Mogyoró ormányos, a báránybőrbe bújt farkas

Veled is előfordult, hogy nem találtad a termést, amikor mogyorót szedtél volna? Ebben a mogyoróormányos a ludas, kiüresítette a termést, ezért hoppon maradtál.

A mogyoróormányost (Curculio nucum) akár helyesnek is találhatnánk bumfordi testévelt, nagy szemeivel a köztük viccesen előtörő, hosszú ormányával, amely a szájszervük módosulásával alakult ki. De sajnos amilyen megnyerő a külleme, annyira káros a tevékenysége. Őróla elmondhatjuk, hogy báránybőrbe bújt farkas.

mogyoró ormányos levélen

A mogyoróormányos életciklusa és kártétele

A kifejlett imágók a leveleket hámozgatják, a keletkezett sebek pedig sajnos utat nyitnak fertőzéseknek. A kifejlett rovarok május végén – júniusban a termésekbe rakják le a tojásaikat, mégpedig ormányuk segítségével kifúrják a termés még puha héját, és lerakja petéit a termésbe, védett helyre. Egy nőstény átlagosan 20-30 petét rak. A kb. egy hét-két múlva kikelő, kukac formájú lárvák kb. egy hónap alatt szinte teljesen felélik, szó szerint felfalják a termést. A lárvák akár a termés 70%-át is elpusztítják. Majd ősszel, miután a termés leesik, kifúrják maguk, szép, kerek, 1-2 mm-es lyukat hagyva hátra, beköltöznek télire a talajba és bebábozódnak. Május végén-júniusban a bábozódást követően rajzanak ki a kifejlett rovarok.

Szelíd védekezési lehetőségek a mogyoróormányos kártétele ellen

Ha még nem ültettél mogyorót, fajtaválasztásnál gondolj az ormányosok támadására, és ennek kivédésre korán érő, korán keményedő héjú fajtát válassz, ilyenek például a Nottingham, bőtermő nagy, Lange Tidling Zeller.

A bogarak rajzása idején, kb. május végétől június végéig, ha korareggel a bokor alá ponyvát terítesz, és alaposan megrázod az ágakat, a szimpatikus kis bogarak lepotyognak, te pedig megsemmisítheted őket. 2-3 naponta ismételni kell a műveletet, ami elég fáradságos munka.

Az ormányoslárvák a talajban telelnek át, sekély ásást követően döngöld le a talajt a bokor körül, de ez még nem elég, vastagon takard le mulccsal vagy fátyolfóliával a talajfelszínt, ezzel megakadályozod, hogy a lárvákból kikelő bogarak kimásszanak, így elmarad, vagy legalábbis nagy mértékben csökken a fertőződés.

További védekezési lehetőség, hogy a termésérés elején a lehullott mogyorókat összegyűjtöd, a bokrok alól eltávolítod, majd megsemmisíted.

mogyoró ormányo kártétele

Kémiai szerek közül mi a bioszereket részesítjük előnyben, rajzás idején érdemes permetezni, 2-3 alkalommal, narancsolajos szerekkel, kenőszappannal vagy réz tartalmú szerekkel. Az utóbbi gombabetegségek ellen is hatékony. Szelíd szer az Artis Pro készítmény, amely gyakorlatilag rovarparazita gombaspórákat tartalmaz, a talajba bedolgozva a bábokat pusztítja. Optimális hatás eléréséhez 15-20 fokos talajhőmérséklet szükséges, ezért ezt a műveletet nyár végére érdemes időzíteni. A gomba elszaporodásához vízre van szükség, ezért nem szabad megfeledkezni az öntözésről.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák