyák terjesztik. Hazánkban négy faja honos, köztük az odvas keltike (Corydalisa cava). A hazai keltike fajok online elérhető monográfiája a Flora Pannonica folyóiratban található „Kiegészítések a hazai Crydalis fajok ismeretéhez” címmel (2003.).

odvas keltike virágszőnyeg

Odvas keltike bemutatása

Az odvas keltike (Corydalis cava) Dél-Európában honos, ahonnan az egész kontinensen elterjedt. Magassága legfeljebb 30 cm magas. Ággumója üreges, innen ered a neve. Gumóját nedvesen kell tárolni! Lombfakadás előtt virágzik, majd a termésérlelés után visszahúzódik. Kora tavasszal általában csoportosan jelenik meg, és március-áprilisban hozza lilásrózsaszín, ritkábban fehér virágait. A szárnyasan összetett levelek levélkéi fogazottak. A levelek hosszabb levélnyélen ülnek. A csupasz szár végén fürtvirágzat fejlődik. A Virágok biszimmetrikusak. A felső szirmon rövid, görbült sarkantyú található. Március-április hónapokban virágzik. Termése becőszerű, kétrekeszű, sok magvú, lapított tok. Gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben, nedvesebb tölgyesekben él. Üde talajú erdők kora tavaszi növénye. Magyarországon a középhegységekben és a Dunántúlon gyakori, a Kisalföldön szórványos, míg a Nagy-Alföldön ritka.

odvas keltike

Odvas keltike kertészeti felhasználása

Humuszban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Többek közt kis termete miatt a zöldtetők kis termetű hagymás növényi sorában található. Számára ugyanis elegendő a 12 cm-es termőréteg vastagság. Korai virágzása miatt lombhullató fák, rózsák és más cserjék alá ültethetjük. Kerülhet még alpesi sziklakertekbe és vadvirágos rétbe. Apró hagymái képesek rövid idő alatt összefüggő szőnyeget létrehozni.

Szaporításához az érett magvakat azonnal el kell vetni, mert csírázóképessége rohamosan romlik a tárolással. Osztással ősszel szaporíthatjuk. A gumókat szeptember első felében ültessük el 10-20 cm mélyre.

Ha kísérletező kedvűek vagyunk, próbáljuk meg magról szaporítani. Az érett magvakat tartsuk nedvesen (pl. komposztban) 22 fokon legalább 6 hétig. Ez a nyári meleg időszaka. Majd -5 fokon 6-8 hétig. Ez a téli időszak. A csírázás 5 fokon indul el. A hőmérsékletet fokozatosan emeljük 10 fokig. Eddigre a csírázás befejeződik. Az első évben egy levele fejlődik. Tartsuk nedvesen, árnyékban. De vigyázzunk, mert könnyen kirohadhat! Begyökeresedéséhez kb. két év szükséges. Ha megeredt gyorsan elterjed, és virágszőnyeggel örvendeztet meg bennünket.

Odvas keltike gyógyhatása

Gyógyhatásáért a gumót (Corydalis tuber) áprilisban gyűjtik. Székelyföldön ma is gombának hívják a kiásott gumókat. A népgyógyászat nyugtató, szívdobogást csillapító, hangulatjavító hatása miatt használja. Hatóanyagai alkaloidok. Mintegy 50 féle alkaloidot tartalmaz. Főleg izokinolin vázas alkaloidokat, legnagyobb mennyigében bulbokapnint tartalmaz.

A test és lélek orvosai című emlékkönyvben olvashatunk erdélyi népgyógyászati felhasználásáról Halász Péter tollából. Fogyasztásával ne kísérletezzünk, mert, ahogy mondják, „ha sokat iszol, akkor ront, s ahogy meggyógyítja, úgy meg is állíthatja a szüvedet.”. A mérgezési tünetek: bénulás, görcsök, légzésbénulás.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!