Ne üldözd a bodobácsot, csak ha muszáj!

A lakásban a bodobács nem kívánatos vendég, de egyébként nem érdemli meg, hogy üldözd őket.

A bodobácstól sokan azért ódzkodnak, mert, különösen meleg, napos tavaszon, tömegesen lepik el a falakat, a fák kérgét vagy magát a felmelegedett aszfaltot is. Valljuk be, hogy már a neve sem bizalomgerjesztő. Hívják például fülbemászónak, de a neve ellenére még véletlenül sem mászik a fülbe. Bár a poloskák családjába tartozik, minden híresztelés ellenére sem csíp. Nem repül be az ablakon sem, mert nem tud repülni.

Ha akarsz róla valami vicceset olvasni, itt a Magyar Narancs írása: Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak. Legtalálóbb népi elnevezés: baszóbogár. Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

bodobácsok fakérgen

A Tankönyvtár így ír róla: 10–12 mm hosszú. Teste vörös, fekete rajzolatú. Teljesszárnyú és rövidszárnyú példányai is előfordulnak. Alapszíne a sárgától a vörösig terjedhet, fekete foltjainak alakja és mérete változó.

A kifejlett verőköltő bodobács a talajban telel át, majd a következő évben, 50 – 60 pete lerakását követően elpusztul. A talajba és az avarba rakott, petékből kikelő, júniustól októberig fejlődő lárvák vörösek, mintázatuk folyamatosan változik, gazdagodik, ahogy fejlődnek, míg el nem érik kifejlett rovar állapotukat (imágó).

Úgy látszik, hogy a bodobács nem csak remek „laboratóriumi „kísérleti nyúl”, ami a rovarölő szerekkel végzett kísérletek illeti, hanem a rovarok életmódjának tanulmányozásához is remek kísérleti alany. Kutatók megállapították, hogy egy olyan fontos életszakasz-átmeneten keresztül, mely során a bodobács eléri a szexuális érettséget, a bátorság, az aktivitás és a felfedezőképesség a rá jellemző személyiségjegy (ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK (2015) 100(1–2): 101–110.).

A bodobács kárt nem okoz. Egyike a kert eltakarítóinak. Elfogyasztja a korhadó növényi részeke, a rovarok, csigák, hernyók tetemeit. Leginkább a mályvafélék családjába tartozó növények termését szereti. Fő tápláléka a hársfa és a mályvafélék termése. Sok természetes ellensége van: madarak, békák, gyíkok, emlősök, sőt rovarok is, hangyák, atkák.

bodobács mályván

Bodobács mályván

Ha netán a hárs az ablakod előtt van, bizony betévedhetnek a lakásba is. Sőt enyhe teleken sokan panaszkodnak arról, hogy a bodobácsok mintegy beköltöznek a lakásba, ahol azonban már nem szívesen látott vendégek. Ha tömeges megjelenésük a lakásban már átlépi a tűréshatárt, próbáld a lakást megtisztítani tőlük, hátha segít. Végső esetben piretroid származékokat tartalmazó rovarirtó szerekkel vethetsz véget az életüknek. De szigorúan csak odabent!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!