Mi közünk van a halloweenhez?

A  halloween ősi kelta és római hagyományokból ered, de az évszázadok során modern ünneppé fejlődött, amelyet jelmezek, bűvészkedés és különféle kísérteties ünnepségek jellemeznek. Gondoltad volna, hogy némi közünk nekünk van hozzá?

halloween-tökdíszek

A Halloween legkorábbi gyökerei a Samhain kelta fesztiválra vezethetők vissza. Samhaint, ( gael nyelveken beszélő népeknél a november hónap elnevezése, valamint a kelta nyelvi-kulturális kör egyik legjelentősebb ünnepe, mely október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget. – Wikipedia)  ünnepelték a kelták a mai Írország területén, az Egyesült Királyságban és Észak-Franciaországban. A betakarítási időszak végét és az év “sötétebb felének” kezdetét jelentette. Samhain volt az az idő is, amikor a kelták azt hitték, hogy az élők és a holtak közötti határ elmosódott, és a szellemek járhatják a Földet. Ne feledd, Magyarországon is éltek kelták, egyes törzseik Pannóniában telepedtek le, és már a rómaiak előtt itt éltek.

A Krisztus utáni első században a Római Birodalom meghódította a kelta területeket, és idővel a kelta és a római hagyományok összeolvadtak. A rómaiak bevezették saját ünnepeik elemeit, mint például a Feralia, amely a halottakat tisztelte, és Pomona, a gyümölcsök és fák római istennőjének ünnepe. Pomona gyakran kapcsolódik az almáért való bömbölés szokásához, amely ma is halloween-hagyomány.

faragott tök

Ahogy a kereszténység elterjedt a kelta országokban, az egyház igyekezett a pogány ünnepeket keresztényekkel helyettesíteni. A 7. században IV. Bonifác pápa november 1-jét mindenszentek napjának (vagy mindenszentek napjának) jelölte ki, a szentek és mártírok tiszteletének napjává. Az előző este “All Hallows’ Eve”, azaz mindenszentek előestéje néven vált ismertté, később Halloweenre rövidítették.

A középkori Európában a Halloween tovább fejlődött. Néhány samhaini szokás, mint például a máglyagyújtás és a jelmezek viselése, megmaradt. Az emberek azt hitték, hogy a jelmezek és maszkok jelenléte segíthet elűzni a gonosz szellemeket.

A Halloween széles körben ünnepelt ünnep lett a világ számos országában, jellemzői a jelmezek, a jellegzetes dekorációk, a bulikra és a háztól házig járó gyerekek, akik édességért mennek a házakhoz.. Míg egyes régióknak egyedi szokásai vannak, a modern Halloween nagyrészt különféle hagyományok ötvözete.

Napjainkban a Halloween egy szórakoztató és kísérteties ünnep, amelyet minden korosztály számára ünnepelnek, és az ősi kelta és római hagyományok, a keresztény befolyás és a modern szokások keveréke. Ez a jelmezek, a tökfaragások, a kísértetjárta látványosságok és a közösségi összejövetelek ideje, kísérteties és könnyed elemek keverékével.

töklámpás kerítésre tűzve

Tudtad, hogy a 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok? A tökfaragásra a tökbetakarítása után került sor. Sok helyen tökvicsorinak hívták a betakarítást követően, néhol kifejezetten halottak napja és mindenszentek idején faragott tököt. A népszokás Erdélyben is kifejezetten kedvelt volt. A tök betakarítását követően, október közepén-végén, Halottak Napja és Mindenszentek környékén sokan vájták ki a nagy takarmánytököket, majd rá orrot, szemet, ijesztő, vicsorgó szájat faragtak, és gyertyát gyújtottak a tök belsejében. A töklámpásokat az ablakba vagy az ajtó elé helyezték, vagy kitűzték a kerítések tetejére.  – Forrás:: „Faragjon-e töklámpást a magyar gyerek..?

Cikk ajánlat: Mindenszentek előestéjének négy bűvös növénye

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa