Mik ezek az undorító hernyók a fenyőfán? – a fenyőrontó darázs lárvái

Üdülőövezetekben, régi kertekben gyakori kerti dísz az erdei fenyő, melynek egyik pusztító ellensége a fenyőrontó darázs. Ha erdei fenyő, netalán feketefenyő vagy más Pinus nemzetséghez tartozó faj található a kertedben, előbb-utóbb találkozni fogsz a fenyőrontó darázs kártételével!

Az Eurázsiában honos a Pinus nemzetségbe tartozó 2 tűs fenyőfajok lombját károsító fenyőrontó darázs (Neodiprion sertifer). Sajnos a kereskedelemmel jól terjeszthető, Amerikábais behurcolták, a múlt század elején számoltak be először Amerikai előfordulásáról (1925 Ontario, 1939 Kanada).

A fenyőrontó darázs életmódja

Hazai erdeink egyik veszélyes ellensége, de házikertekben is megjelenik. Szaporodását a klíma befolyásolja, aszályos, meleg években robbanásszerűen elszaporodik.  Természetes ellenségei hártyás szárnyú, kétszárnyú parazita és ragadozó rovarok, madarak, kisemlősök, patogén gombák, baktériumok, és vírusok, köztük egy rájuk nézve halálos nukleáris polihedrózis vírus (rovarokat fertőző kétszálú cirkuláris DNS-vírus), amelyet régebben növényvédőszerként is használtak. Ragadozói segítik a vírus a terjesztését, mert az virulens marad a ragadozók ürülékükben.

A fenyőrontó darázs fenyőlevelekbe rakott tojásai a tűlevelek szélén, gyöngysorszerűen helyezkednek el, ott áttelelnek, és április végén kelnek ki a károsító lárvák. A kikelő, kb. 2,5 cm hosszú lárvák a lepkék hernyójához nagyon hasonló álhernyók, fejük feketés, testük szürkés-zöld színű, oldalukon csíkkal.

fenyőrontó darázs lárvái

Père Igor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A lárvák csoportosan, kolóniákban élnek, zavaráskor jellegzetes tartást vesznek fel, fejük emelgetésével támadó testtartást utánoznak, és gyanta jellegű anyagot bocsátanak ki, így próbálnak védekezni a predátorok ellen.

Fejlődésük során általában 4 lárvastádiumon mennek keresztül. A teljesen kifejlett lárvák a kérget is tömegesen ellephetik, károsíthatják, majd júliusban a talajba vándorolnak, és erős szövésű gubóban bebábozódnak. A bábok egy része 1–2 évig átfekszik. Bábozódás után, nyár végén, szeptemberben kelnek ki a levéldarazsak, a nőstények a fenyőtűbe rakják tojásaikat, egy nőstény 30-140 tojást is rak.

A fenyőrontó darázs kártétele

A fenyők leveleit, elsősorban a másodéves, tehát az előző évi leveleket károsítják, a friss hajtásokat nem bántják. Kívülről befelé rágnak, a kikelő lárvák még csak hámozgatják a leveleket, csak a bőrszövetét rágják le, később a teljes tűleveleket elfogyasztják, csupán egy kis csonk marad vissza. Mivel csoportosan pusztítanak, sokszor tarrágást idéznek elő. A fenyők általában a szezon folyamán regenerálódnak, de, ha több évben egymás után fertőződnek, a fa legyöngül, egyes ágai elhalnak, és jobban fenyegeti a pusztulás veszélye. Különösen érzékenyek támadásukra a fiatal, rossz talajban élő fenyők, szárazság idején.

fenyőrontó darázs kártétele

Fenyőrontó darázs kártétele

Védekezési lehetőségek

Házikertben, kevés érintett fa esetén viszonylag egyszerű védekezési mód ajánlott: A fa alatt kiterített fóliára lehet ráznia hernyókat, de ajánlják erős vízsugárral történő lemosásukat is. Ha csak egy-egy ágon találsz hernyót, a fertőzött ágat óvatos levágd le, és semmisítsd meg.

Tömeges fellépéskor használható szerek dr. Némethy Zsuzsanna ajánlásával: Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel, valmint a cipermetrin (pl Cyperkill), a deltametrin (pl. Decis), az indoxikarb (pl Steward), az acetamiprid (pl Mospilan) hatóanyagú rovarölő szerek ajánlhatók. A hernyók minél fiatalabb állapotában kell permetezni, mert annál biztosabb a szerek ölő hatása. Minden esetben tapadás fokozó anyagot is kell a permetléhez adagolni, amely segíti a levelek viaszos felszínén a permetszer szétterülését.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa