Mit tehetünk a beteg, elhalt faágakkal és kivágott fákkal?

Kertészkedők között folyik a vita életre-halálra, komposztra vele, mások elégetés pártiak.

dr. Némethy Zsuzsanna – növényvédelmi szaktanácsadás

A megalapozott döntéshez i s m e r n i  k e l l e n e az elhalást kiváltó o k o ( k a ) t, esetleges károsítókat. Azok meghatározását kevesen teszik meg, részben mert a betegségek diagnosztizálása szabad szemmel nem megbízható, valamint szakmai ismeretek hiánya miatt.

Elhalást s o k f é l e  o k idézhet elő. Elhalást válthat ki a téli elfagyás is, de számos faszövetben élő, ott szaporodó rovarok, különböző gomba és baktérium fajok is, külön és együtt is elhalást idézhetnek elő. Nyilván, hogy nem azonos bánásmódot igényelnek az eltérő ok miatt károsodott fa-részek.

A szerves anyag mindenáron való felhasználása néha veszélyhelyzeteket teremt: – a fertőzött ágak feldolgozása a károsítók fennmaradását, szaporodását és szétterjedését, terjesztését okozhatja. Hasznos eljárás, és divat is, a levágott fanyesedékek aprítása és mulcsként való hasznosítása. Az eljárásnak megvannak a veszélyei: ha ez beteg ágakkal (is) történik – azok kezelése nélkül – a benne élő szervezetek a szétterített aprítékban nedves helyen tovább élnek, szaporodnak, fertőzésre képesek maradnak.

elkorhadt ágrész lefűrészelése

Beteg, elhalt ágrész eltávolítása fűrészeléssel.

Vonatkozik ez a  f a k é r e g termékekre is, melyek nem csupán egészséges kivágott fenyők kérgét tartalmazza, hanem a beteg egyedekét is. Ha árusítás előtt nem kezelik pl. hővel, azokon élő szervezetek az új felhasználási helyükön új fás növényeket fertőzhetnek.

A fertőzési láncot – minden károsítóra kiterjedően – é g e t é s s e l lehet megszakítani. Az égetés környezetvédelmi okokból jelenleg tiltott tevékenység, ezért ez a megoldás csak kis mennyiségekkel (grillezés) alkalmazható.

A beteg fás részek k o m p o s z t á l á s a, lebomlása bizonyos károsítók esetében megoldást jelent, amennyiben a lebomlási folyamat szakszerűen történik, azaz a komposzt legalább 60 °C fok körüli értékre felmelegedik, hőmérsékletét meg is tartja. A komposztálás során a fás részek lebomlása lassabb, mint a zöld részeké, általában több évig is eltart, érdemes ezért külön kezelni.

moníliás vessző

Virágfertőző moníliás beteg vessző (M fructicola) – Forrás: FAceBook

Visszatérő probléma, hogy milyen beteg fás részeket szabad a komposztra tenni és érdemes-e? Személy szerint a láthatóan korhadt, gombával átszőtt, gombatelepekkel teli, mézgás, moníliás ágakat n e m javasolom k o m p o s z t á l n i. Azok az ágak, amelyek a leírt tüneteket mutatják, koncentrált kórokozó gócok, a bennük élő kórokozók életképessége hosszú, ismeretlen ideig fennáll(hat). A látszatra egészséges, „csak” elszáradt ágak is gyakran fertőzöttek lehetnek, azok egészséges fa-részekkel aprítva, keverve, szakszerű komposztálással felhasználhatók.

Gyümölcsfáink közül a csonthéjasok hajlamosak mézgatermelésre. Leginkább a cseresznye-, a meggy-, a szilva- és az őszibarackfák törzsén és ágain, külsérelem vagy a növényi életfolyamatokban beálló zavar hatására, enzimek közreműködésével jelenik meg a fényes, barnás, kocsonyás anyag, amely a levegőn megkeményedik. Mi a teendő: Nem jó jel a gyümölcsfák mézgásodása

mézga

Csonthájasok kérgén megjelenő mézgakiválás belső betegséget, kártételt is jelez.

Károsítók hatástalanítása elérhető a beteg részek t a l a j b a ásásával is, oly módon, hogy felszínen ne maradjon belőle, minden része 10 cm talajréteg alatt helyezkedjen el. A folyamatosan nedves és levegős talajban is valójában lassú komposztálódás történik.

Vannak olyan kórokozók, például az alma-, körte-, birsfákat fertőző t ű z e l h a l á s betegségért felelős Erwinia amylovora nevű baktérium, annak beteg, levágott növényi részeit TILOS a kert területén belül is SZÁLLÍTANI, mozgatni, és CSAK ÉGETÉSSEL lehet hatástalanítani. Ennél a betegségnél ez a kötelezően előírt növényvédelmi eljárás. Tehát azt komposztálni, mulcsozásra felhasználni nem szabad.
Vannak, nem is ritkák a talajban lakó, micéliummal terjedő, és gyökereket fertőző talajpenészeknek is nevezett t a l a j g o m b á k, melyek minden fás növényt képesek megtámadni, és elpusztítani. Ezen fertőzött beteg fák aprítéka is terjeszti ezt a veszélyes gombát.

erwiniás ágrák

Erwiniás ágrák

Számos fás részben élő, azt pusztító, abban áttelelő r o v a r is található a beteg, elhalt ágakban, törzsükben. Komposztra helyezésükkel lehetővé válik kifejlődésük, majd szétterjedésük, újabb fák megfertőzése. Ez jellemző a közismert szúbogarakra is. Cikk ajánlat: Az áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt

Valószínű, hogy h ő k e z e l é s s e l, 60-70 °C – ra melegítéssel és azon tartással a fertőzött farönkök, vastagabb ágdarabok hatástalaníthatók, hővel minden élő szervezet elpusztítható vegyszer mentesen. Ennek a technikai kivitelezése jelenleg még nem kidolgozott.

A rövid felsorolás alapján belátható, hogy a sokféle okból kialakult ág- és faelhalás kezelése, hatástalanítása összetett folyamat. Körültekintéssel és tudatosan kell megválasztani a rendelkezésre álló hatékony kezelési módszert.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa