Mindenszentek előestéjének négy bűvös növénye

Vajon október 31-én éjjel megnyílik az átjáró az élők és holtak világa között? Akár így van, akár nem, ismerj meg a kísérteties éjszakához illő néhány növényt, az ehetőtől a mérgezőig.

Zergeszarv

zergeszarv termések

A Zergeszarv (Proboscidea louisianica) a martíniafélék (Martyniaceae) családjába tartozik. Amerikában honos. Bár a Proboscidea nem csak a rovarfogó növények egyik nemzetsége, hanem az ormányosok (Proboscidea) rendjébe tartozó elefántokat is jelöli. A névazonosság oka, hogy az elefántoknál az ormány, míg ennél a növénycsoportnál a jellegzetes horgos termés (ormány) a tudományos elnevezés névadója. Lágyszárú egyéves. Levelét, szárát nyálkamirigyek borítják. Kellemetlen szagú és ragacsos váladéka sok rovart ejt csapdába. Mutatós fürtös virágzata miatt dísznövényként is tartható. A félérett termés az uborkához hasonlóan eltéve kiváló savanyúság, a zsenge termést saláta keverékekben fogyasztják. Alternatív zöldségként történnek próbálkozások a termesztésére nálunk is. Tavasztól a fagyokig kinn nevelhető, akár kiültetve, akár cserépben. Link ajánlat:Termesszék velem: zergeszarva

A termés éretten kiszárad, megfeketedik. A termés egyeseket a zergeszarvra, megint másokat az ördögszarvára emlékezteti. Ezzel előkelő helyet kap a mindenszentek előestéjén halloweennek fémjelzett halotti kultusz ünnep növényei között!  A száraz termést a virágkötészet is szívesen használja.

Lampionvirág

lampionvirág érett termései

A  Csucsorfélék vagy ebszőlőfélék (Solanaceae) családjába tartozó lampionvirág (Physalis alkekengi) friss, érett termése kiemelt figyelmet érdemel. Bár a lampionvirág gyökere és hajtása is mérgező, friss termése fogyasztható. Korábban a kínai orvoslás lázcsillapítóként, a hazai népgyógyászat pedig vizelethajtóként  használta. Alkalmazták köszvény, reuma, májbetegség esetén is. Élénkpiros, felfújt termése ősszel szedhető különleges dísz. A piros bogyókat a felfúvódott csésze rejti. Zöldről élénkpirosra színeződött termését szeptembertől novemberig gyűjthetjük. Halloweenkor azonban a népeket nem lampionra, hanem miniatűr tökre emlékezteti. Később, az érés során, a megszáradt csésze „csontváza” tartja fogva narancssárga termést. Ugye hátborzongató?

Fehér békabogyó

fehér békabogyó terméses hajtása

Az észak-Amerikában honos, a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó fehér békabogyó (Actaea pachypoda) lágyszárú évelő, amely nem csak légies lombozatának köszönheti díszértékét. Nyáron, a lombszint fölött nyíló fehér virágfürtjeiből bordó száron fejlődnek ki fehér, mérgező bogyótermései. Dísznövényként ültethető árnyas helyre, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajba. Nálunk a fekete békabogyó (Actaea spicata) honos, üde erdők növénye. Mérgező termése fényes feketére érik. Mérgező hatású benzil-izokinolin alkaloidokat nem csak a termés, hanem a teljes növény tartalmaz. Erős hánytató és hashajtó hatású. Míg a fehér békabogyó halloweenkor kocsányon ülő babaszemekre emlékeztetnek, európai rokonának termése nevéről, de kizárólag csak halloweenkor, a békaürülék juthat eszünkbe, a békák és ürülékük mellék képzelvén néhány boszorkányt és szellemet is.

Nadragulya

terméses nadragulya

Zárjuk a sort a nálunk is honos nadragulyával (Atropa belladonna), amely a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Tropánvázas alkaloidokat tartalmazó lombjának és gyökerének köszönheti boszorkányos hírét, no és gyógynövény mivoltát is. Alkaloidjai paraszimpatikus bénítók. Emberben csökkentik a simaizom tónust, és számos mirigy aktivitását. A tropán vázas alkaloidok gyógyszeralapanyagok egyben. A levél és gyökérkivonatokat Belladonna gallenikumokban használják. Vigyázat, a fekete bogyótermések és a teljes növény mérgező, ne kísérletezz vele!

Atropin alkaloidja többek közt pupillatágulatot okoz. Levelének nedvét a hajdani szépasszonyok és valószínűleg a csábító boszorkányok is arra használták, hogy kitágított pupillájuknak köszönhetően tekintetükkel megigézzék a a mit sem sejtő férfiakat. Ezzel máris elegendő okot szolgált arra, hogy helyet kapjon halloween növényei között.

Neked is van halloween növényre ötleted? Írd meg!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra