Miért nem virágzik a lilaakác?

Több éve küzdesz a lilaakáccal, eláraszt mindent, virágozni meg nem akar? Ne keresd azonnal a baltát! Előbb adunk néhány tippet!

Az lilaakác (Wisteria sinensis) virágzását számos tényező befolyásolhatja, ideértve az éghajlati körülményeket, a növény helyét, a talaj minőségét, az öntözést és a metszést vagy a fajtaválasztás.

Wisteria sinensis 'Prolific'

Wisteria sinensis ‘Prolific’

Nem megfelelő fajtaválasztás

Kezdjük mindjárt az utóbbival. Vannak gyorsan fejlődő fajták, amelyek a kiültetés után – más fajtáktól eltérően – már az első évben virágoznak, akár két hullában is. Vásárláskor kérd ki a szakember tanácsát. Ilyen lehet a több faiskolai kínálatban szereplő liláskék virágú ’Prolific’ fajta.

Fiatal növény

A lilaakácok általában 4-5 éves korukban kezdenek el virágozni, de magról nevelt növény esetében a virágzásra akár 7-10 évet is várni kell. A magról nevelés másik problémája, hogy a magból fejlődő utód nem feltétlenül hasonlít az anyanövényre, sőt ahány mag, annyiféle kisebb-nagyobb eltérés mutatkozik. Ezért, ha az ültetés mellett döntesz, a legmegbízhatóbb az oltvány vásárlás, hiszen az oltvány minősége garantált. De még így is felmerülhetnek problémák. Ha az alany tör elő, és nem töröd ki már a megjelenésekor, előbb-utóbb el fogja nyomni a nemest, márpedig az alany fejlődése lassabb, virágzása pedig gyér lehet.

Helytelen metszés

A szakszerűtlen metszés következménye, hogy metszéssel egyúttal a virágrügyeket is eltávolítod. A virágrügyek az előző évben alakulnak ki. Elvirágzás után próbáld meg a növényt visszaszorítani, és a túl nagyra növő zöld hajtásokat levágni. Tél végén foglalkozhatsz a fás hajtásokkal. A drasztikus visszametszés szintén a virágzás elmaradását okozhatja.

falról leomló lila akác

Nem az igényeknek megfelelő környezet

Egy másik lehetséges oka a virágzás elmaradásának a nem megfelelő helyválasztás. A lilaakác szereti a napos helyet és a jó vízvezetésű, jó minőségű kerti talajt. Tavasztól őszig legalább 8 óra megvilágításra van szüksége. Ha a növény árnyékos helyen van, akkor ez akadályozhatja a virágzást. Az elburjánzott növény, ha nincs metszéssel kordában tartva, önmagát árnyékolja, az eredmény szintén a virágzás elmaradása, vagy a gyenge virágzás. Ha a talaj túl nedves vagy túl száraz, erősen kötött, vagy nem megfelelő a talaj tápanyag tartalma, akkor szintén elmaradhat a növény virágzása. Gátolják a virágzást olyan időjárási tényezők, mint a tavaszi fagyok, vagy az extra tavaszi szárazság.

N súlyos műtrágyázás

Silány talajon fontos a tápanyag visszapótlás, különben a virágzás elmaradhat. Azonban, ha a lilaakácot túl sok nitrogénnel trágyázzák, akkor ez serkenti a vegetatív, zöld részek növekedését, de csökkentheti a virágzási hajlamot. Ezért fontos, hogy a lilaakácot megfelelő mennyiségben adott alkalmas tápanyagokkal lásd el. Magas Kálium és foszfor tartalmú komplex műtrágyát használj, kerüld a nitrogén túladagolást, kérd ki szakember tanácsát.

erkélyről lecsüngő fehér virágú lila akác

Betegségek vagy kártevők

Ha a lilaakácot betegségek vagy kártevők támadják meg, akkor a növény virágzása leállhat. Ellenőrizni kell a növényt, és ha szükséges, megfelelő kezelést kell alkalmazni. A növényt legyengíthetik a pajzstetvek vagy a levélfodrosodás, a lisztharmat kórokozói. A pajzstetveket a nem megfelelően tisztán tartott metszőeszközök is közvetíthetik, a gombabetegségek leginkább akkor lépnek fel, ha nem elég a hely benapozottsága, illetve kedvezőtlen, esős, hűvös az időjárás.

***

Ha mindezeket a tanácsokat betartottad, és továbbra is problémád van a lilaakác virágzásával, akkor ajánlott szakemberrel konzultálni, aki segíthet megtalálni az okokat és megoldásokat javasolni. No és a legvégső esetben jöhet a balta, bár mi nem vagyunk hívei a növények kivégzésének, inkább azt javasoljuk bele se fogj a telepítésbe, ha szükségleteit nem tudod kielégíteni.

pergolára futtatott lila akác

Cikk ajánlat: A lilaakác igényli is a gondozást, meg nem is

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra