Mit lehet tenni a lótücsök ellen?

Magyarország területén mindenhol előfordulhat, ahol nyirkos, laza a talaj, ezek az öntözött kertekben igen gyakori. Hiába táplálkozik talajlakó káros rovarokkal, több a kára, mint a haszna.

A lótücsök megjelenése, életmódja, kártétele

A kifejlett rovar 3-6 cm-es barna színű, jellegzetes ásólábairól könnyen felismerhető. Mindenevő állat, növényi részeket, talajlakó rovarokat, gilisztákat egyaránt fogyaszt.

kifejlett lótücsök

Kifejlett lótücsök.

Két éves fejlődésű kártevő, a kifejlett rovarok és a lárvák egyaránt súlyos károkat képesek okozni. A nőstény 20-30 cm mély fészekbe helyezi el többszáz tojását. Egy vedlés után a lárvák elhagyják a fészket, és az első telet lárva alakban töltik, gyakran 1 méter mélyen a talajban. A következő tavasszal lesz belőlük imágó, és kora nyáron már ivarérettek. Kártétele: a fiatal növényeinket kidönti, gyökereiket, szárukat átrágja, ezért a növények kiborulnak a földből, elhalnak. A lótücsök felszínhez közeli járatai könnyen felismerhetők. A nyirkos, laza, trágyázott kerti talaj, a trágyahalom ideális élőhelye.

Védekezési lehetőségek

Ha lótücsök túrásra, és benne ujjnyi széles lyukra találsz, a járatot vízzel feltöltve előcsalogathatod a kártevőt, ugyanis a lótücsök nem szereti a vizet. A felszínre menekülő állat ezután már könnyen begyűjthető. Azonban ne használj mosogatószeres vagy olajos vizet, mert azzal szennyezed a környezetet.

Egyes riasztó növények, pl. a krizantém vagy körömvirág taszítóan hatnak a kártevőre, mert a lótücsök nem szereti gyökereik illatát, így elkerüli őket.

lótücsök járat

Lótücsök járat.

Sokan ajánlják a csapdázást, ehhez fejfölös vagy joghurtos poharat használnak, a talajba süllyesztett poharakba sörrel csalogatják be a lótücsköt, amelyik beleesik a pohárba, nem tud kimászni onnan. Megint mások azt ajánlják, hogy a műanyag poharak le kell vágni, és a palánták kiültetésével egyidejűleg körbe kell venni  vele a fiatal növényeket, így mintegy körbe bástyázva a gyökereket. Mindkét módszer hatékonysága kétséges.

Lótücsök ellen bevált szer a Nemastar fonálféreg készítmény, amely a talajban kifejlett (!) kártevőt rövid időn belül megtalálja, és a fonálféreggel szimbiózisban élő baktériumokkal együttesen elpusztítja a kártevőt. A férgek felszaporodnak a kártevő testében és megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ehhez azonban optimális talajhőmérsékletre, és megfelelő időjárási körülményekre, nedves talajra van szükség. Kijuttatni az esti órákban kell.

Több helyen kapható a 4 % cinkfoszfid tartalmú, Arvalin, 3. kategóriás lótücsök és rágcsálóirtó szer (szabadforgalmú), amelyet nedves talajra, pontosabban a járatokba helyezve, és nem a talajfelszínre kiszórva, lehet jól használni. A cinkfoszfid a talajnedvesség hatására foszfint termel, ami erős méreg!  Mivel fajsúlya nehezebb a levegőnél, a járatokban lefele húzódik, a megöli a kártevőt. Amerikában parazita darazsakkal kísérleteznek.

Viszonylag sok a természetes ellensége, pl. baromfi, fácán, fogoly, akár a macska is Keveseknek vigasz ugyan, hogy a vakond is közéjük tartozik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!