Nem jó jel a gyümölcsfák mézgásodása

Gyümölcsfáink közül a csonthéjasok hajlamosak mézgatermelésre. Leginkább a cseresznye-, a meggy-, a szilva- és az őszibarackfák törzsén és ágain, külsérelem vagy a növényi életfolyamatokban beálló zavar hatására, enzimek közreműködésével jelenik meg a fényes, barnás, kocsonyás anyag, amely a levegőn megkeményedik. Mi a teendő?

A mézgásodást nem kórokozó, kártevő okozza, hanem a növényi életfolyamatokban bekövetkező változás. A faszövetben a tápanyagszállító edénynyalábok eltömődnek, bennük a nedvkeringés leáll, cukorból és szerves savakból álló mézga jelenik meg a növényi rész felszínén. A mézga fő feladata, hogy lezárja a sebeket, és megakadályozza a sérüléseken keresztül a kórokozók bejutását, ezáltal késlelteti a fa pusztulást.

Mézgásodás fertőzés hatására

A fák fertőzését leggyakrabban  felszínre törő mézgacsepp jelzi. Eddigi tapasztalatok szerint elsősorban gombakártevők hatására indul meg a folyamat. A nagymérvű mézgásodás sokszor olyan mértékű fertőzésre utal, ami a fákat már kipusztulással fenyegeti. Ilyen fertőzések például a moníliás fertőzés, a levélfodrosodás, a levéllikasztó gombák által okozott fertőzések. Ezek a gombák a fákra telepedve fonáltestükkel a fatestbe, másrészt a külső háncsszövetbe hatolnak, és ott élősködnek. A behatolás helyén mézga keletkezik.

monilia fertőzés következtében fellépő viráelhalás és mézga kepződés

Monilia fertőzés következtében fellépő virágelhalás és mézga képződés.

Mézgásodás környezeti hatásokra

Hasonló jelenséget okozhat a fagykár, jégverés, vadrágás, ágtörés, a szakszerűtlen metszés és más sérülések, vagy az egyoldalú, túlzott nitrogéntrágyázás, különösen a homokos talajon előforduló mészhiány, a fagyzugos hely vagy a pangóvíz is.

A mézgásodás megelőzésére fokozott figyelemmel végezd a növényvédelmi munkákat. A gyümölcsfák alól gereblyézd össze, és égesd el a lehullott leveleket. Ugyanis a korai lombhullást rendszerint gombafertőzés okozza. A letermett csonthéjasok koronaápolási és metszési munkáit mielőbb végezd el. Ha a csonkmentes koronaritkítást mindjárt gyümölcsszüret után végzed, a mézgatermelés rendszerint elmarad.

Távolítsd el a mézgát!

A mézgát úgy távolítsd el, hogy azt az élő részig lekaparod, nehogy a szállítószövetek elzáródjanak. Illetve, ahol lehet, metszéssel, fűrészeléssel a mézgás résszel együtt az egészséges részből is távolíts el egy kicsit. A sebfelület legyen sima, ne feledkezz meg a sebkezelésről. Ajánlott 1%-os ecetes vízzel kezelni a mézgától megpucolt felületet.

Mézga a termésen

Mézga kiválás a csonthéjasokon valamilyen sebzés nyomán indul meg. Azon lehet vitatkozni, hogy bogár, moly, jég okozza-e, de valamilyen seb van a mézgarög alatt. Sajnos megelőzni nem lehet. Amikor már fellépett, nincs teendő vele, nem gyógyítható. A jelenség előzőleg nagy mennyiségű lehullott csapadékkal kapcsolatban van, és gyakran a fás részeken is megfigyelhető hasonló áttetsző színű kiválás őszibaracknál és nektarinnál.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa