Mi az a fekete pötty a szilva zöld gyümölcsén?

Mi az a fekete pötty a szilva zöld gyümölcsén? Valami durván belerágott a zöld szilvakezdeményekbe? Ez a szilvadarázs, ne hagyd, hogy megdézsmálja a gyümölcseidet!

sárga szilvadarázs

A szilvafák korai károsítói a poloskaszagú szilvadarazsak,  a fekete szilvadarázs (Hoplocampa minuta) és a sárga szilvadarázs (Hoplocampa flava). Együtt fordulnak elő, kártételük is hasonló. A fekete szilvadarázs különböző szilvafajtákon és ringlón károsít. Alkalomszerűen fertőzi még a kajszibarackot is. A sárga szilvadarázs a szilván kívül a kajszi, a cseresznye, a meggy és a kökény gyümölcsét is fertőzheti. Elszaporodásuknak kedvez a száraz, meleg időjárás.

A szilvadarazsaknak évente egy nemzedéke ismert, a talaj felső 10 cm-ében lárva alakban telelnek át. A gubóban telelő lárvák március elején, a 10 °C feletti talajhőmérséklet elérésekor bebábozódnak, és  2-3 hét nyugalom után kirajzanak a kifejlett imágók. A szilvafák virágzása idejére koncentrálódva az imágók repülése 2-3 hétig tart. A szilvadarázs imágói napközben rendszerint a lombkorona szintben tartózkodnak a virágokon és bimbókon, bár a táplálékul szolgáló virágport és nektárt nemcsak a szilvavirágokról, hanem egyéb, alacsonyabban virágzó növényekről is gyűjtik. A nőstények 20–40 petéjüket 12 °C feletti hőmérsékleten, fűrészes tojócsövük segítségével a csészelevelek cimpáiba süllyesztik. Belőlük kelnek ki 6-7 napos fejlődés után a lárvák.

fekete szilvadarázs

A lárvák fejlődése a szilvában 14–20 napig tart, ez alatt az idő alatt egy lárva 4–6 gyümölcsöt tesz tönkre, teljesen kirágva, kiodvasítva az, majd kirágja magát a gyümölcsből és a földre pottyan, és a talaj felső rétegébe fúrják magát, ahol begubóznak. A lárvák a gubóban maradnak általában a következő tavaszig.

A fertőzött gyümölcs a fejlődésben lemarad, apró marad. A lárva teljesen kirágja a gyümölcs belsejét, így a fertőzött gyümölcsök belül üregesek, bennük csontszínű 6-10 mm hosszú, 3 pár lábbal rendelkező lárva és sötét színű ürüléke található.

A természetes gyümölcshullással ellentétben a fertőzött és lehullott gyümölcsök belseje nem egynemű, megtalálható bennük a barna színű lárva, vagy annak ürüléke.

fekete szilvadarázs kártétele

Védekezés

Eredményes a lehullott gyümölcsök naponkénti összegyűjtése, de csak akkor hatékony, ha azt valóban naponta végzed, mivel a lárvák csak 1-2 napig maradnak a gyümölcsben. Házi kertben meg tudod akadályozni a lárvák talajba húzódását, ha a fakorona alatti talaj felszínét ponyvával, fóliával takarod. Így meggátolod, hogy a lárvák a talajba kerüljenek, és ott átteleljenek.

A kifejlődött szilvadarazsakat a fehér színű ragacsos, rovarcsapdával hatékonyan gyűjtheted, a gyűjtés kiskertben a rovarok gyérítését szolgálja, de fontos információval szolgála a rajzás nyomon követésében is. Segítésével megállapítható a rajzási csúcsidő, ami után 6-8 nappal vegyszeres permetezéssel lehet védekezni.

fekete szilvadarázs lárvái

Az acetamiprid tartalmú, méhkímélő a Mospilan, amely hosszan ható felszívódó szer. Általában két egyhetes időszakot követő permetezés ajánlott. Levéltetvek ellen is hatékony.

A béta-ciflutrin hatóanyag tartalmú Bulldock II. forgalmi kategóriájú, kontakt és felszívódó szer is használható, de ez a méhekre kifejezetten veszélyes, ezért kizárólag elvirágzás után használható, és akkor, ha nem mézharmatos a fa. Két permetezés két hét különbséggel történhet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa