Mire ügyelj, ha gyógynövényt gyűjtesz és szárítasz?

Ha rendelkezel kellő növény- és drogismerettel, akkor vállalkozhatsz gyógynövénygyűjtésre. Most a gyógynövény gyűjtésen túl, információkkal szolgálunk a gyógynövények szakszerű szárításához is.

A gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és mennyiségű hatóanyagot, ezért különböző részük kerül felhasználásra. A fűszer- vagy gyógynövények legtöbb hatóanyagot tartalmazó részét (ezek lehetnek: virág, levél, virágos-leveles hajtás – virágzás elején gyűjtik, teljes föld feletti rész, kéreg, gyökér – vegetációs időn kívül gyűjtik), melyet többnyire szárítással tartósítanak, drognak nevezzük.

A gyógynövény gyűjtés időpontja függ a növényfajtól, a növény fejlettségi állapotától.

szárított körömvirág

Szárított körömvirág.

Mikor gyűjts gyógynövényt?

Általában elmondhatjuk, hogy a kérgeket a nedvkeringés megindulása után; a rügyeket lombfakadás előtt; a leveleket teljesen kifejlett állapotban, amikor a levélnyél “pattanva törik”; a virágokat általában kinyílva, szárazon, csészével vagy anélkül; a leveles-virágos hajtásokat pedig a rajtuk található virágok nyílása kezdetén gyűjtik. Forrás: GYÓGYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE ÉS FELDOLGOZÁSA, egyetemi jegyzet Gyógy- és fűszernövénytermesztő és feldolgozó Fsz szak számára, Debrecen, 2012,

Hogyan gyűjts gyógynövényt?

A gyűjtés történhet kosárba, dobozba, lédús termések esetében vödörbe. Eszközei lehetnek metszőolló, kés vagy egyéb célszerszámok, mint pl. kamillafésű.

A gyűjtés helye szennyezett területektől (gyár, út, szemétlerakó, pöcegödör stb.) távol legyen, csak engedélyezett, nem magán és természetvédelmi területen gyűjts!

Hogyan száríts gyógynövényt

A begyűjtést a szárítás követi. A hagyományos szárítás valójában a nap energiáját felhasználó tartósítási folyamat. A nap által termelt hőenergia segítségével a növényi részeket légszárazra szárítjuk. A szárítást legtöbbször árnyékban kell végezni, házilag legtöbbször csűrben, padláson vagy a szabadban, por és huzat mentes helyen. De tűző napon ajánlott szárítani a gyökereket, kérgeket, egyes virágokat.

A begyűjtött növényt nem szabad megmosni, mert ezzel egyrészt elveszhet a hatóanyagok egy része, másrészt a szárítás során a vizes növényi részek befüllednek, befertőződnek. A gyökereket, de a begyűjtött hajtásokat is aprítani kell. Ez megkönnyíti a tárolást, a felület megnövelése segíti a gyorsabb száradást. Amikor a levél felhasználása a cél, a levágott hajtásokról a levelek általában a szárat a gyökér irányában végigsimítva egyszerűen leválaszthatók a szárról.

Házilag a szárítást általában tálcán, a növényi részeket fehér papírlapon vékony rétegben kiteregetve végzik. Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz kártevők kártétele ellen kifejlesztett összecsukható, cipzáras, 6 rekeszes gyógynövényszárító hálót! Fő előnye, hogy helyigénye kicsi. Továbbá a hálón a levegő átjár, ezért nincs szükség szárítás közben kb. kétnaponta az  átforgatásra, valamint a szárító zárhatósága révén véd a piszkolódástól, legyektől, madaraktól, egyéb kártevőktől, a ráhulló szeméttől, levelektől stb. Ehhez jön még, hogy virágok szárításakor megóvhatók a virágok a törésétől, és az ebből adódó sérülések okozta barnulástól.

A szárított drogot papír vagy simítózáras műanyag tasakban , míg a  nyomásra érzékeny anyagokat fa-, vagy kartondobozban  (pl. virágok) tárolhatod. Ne feledd felírni a gyűjtött drog nevét, és a gyűjtés évét sem sem!

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa